- El cap de l’Executiu ha presentat als agents econòmics i socials i al Consell General de Cambres el pla de resposta del Govern a la política d’aranzels impulsada pels Estats Units, que vol “protegir i enfortir el teixit empresarial i agrícola català i l’ocupació que genera” i, alhora, “rellançar l’empresa catalana al món”
- El president ha demanat "serenitat, unitat, confiança i determinació" davant una nova era i ha destacat que “el Govern està preparat i ja està actuant”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha presentat aquest matí el Pla Responem, amb el qual el Govern farà una “mobilització extraordinària de 1.500 milions d’euros” per donar resposta a la nova política d’aranzels imposada pels Estats Units. Un pla amb dos objectius: en primer lloc, “protegir i enfortir el teixit empresarial i agrícola de Catalunya i l’ocupació que genera” i, en segon lloc, “rellançar l’empresa catalana al món, per captar tantes inversions estrangeres com sigui possible”.
En una reunió al Palau de la Generalitat, el cap de l’Executiu ha presentat les mesures de resposta del Govern als principals agents econòmics i socials (Pimec, Foment, UGT i CCOO) i també al Consell General de Cambres de Catalunya, davant l’inici d’una “nova era”, on “està en joc el model europeu i l’arquitectura geopolítica mundial”. “Amb la mateixa convicció i consciència vull dir que estem preparats. El Govern de Catalunya està preparat, Catalunya està preparada i ja estem actuant. Tenim clar el diagnòstic i tenim la resposta: el “Pla Responem” en defensa de la Catalunya de tothom”, ha afirmat.
“Tot el que no fem avui, ho pagarem demà”, ha afirmat el president en una intervenció institucional davant els mitjans, on també ha defensat que “és temps d’aliances” i d’actuar “coordinats per ser més forts i eficaços”, perquè “qui vulgui actuar en solitari no obtindrà l’èxit que es persegueix”.
“Protegirem cada empresa, cada treballador i treballadora i cada professional que es vegi afectat. I utilitzarem tots els instruments que tenim al nostre abast per fer-ho”, ha declarat. També ha demanat “serenitat, unitat, confiança i determinació” per tal que Catalunya continuï avançant a favor de tothom.
A la tarda, el Govern es reunirà amb les formacions polítiques i, el següent pas, serà la creació de la Comissió de Seguiment del Pla Responem, que s’encarregarà de vetllar per la implementació eficaç del Pla i per impulsar la revisió de les normatives que calgui per flexibilitzar tràmits o adaptar-se a l’evolució dels aranzels.
El president ha constatat que el ‘Pla Responem’ és un pla “viu i obert, que s’anirà adaptant”, i que el Govern està “obert a tota col·laboració i a treballar amb tothom”, però tenint clar que “actuarem amb decisió i determinació”.
“El Govern de Catalunya ja estem actuant per convertir cada incertesa en una certesa, per convertir cada risc en una oportunitat. És el moment d’estar tots units en defensa de la Catalunya de tothom. Fer-ho és defensar una causa més transcendental encara que és, ni més ni menys, Europa. I una responsabilitat major que és, ni més ni menys, que protegir la ciutadania”, ha conclòs.
Mesures de resposta que conformen el Pla Responem

El Govern de la Generalitat ha activat un pla de suport integral dotat amb 1.500 milions d’euros per reforçar la internacionalització de les empreses catalanes, enfortir la seva presència als mercats internacionals i pal·liar els efectes derivats de l’enduriment de la política aranzelària dels Estats Units. El pla preveu actuacions directes sobre tota la cadena de valor i inclou ajuts, finançament, inversió pública i serveis d’assessorament empresarial.
- Ajuts i subvencions per valor de 300 milions d’euros
El pla preveu l’activació de diferents línies d’ajut a fons perdut orientades especialment al sector agroalimentari, amb especial atenció als sectors de l’oli i el vi. També es destinaran recursos a impulsar la promoció internacional de les empreses catalanes i fomentar la multilocalització empresarial, amb ajuts que poden cobrir fins al 50% dels costos d’implantació en nous mercats.
