Vetlla Josep Maria Espinàs

President Aragonès: "Recordem Espinàs com un referent de la nostra literatura i un gran defensor del país"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Recordem Espinàs com un referent de la nostra literatura i un gran defensor del país"


  1. El Govern ha obert una capella ardent al Palau de la Generalitat perquè els ciutadans es puguin acomiadar de l’escriptor, traspassat ahir a l’edat de 95 anys


Vetlla Josep Maria Espinàs{"name":"2023/02/07/11/03/a46466c7-4c4f-4c01-9712-9c1110defdaa.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":142234}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i García, acompanyat de membres del Govern i dels familiars de Josep Maria Espinàs, ha obert aquest matí la capella ardent de l’escriptor, instal·lada al Saló Sant Jordi del Palau. El cap del Govern ha recordat Espinàs “com un dels grans escriptors de la nostra literatura i mestre de periodistes”, i una persona “molt estimada arreu de Catalunya”, i ha convidat la ciutadania a visitar la capella ardent per acomiadar l’escriptor.

Per a Aragonès, Espinàs ha estat “un defensor del país”, i les seves conviccions polítiques el van portar a implicar-se “en la lluita contra la dictadura” i en la defensa de “la justícia, les llibertats individuals i col·lectives” del país. “Avui, moltes persones d’aquí i de fora ploren la mort d’un dels grans escriptors de la nostra literatura”, ha declarat.

El president ha recordat que el Govern va concedir fa molts anys la Medalla d’Or a Josep Maria Espinàs com a reconeixement de la seva tasca narrativa, per “les seves obres a peu pel nostre país, amb aquest periodisme tranquil, que explicava les coses quotidianes”.

El Saló Sant Jordi acull des de primera hora d’aquest matí la capella ardent de l’escriptor i periodista Josep Maria Espinàs, mort aquest diumenge a l’edat de 95 anys. Al costat del fèretre, cobert per una senyera i un ram de roses, hi ha una corona de llorer del Govern de la Generalitat i, a la part posterior, una fotografia de Santiago Bartolomé cedida per El Periódico. Dos Mossos de Gala acompanyen el cos, que ha entrat al Saló amb la cançó “Pensée des morts”, de Georges Brassens, un dels cantants preferits d’Espinàs.

Vetlla Josep Maria Espinàs{"name":"2023/02/07/11/04/a758dccb-80d6-483a-9630-ac881d91c2ec.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":126256}

Al mateix Saló Sant Jordi també s’hi ha col·locat la seva màquina d’escriure i diversos llibres que utilitzava per treballar (el Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana, de Joan Coromines, i el Diccionari de la Llengua Catalana de l'IEC), així com diversos llibres escrits per Espinàs, cinc pipes de fumar, un bust amb la seva imatge obra de Subirachs i una samarreta de l’equipació blaugrana que el FC Barcelona va regalar a Josep Maria Espinàs.

Tot aquest material ha estat cedit per la família per la vetlla de l’escriptor, que es fa entre les 10.30 i les 19h d’aquest dimarts al Palau de la Generalitat.

3  

Imatges

Capella ardent (1)

Capella ardent (1) 216291

Capella ardent (2)

Capella ardent (2) 70160

Capella ardent (3)

Capella ardent (3) 126256