Presentació dels mitjans aeris per la campanya forestal 2023

President Aragonès: "Davant la campanya forestal més complicada dels darrers anys, posem més anticipació i més mitjans que mai"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Davant la campanya forestal més complicada dels darrers anys, posem més anticipació i més mitjans que mai"

  1. El cap de l’Executiu i el conseller d’Interior han presentat aquest matí els mitjans aeris de la campanya d’enguany, que excepcionalment començarà l’1 de juny i s’allargarà fins al 30 de setembre
  2. El dispositiu d’extinció es reforça amb més personal i recursos, entre els quals 35 mitjans aeris i drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit
El president rebent les explicacions sobre els mitjans aeris. Autor: Arnau Carbonell
El president rebent les explicacions sobre els mitjans aeris. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/05/05/11/52/bd627046-2915-4d00-a854-488e7d616b79.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":160499}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i comandaments del cos de Bombers de la Generalitat, Agents Rurals i Protecció Civil, ha presentat aquest matí els mitjans aeris de la campanya forestal d’enguany.

La sequera, les altres temperatures que s’estan registrant i que s’esperen per l’estiu, sumades a l’acumulació de biomassa als boscos, fa que “afrontem una de les campanyes forestals més difícil dels darrers anys”, tal i com ha assenyalat el president. Per aquest motiu, per primer cop en deu anys, s’ha activat el nivell 3 del Pla Alfa, el màxim previst, en període fora de campanya d’estiu “per actuar des de ja amb la màxima alerta i amb tots els recursos. “Davant la campanya més complicada, hi posem més anticipació i més mitjans que mai”, ha subratllat Aragonès.

Amb aquesta previsió, la campanya d’enguany s’allargarà un mes respecte d’un any habitual i s’iniciarà l’1 de juny fins al 30 de setembre. I, alhora, el Govern ha anticipat també a aquest mes de maig la incorporació de 7 mitjans aeris (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac). “Mai com ara el cos de Bombers havia comptat amb tants efectius aeris tan aviat”, ha recalcat Aragonès.

En referència a aquest parc mòbil de vehicles del cos, el cap de l’Executiu ha remarcat que “s’està renovant, especialment en els darrers dos anys, quan hem accelerat les inversions”. Per això el president ha anunciat que s’incorporaran 40 vehicles nous i, durant els propers cinc anys, “invertirem més de 100M€ per renovar la totalitat de la flota de vehicles del cos de Bombers”.

“Ho tenim tot a puntdavant del risc d’incendi dels proper mesos; treballem amb més anticipació, més equips de prevenció i més mitjans i efectius” i “sobretot estem preparats perquè disposem d’un cos de Bombers d’excel·lència, avançat, modern i innovador que ens ha de despertar tot el nostre orgull”, ha conclòs el cap del Govern.


Més mitjans i més recursos per afrontar la campanya forestal

Bombers{"name":"2023/05/05/11/52/290849c5-d0c2-485a-ad06-d3f74ba0e4fb.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":128978}

Respecte l’any passat, la campanya forestal d’enguany comptarà amb 250 nous bombers de l’escala bàsica que es van incorporar la tardor passada i, es preveu que, a finals del mes de maig, s’incorporin 176 nous bombers voluntaris als respectius parcs, un cop hagin finalitzat el període de pràctiques. També s’ha reforçat l’estructura organitzativa i de coordinació amb la promoció interna de 101 nous caporals, 57 sergents i 21 oficials. A més, es preveu la incorporació de 64 places de personal de diferent tipologia, entre els quals hi ha 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control, i de 372 auxiliars forestal (AOF) de reforç de campanya, que enguany serà de quatre mesos. “D’aquesta manera, en conjunt, enguany també hi hauràmés bombers i bomberes que mai vetllant per la protecció dels nostres boscos davant del risc d’incendi”, ha fet notar el president.

