Dia d'Europa

President Aragonès: "Europa és el nostre espai natural d'acció política i hi volem tornar a fer sentir la veu de Catalunya"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Europa és el nostre espai natural d'acció política i hi volem tornar a fer sentir la veu de Catalunya"

  1. El cap del Govern ha encapçalat aquest matí l’acte de commemoració del Dia d’Europa, amb la participació de representants de la Comissió europea i del cos consular
  2. Pere Aragonès celebra que el Parlament europeu hagi aprovat un informe sobre l’espionatge Pegasus i la vulneració dels drets i assegura que això demostra que “no és un cas tancat”
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
El president durant la seva intervenció. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/05/09/11/17/2dc64e38-cee0-4089-ba62-a285405dba97.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":198548}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha encapçalat aquest matí l’acte commemoratiu del Dia d’Europa, que s’ha celebrat al Palau amb la participació del director de la Representació de la Comissió europea a Barcelona, Manuel Szapiro, i la cònsol general de Suècia, Sofia Geli Stenhammar, en representació del país que ocupa aquest semestre la presidència de la CE.

En el decurs de la commemoració, el cap de l’Executiu ha reivindicat i posat en valor “l’europeisme de la societat catalana”, així com el seu “compromís democràtic i amb una idea de ciutadania plenament empoderada, que ens empeny a voler fer avançar en el projecte europeu”. Perquè, segons ha remcarcat Pere Aragonès, “Europa és el nostre espai natural d’acció política”, i, per això, “una de les prioritats d’aquesta legislatura ha estat reforçar i enfortir la interlocució directa amb els màxims representants europeus, vital per tornar a fer sentir la veu de Catalunya en el si de les institucions europees”.

El president ha insisit durant la seva intervenció que Catalunya ha estat i vol continuar sent “part activa” del projecte europeu i, sobretot, un “soci fiable i compromès per fer front als reptes comuns que afrontem tots els europeus i europees”, ja que, ha dit, si anem a Europa a buscar solucions i respostes “també estem disposats a contribuir a donar forma a aquestes solucions i respostes” i “assumint totes les responsabilitats amb peu d’igualtat amb les altres nacions i estats d’Europa”.

En aquesta línia de “construir Europa sumant”, el cap de l’Executiu ha volgut ressaltar ”la força i el potencial de les xarxes de cooperació entre governs” , i entre elles l’Euroregió Pirineus Mediterrània, la presidència de la qual ostenta des del passat més de febrer, i a la qual “volem donar un nou impuls”. Per a Pere Aragonès “la cooperació transfronterera és imprescindible per afrontar els reptes”, i, per aquest motiu, ha exposat la seva voluntat de “liderar la creació de la Macroregió Mediterrània”, aprofitant “tota la força d’una ciutat global com Barcelona”, i que com a Catalunya “hi conflueixen tots el valors mediterranis i europeus”.

Cas Pegasus

El president ha aprofitat també la seva intervenció per “celebrar” l’informe aprovat ahir pel Palament europeu sobre l’espionatge de Pegasus i la vulneració de drets. “Les institucions europees, el marc institucional europeu, ens ha ofert sempre un camí per enfortir els drets individuals i les condicions de vida col·lectiva, i volem agrair al Parlament europeu que hagi aprovat aquest informe i, sobretot, que ens hagi donat l’oportunitat de poder explicar-los la vulneració dels nostres drets com a ciutadans europeus”, ha declarat.

I ha afegit:”aquest no és un cas tancat i la prova és que s’ha fet un pas més per denunciar aquest casd’espionatge i exigir transparència i cooperació amb la justícia de totes les institucions”.

El president saluda el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la cònsol general honorària de Suècia
El president saluda el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona i la cònsol general honorària de Suècia
{"name":"2023/05/09/11/19/50697886-e013-4397-b893-7eedc78f2793.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":181906}

La consellera Serret, per la seva banda, s’ha referit també a aquest informe del Parlament durant la seva intervenció, tot afirmant que “no podem ni volem imaginar-nos el futur d’Europa sense parlar de drets humans i de democràcia. És inacceptable que en una suposada democràcia europea es violin drets fonamentals a través de l’espionatge massiu. I no només ho diem nosaltres, també ho diu el Parlament Europeu.”.

I ha afegit: “Europa sempre trobarà en el Govern de Catalunya i la seva societat civil una aliada.”

3  

Imatges

Celebració del Dia d¿Europa (fotografia 1)

Celebració del Dia d¿Europa (fotografia 1) 1832077

Celebració del Dia d¿Europa (fotografia 2)

Celebració del Dia d¿Europa (fotografia 2) 1532119

Celebració del Dia d¿Europa (fotografia 3)

Celebració del Dia d¿Europa (fotografia 3) 1298657