El Palau de la Generalitat, seu de la Presidència

El Palau de la Generalitat és la seu de la Presidència i del Govern de Catalunya. A l'interior, s'hi manté la intensa activitat pròpia d'un govern. En aquest edifici es prenen decisions que afecten la vida dels catalans i les catalanes.

També s'hi acullen els actes polítics i institucionals més rellevants del país: reunions d'alt nivell, visites institucionals, lliuraments de medalles i guardons, audiències, recepcions...

Històricament, la Diputació del General de Catalunya, coneguda popularment com Generalitat, té els seus orígens en les antigues Corts Catalanes, assemblea de representació parlamentària que compartia el poder amb el monarca, essent un dels primers òrgans d'aquesta naturalesa a Europa.

El primer president va ser Berenguer de Cruïlles, nomenat a les Corts de Cervera de 1359. L'any 1400, es van comprar els edificis ubicats en aquest mateix indret per establir-hi la seu permanent de la institució.

La façana principal (1597-1619), obra de Pere Blai, és l'exemple principal de l'arquitectura civil de l'època del Renaixement a Catalunya.

Portada del llibre: El Palau de la Generalitat de Catalunya. Resum de 600 anys d'art.Veure el llibre
El Palau de la Generalitat de Catalunya.
Resum de 600 anys d'art.

Coneix el Palau de la Generalitat

1

Façana gòtica del carrer de Sant Honorat Marc Safont. Cap a 1415-1425

Façana gòtica del carrer de Sant Honorat

És una de les façanes més reeixides de la peculiar arquitectura gòtica catalana. Salva amb perícia el plec vertical que venia obligat pel carrer i resol els dos paraments que es formen amb gràcia i equilibri compositiu. Les dues fileres de finestres sobreposades, de les anomenades coronelles, li donen un aire imponent i bell alhora. Les grans, de dues fines columnes o mainells, mostren la noblesa dels espais interiors més importants.

A banda i banda del portal major senyalat amb l'escut de Sant Jordi, hi ha les entrades dels antics guardes de la casa, com es pot veure en les figures en relleu que hi ha a la dovella central de cada porta. Una d'aquestes portes, encara ara, fa les funcions d'entrada i control de personal i serveis.

2

Sala de conferències

Sala de conferències

A la planta baixa hi ha la Sala de conferències, amb capacitat per a més de 200 persones. Acull actes diversos que per la seva importància demanen un lloc amb la categoria simbòlica que representa el Palau de la Generalitat. Està equipada amb els dispositius tècnics necessaris, per tal d'ampliar les possibilitats de l'edifici en la celebració d'actes d'aquest tipus.

Aquesta sala d'actes es va condicionar el 1993 en uns espais que es van guanyar per a la casa el 1912, quan es va buidar l'antic terraplè del Pati dels Tarongers en temps d'Enric Prat de la Riba. Des d'aleshores la terra necessària per als arbres es troba en uns caixons integrats al sostre de formigó armat, entre les voltes revestides de trencadís i la llosa plana del terra.

Per obtenir una sala amb la cabuda i visió suficients, en la reforma de 1993 es van treure els pilars que hi havia, tot mantenint el sistema d'arcs i voltes existent sota el Pati dels Tarongers.

3

Sales d'Antoni Clavé

Sales d'Antoni Clavé

4

Sala de premsa

Sala de premsa

5

Pati central

6

Façana del carrer del Bisbe

7

Vestíbul de la plaça de Sant Jaume

8

Façana de la plaça de Sant Jaume

El carilló

En el vídeo, Anna Maria Reverté (carillonista del Palau) interpreta el tema de les "Variacions sobre un tema de Sor", op. 15, de Miquel Llobet.

Història

L'actual carilló del Palau de la Generalitat té 49 campanes de bronze i un pes total de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, que abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, li dóna la categoria de carilló de concert.

Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), i fou inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya.

MÉS INFORMACIÓ I INSCRIPCIONS