El president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va reunir ahir al vespre, hora argentina, amb el ministre Agustín Rossi, cap del Gabinet de Ministres del Govern de l’Argentina iresponsable de la coordinació ministerial. Pere Aragonès ha agraït la trobada, que ha qualificat com a “molt positiva”, i ha explicat que van tractar “qüestions d’interès mutu per als dos governs”, com ara “la situació política i econòmica, tant a Europa com a Amèrica, tant a Argentina, com a Catalunya; el canvi en les relacions econòmiques i polítiques internacionals, i també els projectes de futur de cadascun dels governs”.

El president Aragonès, durant la trobada amb el ministre Rossi (Fotografies: Arnau Carbonell)
El president Aragonès, durant la trobada amb el ministre Rossi (Fotografies: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/03/17/15/30/49202863-f71e-4ab4-9b0b-efc3656df15c.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":108184}

Durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació, acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, el cap de l’Executiu ha subratllat la importància d’aquests contactes internacionals. “Catalunya seguirà fent acció exterior i ho farem perquè el país ha d’explicar-se fora, perquè la millor manera d’enfortir les relacions socials, econòmiques, culturals i també el reconeixement polític és donar a conèixer la realitat del país”, ha assegurat.

En aquesta mateixa línia, el president Aragonès ha insistit que “Catalunya no està tancada, està oberta a l’exterior”. I ha fet notar que la Generalitat “ha liderat aquesta obertura amb la recuperació de les relacions amb la Comissió Europea, les relacions amb governs d’arreu del planeta i especialment avui a l’Amèrica Llatina”, que, ha dit, és “un dels àmbit prioritaris de la nostra acció exterior”.

Pere Aragonès ha assenyalat que amb aquest objectiu “estem visitant quatre països durant nou dies, amb una agenda molt intensa que inclou responsables governamentals”, amb els quals “hem tingut l’oportunitat d’obrir canals de col·laboració”, com va passar ahir amb la signatura de l’acord d’entesa amb la Província de Buenos Aires.

El president i la consellera, durant la trobada amb el ministre Rossi (Fotografies: Arnau Carbonell)
El president i la consellera, durant la trobada amb el ministre Rossi (Fotografies: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/03/17/15/32/1ac2f45c-a30b-4017-b1fb-ac4aabbf7067.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":118270}

El cap del Govern també ha posat de relleu que aquest matí (hora argentina) continua el viatge a Buenos Aires amb una visita al Museu Lloc de Memòria ESMA, antic centre clandestí de detenció, tortura i extermini de la Escuela de Mecánica de la Armada (ESMA). “Un lloc, avui de memòria, que en el passat va ser un espai on es van torturar i promoure la desaparició i l’assassinat de milers de persones”, ha manifestat el president, qui ha afirmat que “Argentina és avui un exemple de recuperació de la memòria històrica i de reparació de les víctimes”.