El president de la Generalitat, durant la inauguració. (Fotografia: Rubén Moreno)

President Aragonès: "Estem assentant les bases de la transformació i el balanç al Pirineu és positiu"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Estem assentant les bases de la transformació i el balanç al Pirineu és positiu"

  • El cap de l’Executiu ha presidit aquest matí a la Seu d’Urgell la 33a Trobada Empresarial al Pirineu, on ha proposat elaborar una Declaració dels Pirineus que identifiqui les prioritats del territori
  • Aragonès ha assegurat que “Catalunya està preparada per presentar un projecte imbatible” de Jocs Olímpics d’Hivern per al 2030 i confia que “rebrà un amplíssim suport de la ciutadania” quan es pugui fer la consulta
El president de la Generalitat, durant la inauguració. (Fotografia: Rubén Moreno){"name":"2022/06/10/11/23/49934f99-4941-4658-9d02-980d63e5786f.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"64"}


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest matí des de la Seu d’Urgell, que els fonaments de les transformacions social, democràtica, verda i feminista que el Govern es va marcar com a objectiu per provocar la sacsejada que el país necessita “es van assentant”. “Aquestes transformacions s’han començat a materialitzar i a traduir en millores de la vida de la ciutadania que, mica en mica, van agafant forma”, ha assegurat, ha constatat que “elbalanç que podem oferir a les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran és positiu”.

Aragonès ha remarcat que “hi ha un canvi de dinàmica” evident que també s’està notant a les comarques pirenaiques i que és “un exemple de l’ambició transformadora que hem de seguir potenciant amb més mesures”. Ha citat com a exemples el nou CAP de la Seu d’Urgell, els 49 quilòmetres de fibra òptica desplegats al Pallars Sobirà i la unió de totes les comarques de l’Alt Pirineu i l’Aran al projecte 5G. També la inauguració del Túnel de Tres ponts a la C-14, el nou centre INEFC Pirineus i el grau pioner a nivell europeu especialitzat en esports de muntanya i riu, o els 3,3 milions d’euros invertits en polítiques d’ocupació que han beneficiat prop de 600 persones.

Davant l’amenaça de la despoblació i la necessitat de desenvolupar una estratègia específica que asseguri la vitalitat econòmica, la sostenibilitat i l’arrelament de la ciutadania, el president ha destacat l’aprovació, fa unes setmanes, de l’elaboració de l’Agenda Estratègica del Pirineu 2030, per tal d’analitzar les potencialitats i els reptes del territori. “Hem d’identificar i activar les palanques de transformació que tenim per oferir a tots els municipis de l’Alt Pirineu i l’Aran, les eines necessàries per poder gaudir de lesmateixes oportunitats i els mateixos serveis que la resta de comarques del país”, ha destacat. I per fer-ho, “és bàsic enfortir elsgrans consensos”.

Així, ha defensat aquest procés de participació perquè “és imprescindible la planificació estratègica i la mirada a mitjà termini”, però ha remarcat que això “no pot dilatar l’aplicació de mesures immediates”. “Per tant, és imprescindible actuar des d’ara mateix, prenent decisions, perquè crec que és comprensible queles comarques del Pirineu puguin tenir la sensació que no se les ha atès com correspondriao, que, en determinats àmbits es poden sentir menystingudes”, ha afegit.

Amb aquest objectiu, el president ha proposat que entre els agents socials i econòmics, la societat civil, les institucions municipals i la pròpia Generalitat “donem forma entre tots a una Declaració dels Pirineus que identifiqui les prioritats i actuï com a compromís col·lectiu”. “El Govern de Catalunya hi està disposat i hi posarem totes les facilitats perquè, més enllà de la mirada a llarg termini, aquesta priorització de les necessitats immediates sigui una realitat”, ha reblat.


Jocs Olímpics d’Hivern

Durant la seva intervenció a la Trobada Empresarial, el cap de l’Executiu també s’ha referit als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern per al 2030 i ha refermat la seva aposta pel projecte: “És una excel·lent oportunitat pel país, i especialment per l’Alt Pirineu i l’Aran, que no podem deixar escapar”.

Aragonès ha reivindicat que, més enllà de l’àmbit esportiu, els Jocs “contribuiran aldesenvolupament del territori”, amb “infraestructures sostenibles i necessàries” pel funcionament quotidià de les comarques, que “han de contribuir al progrés de l’economia i han de suposar una millora de les oportunitats i la qualitat de vida de la ciutadania”.

“Tot això s’ha de fer igualment si no hi haguessin Jocs Olímpics el 2030, però és cert que un esdeveniment d’aquestes característiques és un incentiu clar per al govern de l’Estat, que és qui té la responsabilitat en moltes d’aquestes infraestructures, a accelerar-les i poder-les tenir a punt”, ha subratllat.

Aragonès ha assegurat que “Catalunya està preparada per presentar unprojecte imbatible”, “sòlid i sostenible” i s’ha mostrat convençut que “rebrà un amplíssim suport de la ciutadania” un cop es pugui sotmetre a consulta.

3  

Imatges

El president de la Generalitat ha inaugurat la Trobada

El president de la Generalitat ha inaugurat la Trobada 65900

El cap de l'Executiu, durant la seva intervenció

El cap de l'Executiu, durant la seva intervenció 94743

El president ha participat a la 33a Trobada Empresarial al Pirineu

El president ha participat a la 33a Trobada Empresarial al Pirineu 136440