ContactaEN
event_note Nota de premsa

L'L9/L10 és una infraestructura al servei d'un model de mobilitat més just, més eficient i més respectuós amb el planeta"

consellera Paneque L9 metro tuneladora tram central
La consellera Sílvia Paneque
{"name":"2025/07/10/18/39/66a8f0e1-2043-4b75-9daf-6a38202c12a6.JPG","author":"DTER","type":"0","location":"0","weight":4201663}

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha visitat avui els treballs de baixada de la peça central de la nova roda de tall de la tuneladora de l’L9/L10 al pou de la futura estació de Mandri, en el marc de les obres per a completar el tram central. Es preveu que, un cop instal·lades les peces de la nova roda de tall,l’excavació del túnel es reprendrà a principis de tardor, amb un termini estimat de 12 mesos per a finalitzar-la.


“Aquesta visita no és només un acte institucional. És la constatació que el projecte de construcció d’aquestes línies, que el projecte de millora de la mobilitat a Barcelona, avança; que els compromisos es compleixen i que el treball conjunt de molts equips i persones desemboca en resultats palpables”, ha assenyalat la consellera Paneque.


Així, Paneque ha posat de relleu que “ara afrontem, finalment, el tram definitiu en direcció al que serà el futur intercanviador de Lesseps. I serà amb una inversió per incorporar una nova roda de tall dissenyada per treballar en aquest últim tram”.La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha ressaltat que amb l’L9 i l’L10, “no estem construint només una línia de metro. Estem construint una infraestructura per millorar la vida de la gent. Estem fent una inversió que ha de facilitar els desplaçaments quotidians, reduir el temps de trajecte, connectar barris i municipis i crear oportunitats”.


“El transport públic és una eina de cohesió social i territorial. I és també una eina per fer front a la crisi climàtica. Perquè només si reduïm les emissions del sector de la mobilitat podrem avançar cap a un model més sostenible”, ha ressaltat la consellera. “I per reduir aquestes emissions calen més trens, més tramvies, més busos, i també més línies de metro”, ha afegit.


Pel que fa a les tasques de posada a punt de la tuneladora, ja s’ha desmuntat la roda de tall anterior i s’han abassegat al recinte de l’obra de Mandri les peces del nou capçal, entre les quals destaca la peça central, que s’ha baixat avui. En total la roda de tall, de 12 metres de diàmetre, pesa 210 tones –de la qual, la peça central en pesa 106. S’ha dissenyat i fabricat enfocada en les característiques del terreny del tram que resta per excavar.


La roda de tall s’ha transportat per peces mitjançant transport marítim des d’Itàlia i transports amb vehicles especials i horari nocturn des del port de Barcelona fins a Mandri. L’hissat i el descens de les peces pel pou de Mandri, que té una profunditat de més de 70 metres, s’efectuen amb una grua de gran tonatge i es preveu que durant aquest estiu se’n completi el muntatge.


Finalització de l’L9/L10

El Govern de la Generalitat està treballant en la finalització del tram central de l’L9/L10, de manera que quedin connectats els actuals ramals sud i nord i, així, assolir el potencial de l’L9/L10 i multiplicar-ne la demanda. Actualment, l’L9/L10 registra 27 milions de persones usuàries anuals i, un cop finalitzat el tram central, s’hi preveuen 113 milions. Aquesta és una actuació estratègica per a la xarxa de transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona, ja que ampliarà la cobertura de la xarxa de metro i enfortirà el sistema de transport públic. Les obres estan valorades en més de 900 MEUR.

Actualment, resta per excavar un tram d’1,6 quilòmetres de túnel del tram central, entre les estacions de Mandri i de Lesseps. A més de les tasques de posada a punt de la tuneladora ja s’ha engegat la campanya d’auscultació i d’inspeccions prèvies d’edificis en l’àmbit del túnel pendent d’excavar, com a mesures de prevenció, vigilància i control de les obres


D’altra banda, està en execució:


  1. L’obra civil de les estacions de Campus Nord, Manuel Girona, Sarrià, Mandri i Sanllehy.


  1. L’estructura interior de les estacions de Guinardó|Hospital de Sant Pau i Plaça de Maragall


  1. La llosa intermèdia que separarà els dos sentits de circulació i el muntatge de via al nivell superior


  1. Les actuacions al macropou de la Sagrera que permetran connectar els ramals del nord amb el tram central.


Pel que fa als treballs necessaris d’instal·lacions de túnel, estan en fase d’inici els corresponents a senyalització ferroviària i s’adjudicaran pròximament els de telecomunicacions i energia.

Pròxim tram en funcionament

En l’actualitat, estan en funcionament 38 quilòmetres en total de les línies L9 i L10 Sud i L9 i L10 Nord. Les obres en marxa permetran posar en funcionament, per fases, 10 quilòmetres més per a donar continuïtat a aquestes línies i 12 estacions.

Així, el pròxim tram que la Generalitat posarà en funcionament, a finals de 2027, és el que discorre entre Sagrera TAV i Guinardó|Hospital de Sant Pau, que inclou 4 estacions i 3,6 quilòmetres.