D’altra banda, es reimpulsa la línia d’Ajuts Alt Impacte 2025, per afavorir projectes d’inversió a Catalunya que generin ocupació i valor afegit. Aquestes línies d’ajut estan pensades tant per a empreses ja establertes com per a noves implantacions.
- Línies de finançament a través de l’ICF per valor de 900 milions d’euros
L’Institut Català de Finances (ICF) desplegarà una bateria de crèdits i avals per adaptar-se a les necessitats de cada empresa. Es preveuen crèdits circulants a 5 anys, crèdits d’inversió a 15 anys i bonificacions d’interès fins a l’1,5%, així com avals per garantir l’assumpció de deutes i facilitar l’accés al finançament.
- Nous fons d’inversió públics per valor de 150 milions d’euros
Amb l’objectiu d’impulsar projectes estratègics i innovadors, la Generalitat enforteix els mecanismes d’entrada al capital de les empreses a través de l’ICF i Avançsa, mantenint sempre una participació minoritària però amb capacitat d’influència. Es crearà el nou Fons+ Avançsa Catalunya Lidera, adreçat a empreses amb alt potencial de creixement, projectes innovadors i iniciatives que complementin l’arribada d’inversió estrangera directa a Catalunya.
- Assessorament i acompanyament empresarial per valor de 130 milions d’euros
El pla inclou un servei integral d’assessorament i acompanyament personalitzat, amb especial atenció a les empreses exportadores dels sectors més afectats. ACCIÓ posarà en marxa el servei “Adapta’t als nous EUA” per ajudar les empreses a anticipar-se als nous riscos i desenvolupar plans de contingència.
També es reforçarà la xarxa d’oficines d’ACCIÓ als Estats Units, es programaran webinars de formació específica i s’ofereixen serveis gratuïts per facilitar la diversificació cap a nous mercats a través de les 40 oficines exteriors de comerç i inversions.
A més, l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització (OTBI) s’enfortirà per garantir una resposta àgil davant de qualsevol incidència derivada de les noves condicions internacionals.
- Promoció i campanyes de comunicació per 20 M€
El Govern destinarà 20 milions d’euros a accions de promoció i campanyes de comunicació per reforçar la presència i el prestigi dels productes agroalimentaris catalans tant en mercats internacionals com al mercat local.
Aquestes actuacions inclouen una campanya estratègica als Estats Units per mantenir i consolidar la presència catalana en aquest mercat clau, així com iniciatives per dinamitzar el consum local, promoure la compra responsable i millorar la visibilitat dels productes catalans en comerços, plataformes digitals i en la contractació pública.
A més, es preveu l’impuls de campanyes en altres mercats internacionals per continuar ampliant l’abast i el reconeixement de la producció agroalimentària del país.
Governança: comissió de seguiment i taula de diàleg social
D’una banda, es crearà la Comissió de Seguiment del Pla de defensa formada per representants dels departaments següents: Presidència; Economia i Finances; Empresa i Treball; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; i Unió Europea i Acció Exterior.
Entre les seves funcions hi ha la de fer el seguiment del pla de defensa i del programa Catalonia Talent Bridge, així com impulsar la revisió de mesures normatives per ajudar els sectors més perjudicats.
Es tracta d’una eina permanent de seguiment i anàlisi que permetrà anticipar tendències econòmiques, identificar oportunitats i riscos emergents, i proporcionar dades clau per facilitar una presa de decisions estratègica, àgil i informada davant escenaris econòmics canviants.
D’altra banda, s’impulsa la Taula de Diàleg Social, integrada per l’administració, patronals i sindicats, per fer seguiment continu i respondre coordinadament a les necessitats dels sectors més afectats per la situació actual.