1. El cap de l’Executiu ha encapçalat la presentació de l’Anuari Internacional CIDOB
  2. Assegura que l’inici del camí per convertir el català en una llengua oficial de la Unió Europea “és una bona notícia”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha afirmat avui que “davant de l'increment de l'extrema dreta és imprescindible enfortir els sistemes democràtics" per tal de "garantir oportunitats pel conjunt de la ciutadania".

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions durant l’acte de presentació de l'Anuari Internacional CIDOB 2023, que s’ha celebrat aquesta tarda al Gran Teatre del Liceu. La nova edició de l’Anuari Internacional CIDOB, la 33a, s’ha publicat per primer cop en català i compta amb més de 40 articles d’experts i expertes internacionals, així com dels analistes de CIDOB. El CIDOB és un centre de recerca en relacions internacionals que té com a objectiu l’anàlisi de les qüestions globals que afecten les dinàmiques polítiques, socials i la governança des de l’àmbit internacional al local.

El president de la Generalitat ha subratllat també la rellevància de l’inici del camí del català com a llengua oficial de la Unió Europea, que ha assegurat que és “una bona notícia”. El cap de l’Executiu ha reconegut que “queda molta feina per fer”, però ha afirmat que “continuarem intensificant tots els contactes institucionals perquè la oficialitat del català sigui una realitat”. El president de la Generalitat ha celebrat que "la proposta segueixi damunt la taula” amb la presidència de Bèlgica del Consell de la Unió Europea.

JB
El president de la Generalitat a l'acte del CIDOB | Foto: Jordi Bedmar
{"name":"2023/12/20/21/24/385d9dc0-3a5e-444d-b9f6-b7fab3c19203.jpg","author":"JB","type":"0","location":"0","weight":95830}

El cap de l'executiu ha recordat el retorn de la guerra a Europa i ha fet una menció especial al conflicte bèl·lic a Gaza, afirmant "la necessitat d'un alt al foc" que, segons Aragonès, "permeti la reconstrucció política, social i econòmica". Pel que fa a la guerra d' Ucraïna, ha reclamat “una unitat europea per la defensa dels valors europeus i també pel propi interès del continent".

El cap de l’Executiu ha aprofitat la seva intervenció per mostrar agraïment als impulsors del CIDOB per crear "un espai de reflexió" i volgut fer un "reconeixement” a la feina feta per aquest centre durant els darrers 50 anys.

L’acte, organitzat pel CIDOB, amb la participació del Diari Ara, s’ha iniciat amb el debat "Europa davant del retrocés de la democràcia i la rivalitat entre potències" amb el filòsof Josep Ramoneda, i el director del CIDOB, Pol Morillas, moderat per la directora del diari ARA, Esther Vera. Al marge del president de la Generalitat, també hi ha participat el president d’aquest centre, Antoni Segura.