El poder judicial espanyol està cometent una de les pitjors barbaritats que s’han vist a Europa els últims anys. Fins el 2017 havia mostrat molts senyals de degradació per la politització dels estaments judicials i per algunes arbitrarietats processals i judicials comeses. És per això que hi ha hagut diversos pronunciaments dels alts tribunals de justícia europeus, com darrerament el Tribunal Europeu dels Drets Humans, que ho han denunciat. La manca d’imparcialitat ideològica de la justícia espanyola i el sistema d’elecció de la cúpula del poder judicial han estat motiu de preocupació del Consell d’Europa i de molts països europeus. En definitiva, la imatge i el prestigi de la justícia espanyola han tocat fons entre la comunitat internacional. Així ho han denunciat també les organitzacions de defensa dels drets humans més prestigioses internacionalment.
 
En aquest context, i després de les negatives de tribunals europeus a acceptar els delictes de rebel·lió i sedició per a les peticions d’extradició dels exiliats, el Tribunal Constitucional espanyol continua dilatant el procés de recurs dels presos polítics contra la seva presó preventiva perquè saben que és un pas previ a un recurs superior als tribunals europeus. I davant d’aquesta mala praxi que implica una negació clara de les garanties de defensa, vull fer costat a la vaga de fam que han començat avui alguns dels presos polítics. I m’afegeixo a la denúncia contra l’estratègia de dilació del Tribunal Constitucional en els recursos d’empara presentats.
 
Es tracta d’una mesura contundent i dràstica perquè ens trobem davant de la vulneració completa dels drets de ciutadania, dels drets civils i polítics i del respecte pel marc legal de què s’ha dotat el mateix estat espanyol. Considero que s’està aplicant el dret penal com a venjança, establint una legalitat ad hoc per atacar la dissidència política.
 
Com a president de la Generalitat de Catalunya vull expressar tota la meva solidaritat i el meu suport a la denúncia que fan tots els presos polítics i també als que avui han començat la vaga de fam, tancats a la presó de Lledoners sense judici i sense garanties de defensa justa des de fa entre vuit i tretze mesos, i a les seves famílies. Els envio la més forta de les abraçades sabent que em tenen al seu costat per a tot, com també hi tenen aquells que estimen la democràcia, la justícia i la llibertat.
 

1  

Fitxers adjunts

Comunicat del president de la Generalitat

Comunicat del president de la Generalitat
PDF | 123