President José Montilla

José Montilla i Aguilera ha estat el 128è president de la Generalitat de Catalunya, entre els anys 2006 i 2010. Nascut a Iznájar, Còrdova, el 15 de gener de 1955. Viu a Catalunya des dels 16 anys, quan l'any 1971 la seva família va establir-se a Sant Joan Despí. És casat i té cinc fills. Ha cursat estudis d'economia i dret a la Universitat de Barcelona.

El 1978 va ingressar al Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). L'any 1979 va concórrer a les primeres eleccions municipals de la democràcia a Sant Joan Despí, on fou tinent d'alcalde d'Economia. L'any 1985 fou elegit alcalde de Cornellà de Llobregat, càrrec que ostentà fins el 2004, després d'ésser reelegit per majoria absoluta en cinc ocasions.

Entre 1988 i 1997 fou president del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Diputat provincial des de 1983, l'any 2003 fou elegit president de la Diputació de Barcelona i va ocupar aquest càrrec fins el mes d'abril de l'any següent.

L'any 2004 va encapçalar la llista del PSC a les eleccions generals i fou escollit diputat. Setmanes després, el 18 d'abril, seria nomenat ministre d'Indústria, Turisme i Comerç en el primer govern de José Luís Rodríguez Zapatero.

Després d'encapçalar la candidatura dels socialistes catalans a les eleccions al Parlament celebrades el dia 1 de novembre de 2006, el 24 d'aquell mateix mes fou investit president de la Generalitat pel Ple del Parlament de Catalunya pel conjunt de forces que havien signat l'Acord d'Entesa i el dia 28 prengué possessió del càrrec.

Durant el seu mandat, el president Montilla va impulsar el desplegament de l'Estatut de 2006 i un nou sistema de finançament , així com quatre grans pactes nacionals, sobre immigració, recerca, habitatge i infraestructures, a partir del diàleg i la participació dels principals agents socials, econòmics i polítics. A partir de 2008 l'acció del seu govern es va concentrar molt especialment en la lluita contra els efectes de la crisi econòmica i en la garantia de la cohesió del conjunt de la societat catalana.

El desembre de 2010 va cessar en el càrrec, en ser investit president Artur Mas i Gavarró, pel Ple del Parlament de Catalunya.