El president durant la sessió de control. (Fotografia: Rubén Moreno)

President Aragonès: "Estem parlant de vides humanes. On són els valors europeus a la tanca de Melilla?"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Estem parlant de vides humanes. On són els valors europeus a la tanca de Melilla?"

  • El cap de l’Executiu titlla els fets d’“absolutament inacceptables” i lamenta que el president del Govern espanyol hagi felicitat l’actuació policial en comptes de “prometre una investigació a fons”
  • En la sessió de control al Parlament, el president ha apuntat a l’informe Civelics com un “molt bon full de ruta” per a la negociació per resoldre el conflicte polític
El president durant la sessió de control. (Fotografia: Rubén Moreno)
El president durant la sessió de control. (Fotografia: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha lamentat aquest matí, en la sessió de control al Parlament, les morts de divendres passat a Melilla. “El que va passar és absolutament inacceptable. Estem parlant de vides humanes. On són els valors europeus dels quals tant en parlem aquests darrers mesos a la tanca de Melilla?”, s’ha preguntat, i ha retret l’actitud que ha mostrat Pedro Sánchez en aquest conflicte. “El que no pot fer el president del govern espanyol és sortir a felicitar una actuació policial on els morts s’identifiquen com a mínim en 37, sinó prometre una investigació a fons del que ha passat, perquè és extremadament greu”, ha afegit.

En aquest context, el president ha considerat “imprescindible” que es dugui a terme un canvi en la política migratòria perquè “tenim una llei d’estrangeria que condemna a la il·legalitat a centenars de milers de persones que són ciutadans d’aquest país, i això no només és injust i indigne per ells, sinó també pel conjunt de la societat”. I ha recordat també la gran quantitat de morts que es produeixen cada setmana “en silenci, enmig del mar”.

Aragonès ha subratllat que “aquesta Europa fortalesa s’ha de convertir en l’Europa dels drets i de les llibertats” i ha assegurat que això requereix canvis en l’orientació global, perquè “la pau no es garanteix amb més armament, sinó amb més aliments”.

Resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya

Respecte la resolució del conflicte polític, el cap de l’Executiu ha recordat que l’Estat continua negant “els plantejaments amplis d’una majoria catalana, i per això és imprescindible aprofitar totes les oportunitats per defensar, exigir i reclamar, un referèndum per a l’autodeterminació i l’amnistia per acabar amb la repressió”. Aragonès ha insistit en què la voluntat del Govern sempre ha estat la d’arribar a acords i ha posat en valor “altres camins” per la resolució del conflicte, com l’informe Civelics, que ha considerat “un molt bon full de ruta que pot ser defensat, no només des de l’independentisme, sinó des de postulats merament democràtics, perquè no condiciona el resultat”. “Ho podem fer amb l’empara parlamentària del Consell d’Europa. Crec que és el camí i si ho treballem conjuntament ens en sortirem”, ha defensat.

En un altre moment de la sessió de control, el president ha defensat la candidatura en solitari de Catalunya per als Jocs Olímpics d’Hivern i ha assegurat que “aquest mes de juliol presentarem un projecte” per a l’edició del 2030. “Hi seguirem treballant perquè pot ser una oportunitat per contribuir al desenvolupament econòmic, social i territorial del Pirineu”, ha subratllat, tot i constatar que aquest “no ha de ser l’únic projecte ni l’aposta principal” pel creixement d’aquest territori”. “La majoria d’ens locals del Pirineu ens demanen que continuem apostant per aquesta línia”, però el projecte final “sempre passarà per la decisió de la ciutadania, com ens hem compromès”.

1  

Imatges

El president durant la sessió de control

El president durant la sessió de control 2161

undefined
undefined
undefined
undefined