El president ha comparegut en roda de premsa (Fotografia: Rubén Moreno)
El president ha comparegut en roda de premsa (Fotografia: Rubén Moreno)

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest migdia que el Govern està “treballant per dissenyar i posar en marxa amb la màxima celeritat ajudes per als sectors afectats” per les darreres mesures adoptades a Catalunya per fer front a l’avanç de la pandèmia. I ha exigit que “totes les institucions actuïn amb la màxima implicació” i “no dilatin decisions que cal adoptar amb urgència”.

En aquest sentit, Pere Aragonès ha assegurat que en la conferència de presidents de demà exigirà al Govern de l’Estat que “s’impliqui en les conseqüències econòmiques i socials derivades de la nova onada de la covid-19”. I ha afirmat que “és absolutament imprescindible” un fons Covid per al 2022 com el que hi ha hagut el 2020 i el 2021, que “ha permès tenir recursos econòmics per ajudar a la salut i els sectors afectats”. “És imprescindible el suport públic; el nostre hi serà, però necessitem que sigui plenament acompanyat”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant una compareixença informativa en el marc de la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. També ha avançat que demà traslladarà a la conferència de presidents la necessitat que “les mesures que s’han adoptat a Catalunya siguin extensibles a altres territoris de l’Estat”. Ha afegit que “no ens podem conformar només amb la petició de tornar a tenir mascaretes al carrer”, sinó que cal que “més territoris adoptin mesures per contenir la pandèmia”. Unes mesures que, ha reconegut, “no són populars, però són valentes i necessàries per protegir la vida de la ciutadania”.

Una altra de les peticions que plantejarà demà Pere Aragonès serà que el Govern de l’Estat “adopti mesures de suport per a les famílies que tenen un infant confinat a causa de ser contacte estret i que han de passar a fer quarantena tot i estar vacunats”. Ha fet notar que “és imprescindible que puguin tenir una baixa laboral per atendre els seus fills i filles, encara que no estiguin contagiats”. Ha recordat que el Govern ja va demanar aquesta mesura fa un any i mig i l’ha qualificat com a “imprescindible, de justícia i essencial”, perquè “hem de posar les coses fàcils a la ciutadania si ens en volem sortir de la millor manera”.

“Com a Govern hem actuat”

El cap del Govern ha iniciat la seva intervenció remarcant les darreres xifres de l’evolució de la pandèmia, amb gairebé 11.500 nous contagis en el dia d’ahir; més de 1.300 persones hospitalitzades, 340 de les quals a la Unitats de Cures Intensives, i 68 morts més en el darrer dia. El president ha qualificat la situació com a “crítica” i ha subratllat que “amb els indicadors de  la pandèmia disparats un Govern no es pot quedar de braços creuats, ha d’actuar. I com a Govern hem actuat”.

Davant d’aquesta situació, el president ha explicat que les mesures adoptades pel Govern, amb l’assessorament del Comitè Científic Assessor del Covid-19, són “dures”, però “necessàries, imprescindibles i raonables”. I ha advertit que eren “inajornables” i “no podien esperar a dimecres, a la conferència de presidents”.

En aquest sentit, ha explicat que els indicadors de la setmana passada “mostraven una tendència a l’alça constant amb una incidència hospitalària assumible”, i “no ens feien preveure la necessitat d’adoptar mesures per les vacances de Nadal i Any Nou”. Però ha afegit que els darrers indicadors mostren un “canvi d’escenari radical”, davant del qual “no podem esperar un dia més” per adoptar mesures quesón mesures doloroses i no voldríem haver de prendre, però que assumim per responsabilitat”, ha conclòs.

El cap de l’Executiu ha tancat la seva intervenció expressant el seu agraïment per “l’esforç que està fent el conjunt de la ciutadania”, especialment els professionals de l’àmbit sanitari i assistencial que “estan fent una feina excel·lent”.

1  

Imatges

El president ha comparegut en roda de premsa

El president ha comparegut en roda de premsa 54