ContactaEN
event_note Nota de premsa

En una acció organitzada per l'Agència Catalana de Turisme en el marc de la distinció Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

President Illa: "A través de la cuina podem mostrar al món que Catalunya és un país de col·laboració, raó i esperança"

  1. El cap de l’Executiu ha presentat la nova campanya de difusió, sota el lema “Catalunya, la millor cuina del món”, que està centrada en la diversitat i singularitat de la cuina catalana
  2. Un total de 140 protagonistes reals del sector donen veu a una cuina viva, col·lectiva i arrelada
  3. Per primera vegada, tots els representants de la gastronomia catalana han estat retratats conjuntament
Les autoritats i tots els actors gastronòmics presents a l'acte. Foto: Arnau Carbonell
Les autoritats i tots els actors gastronòmics presents a l'acte. Foto: Arnau Carbonell
{"name":"2025/06/30/14/46/28e2a05a-6177-47f9-9115-0785c7ab2c5b.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":232171}

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha encapçalat aquest migdia la presentació de la nova campanya de difusió Catalunya, la millor cuina del món, amb la qual es vol posar l’enogastronomia al centre com a porta d’entrada a la cultura, el territori i la identitat catalana.

“El món necessita en aquests moments missatges d’esperança, referents positius i exemples d’optimisme, i Catalunya pot, i en bona part crec que és fins i tot un deure que tenim, assumir aquest paper. Mostrar al món que Catalunya és un país de la col·laboració, de la raó i de l’esperança. Tot això, i no crec que exageri, ho podem mostrar al món a través de les receptes de la cuina catalana”, ha assegurat el president.

La presentació, que ha volgut proclamar el gran moment que viu la cuina del país, ha reunit al Palau de la Música prop d’un centenar de xefs guardonats amb estrelles Michelin i de cuina tradicional. Així, per primera vegada, una campanya de país reuneix en un mateix projecte tots els actors que fan possible la cuina catalana: xefs, caps de sala, sommeliers, productors, pagesos, pescadors, viticultors i restauradors. La imatge icònica d’aquesta unió —una gran taula compartida— simbolitza l’essència del missatge: una gastronomia que es construeix col·lectivament, arrelada al territori i oberta al món.

En aquest sentit, el president ha volgut destacar que, enmig de la incertesa que pot provocar el context global en el qual vivim, Catalunya és “una terra d’acollida i d’integració”, on “volem i defensem la convivència entre diferents al voltant d’una taula compartida”. “Perquè una Catalunya diversa i plural és una Catalunya més rica, més plena i més forta”, ha dit.

Illa ha destacat que “la gastronomia és una de les principals forces i patrimonis de Catalunya” i un exemple per a la resta de sectors, per la seva “competència, passió, creativitat, valentia i responsabilitat”. Un paper que el president ha assenyalat que és “fruit del llegat de molts dels qui esteu aquí i dels qui us han precedit, com en Fermí Puig, la Montse Guillén o el Paco Solé Parellada”.

El president també ha refermat el compromís de l’Executiu amb el sector davant de tots els actors gastronòmics presents: “El Govern de la Generalitat està i estarà al costat del sector gastronòmic per afrontar els importants reptes que tenim al davant: modernització i sostenibilitat, adaptació a nous mercats”.

Finalment, ha destacat que la nova campanya de Catalunya, impulsada pels departaments d’Empresa i Treball, i pel d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Agència Catalana de Turisme, “és una bona iniciativa per continuar obrint nous mercats per als nostres productes, consolidar el prestigi de la nostra cuina i reforçar Catalunya arreu del món”.

L’acte també ha comptat amb la participació dels consellers d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, així com de més de 400 persones vinculades als sectors gastronòmic, agroalimentari i turístic.

Una campanya amb 140 protagonistes reals de la gastronomia catalana

La nova campanya és, sobretot, una invitació a tothom a gaudir de la cuina. Parteix d’una idea fonamental: mostrar el recorregut complet que va des del producte fins al plat, i posar en valor les persones que hi intervenen.