Els Bombers de la Generalitat també reforcen la flota de mitjans aeris i se s’ha avançat la incorporació d’alguns d’ells al mes de maig (2 helicòpters bombarders, 2 helicòpters de Coordinació i Comandament i 3 Avions de Vigilància i Atac).En total, en aquesta Campanya Forestal, es disposarà de 35 mitjans aeris, 10 dels quals depenen del Ministerio de Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO).El cos també amplia, per aquesta campanya, les capacitats de suport amb ús de drons en els incendis forestals. Tindran capacitat de supervisió i control especialment durant la nit, en què no hi haurà mitjans aeris volant.

D’altra banda, el Cos d’Agents Rurals tindrà disponibles aquesta campanya prop de 500 efectius. El president ha volgut destacar “la feina excel·lent i del tot imprescindible” d’aquest cos, per la qual cosa aquest any s’incorporaran 54 agents, “una incorporació d’efectius que no es duia a terme des de 2009”, que comencen en breu el període de practiques. En paral·lel, també s’ha renovat tota la flota de vehicles disponibles. El Cos compta amb 265 vehicles, 1 helicòpter, 18 drons i un vehicle de la Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE).

Enguany s’han adquirit també 3 nous drons de la unitat RPAS que s’incorporen a l’operativa d’Agents Rurals. El 80% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis. Per la seva banda, el Grup Especial Caní disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes.

Enguany es durà a terme també una prova pilot, amb la incorporació de bufadors d’aire en cas d’haver de fer una primera intervenció en cas d’un conat d’incendi, la qual cosa incrementarà l’eficàcia en aquestes intervencions. També s’han reforçat els equipaments del CAR al Centre de Comandament Avançat.


Augment d’incendis de vegetació

La campanya forestal està marcada pels tres anys de sequera acumulada que ha generat un estrès als boscos sense precedents. Aquest fet, sumat amb l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada.

mitjans aeris de bombers{"name":"2023/05/05/11/53/84d0702a-9d83-4dc7-b4b5-8222c5f32bdb.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":135717}

Entre l’1 de gener i el 16 d’abril d’aquest any, el Cos de Bombers ha gestionat 1.486 serveis d’incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal, mentre que en el mateix període de l’any 2022 van ser 1.285 serveis, i l’any 2021, 922. D’aquests incendis, 175 han estat incendis forestals, amb un balanç de prop de 680 hectàrees cremades, un 35% de superfície cremada més que el mateix període de 2022.

A més, en els incendis forestals de març i abril hem vist comportaments del foc molt severs que ens mostren l’entrada a un escenari complex:

  1. Altes velocitats en situacions de vent (l’incendi de Cubells, Vilaplana, Paüls, Gandesa, l’Hospitalet de l’Infant), amb velocitats de propagació superiors a 1,2km/h, i en l’incendi de la Granja d’Escarp-Mequinensa del dia 16 d’abril velocitats de propagació de 6,3 km/h.
  2. Llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins arribar a l’extrem de focus secundaris a 2 km de distància en l’incendi de la Granja d’Escarp.
  3. Superfícies afectades pròpies de l’estiu: a la Val d’Aran (450ha), al País Valencià i Terol (4200ha) o recentment l’incendi de Mequinensa (a la Franja)-Granja d’Escarp (450ha) i Catalunya Nord (Cervera)-Portbou (930ha). I també una capacitat de propagació nocturna pròpia d’episodis d’estiu (28 ha cremades al Coll de l’Alba durant la nit).

Pel que fa a la prevenció d’incendis, de les 119.959 actuacions realitzades al llarg de l’any pel cos d’Agents Rurals, més de 25.000 estan relacionades amb els incendis. Aquesta tasca preventiva ha permès que, tot i l’augment dels dies en què hi ha un elevat perill d’incendi, el nombre d’incendis forestals hagi tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

D’altra banda, enguany es durà a terme una campanya divulgativa vinculada al Pla Alfa per reforçar la implicació de la ciutadania, amb l’objectiu d’explicar detalladament com afecten els nivells més alts de risc d’incendi forestal del Pla Alfa. Anirà acompanyada d’una renovació de la pàgina web, on s’hi inclourà un mapa interactiu que permetrà a la ciutadania fer consultes del nivell del pla.

1  

Fitxers adjunts

Annex mitjans aeris

Annex mitjans aeris
PDF | 870944