1. El cap de l’Executiu aposta per ampliar la col·laboració amb els ajuntaments i demana a la Cambra tramitar el més ràpid possible l’Estatut de Municipis Rurals aprovat ahir pel Govern
  2. Illa reitera en la sessió de control del Parlament el compromís del Govern per obtenir un finançament singular de Catalunya, que “no busca privilegis, sinó justícia”
  3. El president demana un “alto el foc” en el conflicte a l’Orient Mitjà i assegura que el Govern mantindrà les aportacions de solidaritat amb les víctimes innocents d'aquest conflicte de devastació"
Ple del Perlament{"name":"2024/10/16/12/02/e05365e5-6f96-4d5a-bcee-707369069cdf.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":130258}

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha reiterat aquest matí, en la seva primera sessió de control al Parlament, el compromís del seu Govern a reduir les desigualtats en política d’habitatge, que avui “són el principal problema de la ciutadania”, i ha assenyalat que “no hi ha cap altra comunitat autònoma a Espanya que s’hagi fet el propòsit d’invertir tant en habitatge com Catalunya: 1.100 milions d’euros l’any”. “Hem presentat un programa de creació de 50.000 habitatges, amb un esforç pressupostari notable, per tant, necessitem sòl i polítiques d'acords amb els ajuntaments per reduir a la meitat, de 100 a 50 mesos, la tramitació d'aquests habitatges, i complementar-ho amb un paquet d'ajudes a les persones més vulnerables a l'hora d'accedir a l'habitatge”, ha explicat a la Cambra. Una combinació de mesures que “no resoldran de cop el problema”, però que “marquen un horitzó”. “Si som persistents i les apliquem, canviarà la fotografia que tenim avui de les polítiques d'habitatge a Catalunya”, ha insistit.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha assegurat que s’establirà un règim sancionador i que la Conselleria de Territori “ja està treballant en les mesures concretes per reforçar els mecanismes d'inspecció”. “La ciutadania ha de tenir clar que la llei es compleix, en particular la Llei de l’Habitatge, i, per tant, qui se salti els preceptes de la llei, tindrà la sanció corresponent”, ha reblat.


Més col·laboració amb els municipis

Precisament en l’àmbit de l’habitatge és on el president ha destacat l’important paper que juguen els municipis, assegurant que “no resoldrem aquest problema si no hi ha una col·laboració estreta amb els ajuntaments, que són els que tenen la capacitat de posar a disposició el sòl i d'agilitzar l'atorgament de llicències”. “Però el mateix podria dir en matèria de seguretat, d'infraestructures, d'educació o de drets socials. Hi ha un ampli marge de col·laboració que s'ha d'articular des del respecte i des de la col·laboració, i en aquest sentit treballarem”, ha assegurat. Per aquest motiu ha destacat l’aprovació, ahir, de l’Estatut de Municipis Rurals que reconeix les diferents realitats que hi ha en l’àmbit municipal, i ha fet una crida a la Cambra a tramitar-lo el més ràpid possible. “Si ho assumim, no serà un mèrit del meu govern, sinó d'aquesta cambra i serà un mèrit compartit. Crec que ho mereix el municipalisme”, ha manifestat.


Compromís amb el finançament singular

En resposta al grup d’Esquerra Republicana, el president Illa ha refermat el seu “compromís” respecte al finançament singular per a Catalunya, que ja s’està treballant des de la conselleria d'Economia i Finances. “Complirem no només l'acord, sinó també els terminis” pactats, que ha reconegut que “són ambiciosos i posaran un repte de gestió important per a l'Agència Tributària de Catalunya”, però que, alhora, “són imprescindibles perquè Catalunya té dret a un finançament just”. “No busquem privilegis, busquem justícia en el finançament”, ha afegit.

En un altre moment de la sessió de control, Illa ha assegurat que el Govern no suspendrà les aportacions de Catalunya a l’Agència de les Nacions Unides per a la població refugiada de Palestina, que són “aportacions de solidaritat amb víctimes innocents d’un conflicte bèl·lic que només ha generat devastació”. “Demanem un alto el foc; condemnem de forma taxativa l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, però també condemnem els actes que no respecten el dret internacional humanitari d'Israel”, ha apuntat.