- Avui ha celebrat, juntament amb l’OCATT, una jornada a Santa Coloma de Gramenet amb la participació de gairebé un centenar de professionals sanitaris
La jornada ha comptat amb la benvinguda de Mireia González, alcaldessa de Santa Coloma, que ha subratllat la importància d’implicar tothom, professionals i ciutadania, per crear consciència i fer créixer la xifra de donacions. “És necessària una reflexió conjunta i agafar nous impulsos per continuar sensibilitzant la població sobre la donació d’òrgans. Donar vida és un acte generós i profundament humà”, ha assegurat.
Per la seva banda, Candela Calle, gerenta de la Regió Sanitària Barcelona Metropolitana Nord, ha destacat el paper fonamental de l’atenció primària i l’atenció intermèdia, que tenen un contacte molt proper amb el pacient i poden orientar-lo cap a la donació. “Vull agrair el compromís i reconeixement a tots els professionals que fan possible el procés de donació i trasplantament. Avui parlarem de valors, de donació, de serveis i, sobretot, de solidaritat, ha anunciat.
La jornada, amb gairebé un centenar d’assistents, forma part del cicle “Donar vida des de la primària”, organitzat per l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i les regions sanitàries per reforçar els vincles entre l’atenció primària i el sistema de donació d’òrgans i teixits.
El director de l’OCATT, Jaume Tort, ha explicat com funciona el sistema de donacions i trasplantaments al país i ha posat èmfasi en la necessitat de “revertir la tendència actual d’augment de negatives davant la donació d’òrgans i teixits”. També ha remarcat el paper estratègic de la primària en la detecció de possibles donants.
En la mateixa línia s’ha expressat, Belén Garcés, coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Germans Trias. La metgessa ha detallat quines persones poden ser donants, ha desmentit mites sobre el procés de donació i ha subratllat la importància de la sensibilització, la comunicació i la coordinació perquè el sistema de trasplantaments funcioni a la perfecció.
La jornada també ha comptat amb una taula rodona en què diferents perfils professionals –medicina, infermeria, treball social- han compartit aspectes claus del seu dia a dia relacionats amb el sistema de donació i trasplantaments. Hi han participat Xavier Busquet, metge del PADES Granollers i referent d'eutanàsia a l'Atenció Primària de l'ICS al Vallès Oriental; Xavier Arrebola, adjunt d’infermeria a la Direcció Assistencial dels Serveis de Salut Integrals Baix Empordà; Marta Pujolar, treballadora social de l’EAP Valldoreix de Mútua Terrassa; i Maria José Morales, infermera gestora de casos de l’EAP Canovelles de l’ICS. Ha moderat el debat Roser Vallès, directora del sector sanitari Vallès Oriental.
La sessió ha finalitzat amb el testimoni emocionat de Margarita Gumarra, que ha explicat com va viure el procés de donació d’un familiar proper i ha convidat tothom a fer-se donant. “La meva filla de 24 anys i jo ja ho hem fet”, ha anunciat.

Catalunya, referent en donació i trasplantaments
L’any 2024, Catalunya va assolir un total de 1.345 trasplantaments d’òrgans, amb una mitjana de 3,7 intervencions al dia. Tot i el descens de l’activitat respecte al 2023, Catalunya manté una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 165 trasplantaments per milió de població.
Pel que fa al 2025, els cinc primers mesos d’aquest any, 150 persones han estat donants cadàver vàlids, un 12,8% menys que el mateix període de 2024 (172). Aquest descens de donants ha propiciat un menor nombre de trasplantaments (-8,4%), amb 576 trasplantaments realitzats el 2025 (629 el 2024). Per òrgans, s’han fet 403 trasplantaments renals (-8,0%), 84 hepàtics (-14,3%), 24 cardíacs (-4,0%), 52 pulmonars (10,6%) i 13 pancreàtics (-38,1%). Les negatives familiars segueixen a un nivell molt elevat (28,0%). A 31 de juny, 1.379 persones seguien en llista d’espera per rebre un òrgan a Catalunya.