ContactaEN
event_note Nota de premsa

President Illa: "Aquest CUAP és un exemple del valor de la sanitat pública i de la tenacitat de la gent de Cornellà"

  1. El cap de l’Executiu ha inaugurat el nou CUAP Cornellà acompanyat per la consellera Pané i l’alcalde Balmón
  2. Aquest centre d’urgències obert les 24 hores entrarà en funcionament el dilluns 21 de juliol, substituint el CUAP que fins ara estava a Sant Ildefons i que tot just fa 20 anys va ser el primer que va obrir a Catalunya
  3. Amb el canvi d’ubicació, duplicarà la seva superfície i disposarà d’unes instal·lacions més modernes i confortables per donar una millor atenció a les 280.000 persones que viuen a la seva àrea d’influència


El president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, ha inaugurat aquesta tarda a Cornellà de Llobregat el nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Cornellà, i ha destacat que aquest centre “és molt més que un magnífic equipament de salut: és un exemple del valor de la sanitat pública i de la tenacitat de la gent de Cornellà i del Baix Llobregat”.

El cap del Govern ha posat en valor que “a Catalunya n’hi ha 29, i atenen el 30% de les urgències, descarregant els hospitals. El 2016 era només un 15%. És un model d’èxit que seguirem desplegant, amb dos nous centres previstos a Tarragona i Terrassa”, així com els Centres de Salut Integral de Referència (CSIR) dels quals ja s’han posat en marxa 27 com a prova pilot. “És un esforç reformista per mantenir i millorar”, ha afirmat.

Durant l’acte, el president Illa ha destacat que “avui també és un dia important perquè el Senat ha aprovat l’Agència Estatal de Salut Pública, que havia estat una de les lliçons de la pandèmia”. “Aquesta agència ens ajudarà a reforçar la prevenció, una tasca clau en salut pública”, ha afegit.

Per acabar, el president Salvador Illa ha subratllat que “els edificis són importants, però el més important perquè tinguem una política sanitària excel·lent sou vosaltres, els professionals”. A més, el cap de l’Executiu ha donat l’enhorabona als veïns i veïnes: “sou gent pacient, intuïtiva i tenaç” i ha afirmat que “amb aquest esperit, s’assoleixen fites com la d’avui”.

En l’acte d’inauguració, el president ha estat acompanyat per la consellera de Salut, Olga Pané, i l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, a més d’altres autoritats i alcaldes dels municipis de l’àrea de referència d’aquest CUAP.

Fotografia: Arnau Carbonell
Fotografia: Arnau Carbonell
{"name":"2025/07/17/21/18/dce335ab-96b0-474a-be35-709431b0635e.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":80790}


El nou CUAP Cornellà

El nou CUAP entrarà en funcionament el proper dilluns, 21 de juliol, a les 8 h del matí, i substituirà el CUAP del barri de Sant Ildefons, tot just quan es compleixen 20 anys de la seva obertura. En aquell moment va ser el primer CUAP de Catalunya i va estrenar un model que avui dia està plenament consolidat com una peça clau per a l’atenció urgent en els territoris amb una alta concentració de població.

Amb el canvi d’ubicació, el CUAP Cornellà duplicarà la seva superfície i augmentarà la capacitat assistencial, donant resposta a l’increment de la demanda dels últims anys. En aquest sentit, l’any 2024 va atendre més de 43.000 urgències, el doble que fa 10 anys, amb dies punta de fins a 300 visites en 12 hores.

Les noves instal·lacions, més modernes i confortables, continuaran funcionant les 24 hores els 365 dies de l’any i permetran oferir una millor atenció urgent a les 280.000 persones que viuen en els 7 municipis de la seva àrea d’influència: Cornellà, Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei i El Papiol.

Romina Gallo, coordinadora de l’Atenció Continuada i Urgent a la Gerència d’Atenció Primària i Comunitària Baix Llobregat de l’ICS, ha explicat "comptarà amb nous equipaments i espais adequats per oferir una atenció àgil, segura i propera, evitant desplaçaments innecessaris a l’hospital i millorant l’experiència de les persones, posant-les al centre del sistema”.

Gestionat per l’Institut Català de la Salut, el centre s’ubica en un local de 735 m2 cedit per l’Ajuntament de Cornellà i situat a l’avinguda Salvador Allende, 31, just davant de l’estació Gavarra de la línia 5 del Metro. Disposa de 7 consultes, 1 sala d’emergències, 1 sala d’observació amb 6 box, 1 sala de radiologia i 1 laboratori per a analítiques urgents, a més dels espais de treball per a professionals i un accés diferenciat per a les ambulàncies a la part posterior de l’edifici.

Aquesta dotació implica que el CUAP guanya, respecte a les antigues instal·lacions, 1 sala d’emergències, 3 box més d’observació i 3 consultes addicionals, pel que augmentarà la seva capacitat d’atenció i resolució, alhora que millorarà la confortabilitat dels usuaris i facilitarà la tasca dels professionals.

La sala de radiologia bàsica està equipada amb un aparell d’última generació i donarà servei tant als pacients d’urgències com a persones amb cita prèvia derivades pel seu equip d’atenció primària. Aquest servei incrementa la capacitat de resolució del CUAP i està orientat principalment a diagnosticar lesions osteoarticulars, com ara fractures i luxacions, i valorar ràpidament casos urgents derivats d’accidents i caigudes. A més, el fet d'estar integrat amb la història clínica electrònica, facilita el flux assistencial en un entorn d’atenció immediata.

El centre també està equipat amb un grup electrogen amb una autonomia de 19 hores que li permet donar continuïtat al servei en cas de fallada en el subministrament elèctric.

Pel que fa a l’interiorisme, s’ha desenvolupat un projecte d’humanització que ambienta les parets del centre amb motius inspirats en la història de la Torre de la Miranda de Cornellà com a punt d’observació astronòmic, utilitzant com a fil conductor la lluna i el seu vincle amb les diferents cultures del món que conviuen als seus barris. La intervenció compleix una doble funció pedagògica i integradora, ja que els seus textos són accessibles en 5 idiomes a través d’un sistema de codis QR.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha invertit prop de 2 milions d’euros en l’adequació del local i el seu equipament, que han estat finançats pel Servei Català de la Salut.


20 anys del model de CUAP a Catalunya

Els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) són dispositius oberts les 24 hores que atenen urgències de baixa i mitjana complexitat. Tenen professionals amb formació especialitzada en urgències i estan equipats per fer radiografies, ecografies i analítiques urgents, així com espais d’observació sense hospitalitzar pacients.

Aquest equipament i el perfil dels seus professionals els converteixen en centres amb una alta capacitat de resolució, que donen resposta a la majoria de casos freqüents, i que a més ho fan en un temps molt breu.

Liderats per l’atenció primària, treballen en xarxa i de forma connectada amb els equips d’atenció primària, els serveis d’urgències hospitalaris, l’atenció intermèdia i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Al llarg dels 20 anys que han passat des de l’obertura del primer CUAP de Catalunya, al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, aquests centres han demostrat el seu impacte i la seva contribució a l’eficiència, la qualitat i la sostenibilitat del sistema en territoris amb un alt volum de població, gràcies a la seva capacitat per descongestionar els serveis d’urgències hospitalaris i per millorar els temps d’espera globals.