El president Aragonès ha visitat la zona afectada per l'incendi de Santa Coloma de Queralt (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès ha visitat la zona afectada per l'incendi de Santa Coloma de Queralt (foto: Arnau Carbonell)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat aquest matí la zona afectada pel foc de la Conca de Barberà i l’Anoia, que ha cremat prop de 1.700 hectàrees, i ha fet una crida a la “màxima prevenció” i a la col·laboració de la ciutadania davant de l’alt risc d’incendis. El cap de l’Executiu ha subratllat que “en el que portem d’any s’han declarat 392 incendis a Catalunya, 3 vegades més que en el mateix període de l’any passat” i que “el nombre d’hectàrees cremades supera les 2.200”.

Durant la visita, a Bellprat, el president ha expressat el compromís del Govern per treballar conjuntament amb els ajuntaments i altres administracions per la reconstrucció de les zones afectades. “Cal reconstruir i posar-nos a treballar des de ja, com s’està fent des de Polítiques Forestals”, ha remarcat el president i ha insistit a fer-ho “de forma coordinada i escoltant la ciutadania” amb actuacions destinades a la recuperació natural dels boscos i a evitar l’erosió, com amb “la recuperació de conreus i de pastures, les franges perimetrals, la gestió de la fusta i l’arrelament d’activitat econòmica en el conjunt del país”. També ha assenyalat que els pressupostos del 2022 inclouran línies de suport del Govern a la recuperació dels boscos.

En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha posat de relleu que “ara és el moment de fer la planificació” i ha explicat que des de Polítiques Forestals s’estan preparant reunions en els propers dies per abordar conjuntament amb administracions i propietaris dels terrenys. “Col·laborarem perquè les actuacions que s’acordin es puguin fer amb la màxima rapidesa possible”, ha assenyalat.

Pere Aragonès també ha expressat el seu suport i agraïment per “la tasca de tothom que ha fet possible que aquest incendi s’aturés, que s’hagi pogut delimitar i no hagi anat a més, a tots els cossos d’emergències, des de bombers, agents rurals, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, però també a tots els equips de voluntaris, de les ADF, i Creu Roja i dels diferents municipis”.

L’incendi, amb un perímetre de 40 quilòmetres, ha afectat 6 municipis: Bellprat (el més perjudicat, amb 1.069,5 hectàrees cremades), Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, Les Piles, Santa Coloma de Queralt i Pontils. De les 1.657 hectàrees cremades, 1.272 corresponen a vegetació forestal, 380 són agrícoles i cinc de vegetació urbana.