1. El cap de l’Executiu i els líders dels agents econòmics i socials més representatius de Catalunya (Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT) han aprovat un pla de treball sobre les prioritats del diàleg social i la concertació en la primera reunió del Consell del Diàleg Social del nou Govern


El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha declarat que “és el moment del diàleg social, de la col·laboració entre institucions i de la implicació i el treball conjunt, no pas el moment de la confrontació” en la primera reunió del Consell del Diàleg Social del nou Govern de la Generalitat.

En el si del Consell del Diàleg Social, en què han participat els líders dels sindicats i patronals més representatius de Catalunya (CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec) el conseller de la Presidència, Albert Dalmau, el conseller del Departament d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper i la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, s’ha aprovat sol·licitar la condonació del 20% del deute viu de la Generalitat amb l’Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), uns 15.700 milions d’euros.

El president Illa encapçala la reunió del Consell del Diàleg Social
El president Illa encapçala la reunió del Consell del Diàleg Social (Fotografia: Ruben Moreno)
{"name":"2025/01/07/19/15/b663c566-b7c7-419e-8c5d-a21d6e87ad7d.jpg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":95466}

Illa ha assegurat que cal fer “un exercici de pedagogia i rigor” i que la condonació “no és una mesura de privilegi per a Catalunya ni una mesura que vagi contra ningú, sinó que beneficia el conjunt de les comunitats autònomes”. En aquest sentit, el cap del Govern ha argumentat que l’endeutament de la Generalitat és fruit de les polítiques d’austeritat, que van ser “una resposta equivocada a la crisi”, ja que va provocar retallades i deute “no només de Catalunya”.

El cap de l’Executiu remarca que “la Generalitat està complint amb responsabilitat, treballem per sanejar una situació financera” i a més creu que és un bon moment per fer-ho, ja que ara “hi ha creixement econòmic, generació de prosperitat i, per tant, hi ha recursos per poder reparar parcialment l'efecte o un dels efectes d'aquestes polítiques equivocades”.

Salvador Illa ha destacat que “aquests diners, que es generaran com a estalvi per aquesta condonació del deute serviran per a la millora dels serveis públics, reforçar l'accés a l'habitatge, la sanitat, l'educació i les polítiques actives d'ocupació”.

El conseller Sàmper ha valorat com a “un espai d’importància cabdal” el Consell de Diàleg Social, “en el que tots els punts de vista i els interessos legítims conflueixen per marcar les prioritats del diàleg i la concertació social”. “En aquesta legislatura que hem marcat el diàleg social com un dels pilars per continuar creant riquesa i prosperitat compartida amb la creació de la Direcció General de Diàleg Social, pren especial rellevància aquest punt de trobada i de treball conjunt”, ha manifestat el conseller d’Empresa i Treball.

Cinc temes prioritaris del Consell del Diàleg Social

El Consell de Diàleg Social ha aprovat treballar cinc assumptes prioritaris per grups de treball específics a proposta dels agents socials i econòmics.

 Consell del Diàleg Social
Consell del Diàleg Social (Fotografia: Ruben Moreno)
{"name":"2025/01/07/19/16/e2f22448-f202-43a7-aed5-260aa9a5f680.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":182667}
  1. La concertació territorial de les Polítiques d’Ocupació impulsada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Després de les iniciatives legals per desenvolupar la concertació territorial, s’analitzarà l’existència d’un espai de reflexió, anàlisi i valoració per acompanyar les primeres experiències i treure aprenentatges per millorar el procés i generar confiança entre les parts que hi intervenen.
  2. Pla de xoc en el marc de la Formació i Qualificació Professional per aconseguir que les empreses trobin el personal qualificat que necessiten, cobrint les vacants i reduint la cronificació de l’atur en col·lectius com el de les persones majors de 45 anys o el dels treballadors i treballadores amb perfils de baixa qualificació.
  3. Aconseguir un acord marc en el sector de la construcció per afavorir l’accés a un habitatge digne en el marc del nou programa d’habitatge públic que té com a objectiu fer front a un dels principals reptes estructurals de Catalunya mitjançant la construcció i creació de 50.000 habitatges protegits de lloguer.
  4. Compromís amb la cohesió social i lluita contra la pobresa mitjançant la Renda Garantida, el treball i la inclusió laboral. El vincle de les rendes mínimes amb la inserció sociolaboral de les persones, l’assumpció de les competències sobre l’Ingrés Mini Vital o la complementarietat temporal entre la RGC i les rendes del treball es poden beneficiar de la concertació amb els Agents Socials.
  5. Millorar les condicions salarials del sector social. El sector social esdevé clau per una societat inclusiva i cohesionada. La qualitat del treball de les persones que hi treballen és la millor garantia per un servei que atengui de la millor manera les necessitats existents. En aquest sentit, assolir salaris dignes i equiparables als de la funció pública, en el marc d’un procediment progressiu i que abasti el conjunt de subsectors socials, suposa una fita per a les polítiques socials del govern.

Així mateix, la reunió del Consell del Diàleg Social ha aprovat que la Comissió de Seguiment tracti altres quatre temes: els reptes immediats en l’àmbit del Turisme; la transferència de la competència del transport de rodalies; la simplificació administrativa i la política lingüística.

El Consell del Diàleg Social

El Consell del Diàleg Social és un òrgan col·legiat de participació institucional i permanent, de caràcter tripartit, que vetlla pel desenvolupament del diàleg i la concertació social, adscrit al Departament competent en matèria de treball.

El nou Govern ha creat la direcció general del Diàleg Social, al capdavant de la qual hi és Ricard Bellera, per promoure el diàleg social permanent amb els agents econòmics i socials per al disseny i l’aplicació de les polítiques socials, econòmiques i d’ocupació en les administracions i entitats públiques adscrites, entre altres funcions.

El Consell del Diàleg Social de Catalunya és presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, i es compon pels titulars de les secretaries generals de les organitzacions sindicals més representatives i pels titulars de les presidències de les organitzacions empresarials més representatives, així com pel conseller/a competent en matèria de treball.

El Consell del Diàleg Social es reuneix anualment, convocat per la Presidència i mitjançant proposta del titular del Departament competent en matèria de treball, per acordar les prioritats del diàleg i la concertació social a Catalunya, i els seus acords seran elevats al Govern. El seu funcionament es regeix per la normativa reguladora dels òrgans col·legiats i els seus acords es prenen per unanimitat.

3  

Imatges

Reunió del Consell del Diàleg Social

Reunió del Consell del Diàleg Social 182667

Reunió del Consell del Diàleg Social

Reunió del Consell del Diàleg Social 95466

Reunió del Consell del Diàleg Social

Reunió del Consell del Diàleg Social 177685

2  

Fitxers adjunts

Declaració conjunta del Govern de la Generalitat de Catalunya, UGT de Catalunya, CCOO de Catalunya, PIMEC i Foment del Treball sobre la Condonació Parcial del FLA

Declaració conjunta del Govern de la Generalitat de Catalunya, UGT de Catalunya, CCOO de Catalunya, PIMEC i Foment del Treball sobre la Condonació Parcial del FLA
PDF | 421639

Intervenció MHP

Intervenció MHP
PDF | 176307