El cap de l'Executiu ha participat a la reunió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Fotografia: Arnau Carbonell)

El president Aragonès fa una crida a la màxima precaució: "qualsevol activitat pot propagar un incendi"

event_note Nota de premsa

El president Aragonès fa una crida a la màxima precaució: "qualsevol activitat pot propagar un incendi"

  • El cap de l’Executiu ha participat aquesta tarda a la reunió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya
  • El conseller d’Interior ha destacat que “s’ha patit una simultaneïtat molt contundent” amb una mitjana de 50-60 incendis diaris
  • Protecció Civil de la Generalitat manté l’Emergència 2 del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT fins que canviïn les circumstàncies relatives als diferents incendis forestals simultanis que hi ha a Catalunya
El president participat a la reunió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Fotografia: Arnau Carbonell){"name":"2022/06/19/22/13/e9557063-439b-4efa-8eca-61acb06afd17.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"209"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha participat aquesta tarda a la reunió del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), on ha pogut abordar l’evolució dels incendis que afecten el país. També hi han assistit el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat.

En declaracions als mitjans, el cap de l’Executiu ha fet una crida a extremar les precaucions, ja que “qualsevol activitat de les que fem habitualment, pot ser que acabi vinculada al naixement o a facilitar que es pugui propagar un incendi” degut a les temperatures excepcionalment altes i la baixa humitat dels darrers dies.

El cap del Govern també ha volgut fer un agraïment a tots els cossos de seguretat i emergències que estan treballant per a extingir els focs i ha demanat que tota la ciutadania segueixi les seves recomanacions “per tal de facilitar-los la feina”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que “s’ha patit una simultaneïtat molt contundent” amb una mitjana de 50-60 incendis diaris en els quals hi han intervingut els Bombers de la Generalitat. “Això ha generat una atenció molt notable de la qual ens n’estem sortint satisfactòriament gràcies a la dedicació i a l’energia i també gràcies a la coordinació, a la intel·ligència i a la capacitat d’anticipar-se als incendis”, ha afirmat.

El conseller ha explicat que “el que està passant aquests dies convida a dues reflexions”. En aquest punt, Elena ha concretat que “l’augment de la temperatura, l’increment de la sequedat, i per tant el canvi climàtic  estressa molt el territori, el planeta i provoca moltes situacions d’aquests tipus. És una realitat”, ha dit.

D’altra banda, Elena ha afirmat que “s’ha d’apostar pels serveis públics de seguretat i d’emergències”. Així, el titular d’Interior ha recordat “l’increment dels efectius de bombers, mossos d’esquadra i agents rurals i l’augment del 20% del pressupost de la conselleria d’Interior és una aposta imprescindible de país, perquè és una necessitat”. “Cal mantenir el nostre compromís amb l’increment de les plantilles” ha afegit.

En aquest sentit, el conseller ha afirmat que “és un honor la presència del president de la Generalitat a qui ha agraït l’impuls polític i l’aposta decidida pels serveis de seguretat i emergències dins els pressupostos de la Generalitat, perquè hi ha hagut una convicció des de la primera institució del país”.

Protecció Civil de la Generalitat manté l’Emergència 2 del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT fins que canviïn les circumstàncies relatives als diferents incendis forestals simultanis que hi ha a Catalunya. La subdirectora general de coordinació i gestió d’emergències de Protecció Civil, Imma Solé, ha dit que: “estem fent seguiment durant aquesta setmana dels incendis que s’estan produint. Tots els recursos estan treballant al màxim per minimitzar els incendis i aconseguir que no s’encengui cap altre que agafi dimensions i amb aquesta voluntat treballen Bombers, ADF, Agents Rurals i tots els cossos d'emergències amb tots els efectius que poden destinar-hi.”

Atès el reforç del vent de marinada sobretot aquesta tarda, l’elevada sequera i el lent descens de les temperatures que encara són elevades per l’època, Protecció Civil de la Generalitat remarca la importància d’extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure, tant pel que fa a evitar les afectacions derivades de la calor com pel que fa a evitar qualsevol acció que pugui provocar un nou incendi forestal. 

Per reduir el perill d’iniciar un incendi forestal, és fonamental no llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe, així com evitar deixar escombraries o deixalles al bosc. Recordeu que està prohibit llençar petards a menys de 500 m de zona boscosa. No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (com ara fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles.

Pel que fa a persones evacuades a Artesa: 

  • Continuen evacuades les persones de la Clua
  • Les 54 persones de la casa de colònies de Cal Petit romandran a la casa de colònies d’Oliola.

Quant als confinaments, encara es manté el d’Alòs de Balaguer.

 

Nivell 2 del Pla Alfa a 14 comarques

A partir de les 00.00 hores del dia 20 de juny, es desactiva el nivell 3 del Pla Alfa i es manté el nivell 2 del Pla Alfa en 14 comarques de Ponent i la Catalunya Central, per una millora de les condicions motivada per una baixada de temperatures, un increment de les humitats relatives i una reducció del vent.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir.  Aquestes situacions de perill d’incendis forestals es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi d’aquest risc que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El cos operatiu recorda que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. Cal recordar que 9 de cada 10  dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.

 

Incendis actius: Peramola i Artesa de Segre/Baldomar

Els Bombers de la Generalitat treballen des de dos quarts de tres en un nou incendi forestal a Peramola, a la comarca de l’Alt Urgell, que s’afegeix a l’incendi d’Artesa de Segre – Baldomar actiu des de dimecres.

L’incendi que afecta la zona del massís del Roc de Rombau és un incendi complex per les condicions del terreny, ja que es tracta d’una zona molt abrupta i accidentada i dificulta les tasques d'extinció dels efectius terrestres.

Pel que fa al d’Artesa de Segre-Baldomar, al llarg del dia d'avui s'ha treballat en noves represes i en el flanc oest que és el que estava més obert i amenaçava els eixos de confinament establerts. Segons les darreres dades facilitades pel Cos d’Agents Rurals, han cremat 2.702.67 hectàreesde les quals 2.560,19 de vegetació forestal i 142,22 de vegetació agrícola.

2  

Imatges

El president al CECAT

El president al CECAT 214263

El president durant la reunió al CECAT

El president durant la reunió al CECAT 158393