- Durant la comissió, s’ha aprovat un nou protocol d’actuació davant dels feminicidis que incorpora noves mesures de rebuig i condol transversals a totes les institucions catalanes
- El president Illa ha assegurat que “com a responsables públics hem de perseverar per erradicar qualsevol actitud masclista en qualsevol àmbit”
El president de la Generalitat, Salvador Illa, acompanyat de la consellera d’Igualtat i Feminisme, Eva Menor Cantador, ha encapçalat la 24a Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra les Violències Masclistes (CNVM).
La CNVM és el màxim òrgan de coordinació de les polítiques públiques que aborden les violències masclistes a Catalunya. En la sessió d’avui, la primera d’aquesta legislatura, s’ha aprovat el Protocol d’actuació davant dels feminicidis i s’ha presentat el Pacte Català contra la Violència Masclista.
El president Illa ha assegurat que “com a responsables públics no podem defallir, hem de perseverar per erradicar qualsevol actitud masclista en qualsevol àmbit”. “Aquesta legislatura volem posar fil a l’agulla per comptar amb dos instruments fonamentals, el Nou Protocol de Feminicidis i el Pacte Català contra les Violències Masclistes, que ens permetin millorar recursos i polítiques”, ha insistit.
Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminisme ha afegit que “hem d’acabar amb el masclisme per erradicar la violència masclista”. “Un masclisme que es reinventa quan l'ataquem i que ara trobem en forma de negacionisme”, ha continuat la consellera, que ha destacat que “per això és necessària i, més important que mai, aquesta comissió que suposa la intervenció coordinada i la força col·lectiva entre entitats, organismes i govern, perquè tots i totes som agents del canvi que necessita aquesta societat”.
La CNMV és l’espai que possibilita el treball transversal i consensuat de tots els agents que generen les polítiques públiques les quals combaten la violència masclista, ja que hi participen tots els Departaments de la Generalitat de Catalunya, els serveis territorials, els ens locals, les associacions municipalistes, així com col·legis professionals, entitats de la societat civil i agents socials.
En aquest ple s’ha aprovat el nou protocol d’actuació davant dels feminicidis que incorpora noves mesures de rebuig i condol, amb l'objectiu de fer transversal la lluita contra les violències masclistes a totes les institucions catalanes. Específicament, es duran a terme minuts de silenci després de cada feminicidi tant en el Parlament de Catalunya, com per part de la Generalitat a la plaça Sant Jaume. “Amb aquestes noves mesures, constatem el compromís institucional i fem de la urgència per visibilitzar les violències masclistes de tota meno, per combatre-les i erradicar-les, una prioritat de Catalunya”, ha compartit Menor durant el ple.
La finalitat de la Comissió és impulsar, efectuar el seguiment i avaluar les actuacions, les eines, el finançament i els protocols d’intervenció que promou la Generalitat de Catalunya per abordar de les violències masclistes. Alhora, busca fomentar la participació i col·laboració de la resta d’administracions públiques i òrgans de la societat civil que treballen en aquest àmbit.
Protocol d’actuació davant dels feminicidis
El Protocol d’actuació davant dels feminicidis ha estat promogut i redactat inicialment per la Direcció General per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, del Departament d’Igualtat i Feminisme, que és el departament del govern que coordina la CNVM. Alhora, el Protocol s’ha treballat i validat conjuntament amb el Grup d’Anàlisi dels casos de Feminicidis, un dels grups de treball de la CNMV.
El Protocol té per objectiu millorar la coordinació institucional, especialment dels serveis i figures implicades en la intervenció davant dels feminicidis i en compliment de l’estàndard de deguda diligència, un concepte recollit pel Protocol marc per una Intervenció amb Diligència Deguda en Situacions de Violència Masclista.
En el Protocol d’actuació davant dels feminicidis es recull el marc genèric de les accions que es coordinen amb els diversos serveis del territori de Catalunya, per tal de garantir l’equitat territorial en les intervencions. Aquest marc genèric s’ha d’integrar amb els protocols locals i comarcals preexistents en diferents territoris i/o ens locals davant dels feminicidis.