La peça comença als camps, a les muscleres, a les vinyes i a les cuines, on es veu com es treballa amb passió el producte local. A mesura que avança, s’hi preparen plats emblemàtics de la gastronomia catalana que reflecteixen la riquesa de cada territori. El moment culminant arriba quan tots plegats seuen a taula per celebrar, amb els millors plats i vins, el valor de compartir i la força d’una cuina que és identitat, comunitat i orgull col·lectiu.

Salutació cuiners{"name":"2025/06/30/14/47/077bdc65-74f5-4547-8f4e-4c20f44678d6.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":110943}


Per primera vegada, una campanya institucional compta amb 140 protagonistes reals del món gastronòmic i agroalimentari català, que aporten les seves veus, mans i mirades al relat. La proposta comunicativa aposta per explicar Catalunya des de dins, amb autenticitat i arrelament, a través de les històries humanes i de la força emocional que transmeten els sabors i els paisatges compartits.

La campanya s’ha rodat a set localitzacions representatives de les marques turístiques de Catalunya, mostrant la diversitat i singularitat del país a través dels seus paisatges i plats típics: Barcelona (Barcelona ciutat), Costa Brava (Peratallada i l’Escala), Costa Daurada (Valls), Terres de l’Ebre (muscleres), Terres de Lleida (Lleida ciutat), Pirineus (Vall de Boí) i Paisatges Barcelona (Penedès).

Per connectar emocionalment amb el públic, l’espot incorpora també una adaptació moderna d’una cançó popular molt arrelada a l’acte de menjar, el conegut “Nyam nyam, bon profit”, convertida en una banda sonora festiva i identitària.

La campanya, amb una inversió d’1,7 milions d’euros en difusió, es difondrà a Catalunya, a la resta de l’Estat i, a escala internacional amb especial incidència a França, Alemanya, Regne Unit i Estats Units, amb l’objectiu de posicionar Catalunya com una destinació capdavantera en turisme enogastronòmic.

Es preveu generar 250 milions d’impactes, que contribuiran decisivament a un model de turisme més sostenible. Aquesta gran visibilitat ha d’ajudar a distribuir millor els fluxos turístics arreu del territori i al llarg de tota la cadena de valor afavorint així un desenvolupament equilibrat, responsable i arrelat al país.

Excel·lència reconeguda arreu del món

Catalunya és avui una de les regions gastronòmiques més prestigioses del món, amb 62 restaurants guardonats que sumen 77 estrelles Michelin i tres establiments reconeguts com els millors del món segons The World’s 50 Best Restaurants (Disfrutar, El Celler de Can Roca i elBulli). A més, el xef català Albert Adrià ha estat reconegut com a segon millor xef del món l’any 2024, segons The Best Chef Awards.

També som una potència agroalimentària, amb 12 Denominacions d’Origen Protegides (DOP), 13 Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i 12 Denominacions d’Origen (DO) de vins, i 25 col·lectius de cuina arreu del país. Tot aquest ecosistema genera el 20 % del PIB i està impulsat per 573.500 professionals del sector (xefs, sommeliers, pagesos, ramaders, pescadors, elaboradors de vi i escumosos i pastissers, entre altres) amb una inversió empresarial en R+D que supera els 85,7 milions d’euros.

Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025

Aquesta acció forma part del conjunt d’iniciatives que s’estan impulsant en el marc de la distinció Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, amb més de 50 actuacions programades al llarg de l’any. Amb aquesta aposta estratègica, es vol reforçar l’enogastronomia com un eix vertebrador del nou model turístic: més sostenible, desestacionalitzat, de qualitat i distribuït territorialment.

Amb més de 500 experiències enogastronòmiques actives arreu del territori, Catalunya demostra que la seva cuina és molt més que una oferta per a visitants: és una forma de vida, una expressió cultural, un motor econòmic i un orgull compartit.