1. El cap de l’Executiu ha defensat un model universitari “rigorós que garanteixi el finançament i les bones condicions de feina del professorat i que millori la transferència de coneixement”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha encapçalat aquest matí la signatura d’un conveni, amb el qual “el Govern d'Espanya, el Govern de Catalunya i les universitats, unim esforços per crear 1.168 noves places de professorat ajudant doctor”. Aquestes 1.168 persones “tindran unes condicions per poder formar part de l'elit intel·lectual o de coneixement més avançada de Catalunya”, ha remarcat.

El president, la consellera, la ministra i els rectors (fotografia: Arnau Carbonell)
El president, la consellera, la ministra i els rectors (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/10/17/16/26/d98abe1f-6112-4d77-b5a1-9a2ab7a1b7b8.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":149093}

En l’acte, que s’ha fet al Palau de la Generalitat, també han intervingut la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat; la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant i els rectors de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Lleida, Girona i Rovira i Virgili.

Salvador Illa també ha posat de relleu que aquest conveni “va més enllà de la xifra de 1.168 noves places”, perquè amb ell “estem explicitant quin model d'universitat volem, i, per tant, d'alguna manera, també quin model de país volem”. I ha apostat per un model universitari “de qualitat i equilibrat”. “Un model rigorós que garanteixi un finançament adequat a les universitats i les bones condicions de feina del professorat” i que “millori la transferència de coneixement”, ha assenyalat.

El president també ha insistit que des del Govern “treballem per assolir una inversió a l'àmbit universitari equivalent a l’1% del producte interior brut l'any 2030”.

Aquest conveni implementa el programa María Goyri d’incorporació de talent docent i de recerca a les universitats públiques catalanes, que es marca com a fita millorar la qualitat docent i investigadora del professorat, afavorir el rejoveniment de les plantilles i reduir-ne les taxes de temporalitat per tal de complir els barems fixats a la Llei orgànica 2/2023 del sistema universitari (LOSU) al curs 2027-2028.

Amb aquest objectiu, el conveni preveu que el Govern, per mitjà del Departament de Recerca i Universitats, realitzi una aportació pressupostària anual per tal de cobrir la creació i provisió de 463 places de professorat ajudant doctor abans de la finalització del curs 2027-2028.

En virtut del conveni subscrit avui, el Departament de Recerca i Universitats aportarà 22’9 milions d’euros i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats un total de 34,8 milions d’euros amb la finalitat de crear i provisionar 1.168 places de professorat ajudant doctor a les universitats públiques catalanes durant el període de vigència del conveni fins a l’any 2028.