• #TransformemCatalunya
  • Notícies
  • President Aragonès: "El caos a la xarxa ferroviària de Catalunya és per la manca de decisió política del govern de l'estat d'invertir-hi els recursos necessaris"
Visita estació de Gavà

President Aragonès: "El caos a la xarxa ferroviària de Catalunya és per la manca de decisió política del govern de l'estat d'invertir-hi els recursos necessaris"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El caos a la xarxa ferroviària de Catalunya és per la manca de decisió política del govern de l'estat d'invertir-hi els recursos necessaris"

  1. El cap de l’Executiu juntament amb el conseller de Territori ha visitat aquest migdia l’estació de Gavà per conèixer de primera mà les circumstàncies i els efectes de l’avaria
  2. Pere Aragonès torna a reclamar el traspàs integral de la xarxa “un clam que existeix des de fa molt de temps, perquè estem convençuts que es farà millor que a dia d’avui”
  3. El president ha lamentat que, tot i que Rodalies és competència del govern espanyol, la ministra de Transports no hagivisitat la zona i tractin als catalans com “a ciutadans de segona”
  4. El cap de l’Executiu ha explicat que des de la Generalitat s’està reforçant el transport per autobús per pal·liar els efectes de l’avaria, però ha insistit que “no és suficient”


Visita estació de Gavà
El president durant la visita a l'estació de Gavà
{"name":"2023/05/09/11/50/7e2c92e7-96be-414d-b0ad-b5d19ba8b8b6.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":2059494}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha visitat aquest migdia l’estació de Renfe de Gavà per conèixer de primera mà les circumstàncies i els efectes de l’avaria de la setmana passada, i que ha suposat “un nou caos” en la xarxa ferroviària, ha afirmat. Pere Aragonès ha denunciat que aquesta situació és el resultat “de la manca d’inversions en el sistema de rodalies de Catalunya i en el seu manteniment” per part de l’estat, que és qui té competències. I ha assegurat que, més enllà dels àmbits tècnics i operatius, el que hi ha és “una manca de prioritat política per destinar els recursos necessaris i executar les inversions pendents de l’actual govern de l’estat”. Per això, ha tornat a reclamar el traspàs integral de la xarxa, “unclam que existeix a Catalunya des de fa molt de temps i que proposem perquè estem convençuts que, per poc bé que es pugui gestionar des de les institucions de Catalunya, es farà millor que no pas el que tenim a dia d’avui”.

El cap de l’Executiu ha visitat l’estació i ha parlat amb els responsables d’Adif i els tècnics que hi estan treballant perquè “és imprescindible que anem a donar la cara, i tot i que la competència de Rodalies no és del Govern de Catalunya, els problemes dels ciutadans sí”.Per això ha “lamentat” que la ministra de Transports, Raquel Sànchez, no hagi fet el mateix, tenint en compte que “si avui hi ha aquestes incidències diàries en el funcionament de Rodalies de Renfe a Barcelona és responsabilitat del govern espanyol, que no ha pres les decisions d’inversió necessàries durant tot aquest temps”, ha insistit.

En declaracions als mitjans de comunicació després de la visita, el president ha mostrat la seva preocupació per l’afectació de l’incident en la xarxa ferroviària, i que, ha dit, “encara es perllongarà durant setmanes”. Per això, Aragonès ha explicat que “des del Govern de Catalunya estem reforçant l’àmbit de transport que ens correspon a nosaltres, per tant totes les línies d’autobusos, per contribuir a pal·liar els efectes sobre els ciutadans al llarg de la R2”.

Tot i això, Aragonès ha subratllat que “no és suficient”, i ha insisit en reclamar que “s’inverteixi allò que s’ha invertit en altre territoris de l’estat, que es faci ja i que s’executin tots els pressupostos que estan previstos per als ciutadans de Catalunya i especialment tots els que estan previstos al Baix Llobregat, el Garraf, el Baix Penedès i Barcelona, i també el conjunt de l’àrea metropolitana, que no mereixen ser tractats com a ciutadans de segona”.

En el decurs de la visita, el president ha rebut les explicacions de la incidència per part del director general de Conservació i Manteniment d’Adif, Ángel Contreras, i de la directora de Rodalies-Renfe, Mayte Castillo. També hi ha assistit el coordinador de l’oficina de Rodalies a Catalunya, Pere Macias.

En relació a aquesta nova avaria a la xarxa de Rodalies, el cap de l’Executiu va enviar divendres passat una carta a la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sànchez, reiterant-li la preocupació “màxima” del Govern pel mal funcionament crònic del servei de Rodalies de Catalunya; denunciant, una vegada més, “l’abandó i la manca d’inversions a la xarxa”, i la manca d’assumpció de responsabilitats. Aragonès va exigir “explicacions i compromisos polítics per revertir el servei deficient que la ciutadania de Catalunya no es mereix” i va exigir l’execució de totes les inversions pendents i un “traspàs efectiu” de Rodalies a la Generalitat“per assegurar l’eficiència del servei”.




3  

Imatges

Visita estació Gavà

Visita estació Gavà 1442313

Visita estació Gavà (2)

Visita estació Gavà (2) 2059494

Visita estació Gavà (3)

Visita estació Gavà (3) 2027200