Dia d'Europa

President Aragonès: "El compromís de Catalunya amb el procés de construcció europea continua plenament vigent"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El compromís de Catalunya amb el procés de construcció europea continua plenament vigent"

  • Durant l’acte de commemoració del Dia d’Europa, el cap de l’Executiu ha instat a “recuperar la pau que la invasió russa a Ucraïna ha estroncat i que forma part de la base del projecte europeu”
  • Ha destacat el “paper clau dels joves” en el desenvolupament del “futur digital, verd, feminista i inclusiu” que impulsa la Comissió Europea i també Catalunya
El president amb els artistes i els escolars que han participat en l'elaboració del mural. Autor: Rubén Moreno
El president amb els artistes i els escolars que han participat en l'elaboració del mural. Autor: Rubén Moreno

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí, durant l’acte de commemoració del Dia d’Europa, que “el compromís de Catalunya amb el procés de construcció europea continua plenament vigent”. “El futur de la nació catalana té sentit si és un futur obert al nostre entorn més immediat, que és la Unió Europea”, ha subratllat. En Europa “hi dipositem l’esperança de tenir un espai per resoldre els reptes de la nostra societat respecte les llibertats i els drets individuals i col·lectius”, ha dit. I ha afegit que aquesta esperança “va acompanyada del nostre compromís absolut amb els reptes immediats d’Europa”.

El president ha assegurat que Catalunya pot aportar a aquest projecte l’experiència d’una societat plural, una llengua comuna, una economia oberta i capital tecnològic, així com “les connexions que permetin garantir el subministrament d’energia a Europa”, en un moment en què les decisions sobre aquest subministrament “són claus per tenir fortalesa davant l’amenaça que suposa la invasió russa d’Ucraïna en termes energètics”. “Com més forts siguem en aquest àmbit, més llibertat tindrà Europa per prendre decisions en defensa de la pau, els drets humans i la independència i llibertat dels pobles”, ha declarat.

En aquest sentit, Aragonès ha fet una crida a “recuperar la pau” que s’ha estroncat amb la guerra a Ucraïna, que “forma part de la base del projecte de construcció europea”, i sense la qual “no ens podem imaginar el futur de progrés i benestar que el conjunt de la ciutadania i la humanitat mereix”. “Per això hem d’enfortir les capacitats estratègiques d’Europa: per poder donar les respostes adequades, per poder tenir la pau i per poder prendre decisions com a europeus sense condicionants externs”, ha emfatitzat.

"El futur és dels joves"

L’acte d’Europa, que s’ha celebrat per primera vegada al Palau de la Generalitat, ha començat amb l’elaboració d’un mural en solidaritat amb Ucraïna que ha pintat en directe l’artista de carrer Dase, acompanyat de l’artista ucraïnès Armen Hryhorov i d’una cinquantena d’alumnes de les dues escoles catalanes mentores del Parlament Europeu: la Fundació Llor, de Sant Boi de Llobregat, i l’Institut JV Foix, de Rubí.

En acabar el mural, que s’ha penjat a la façana del Palau de la Generalitat, el president ha destacat que, “si volem un futur millor, el present ha de ser dels i les joves”, i que el paper de la joventut és “absolutament necessari per impulsar el futur digital, verd, feminista i inclusiu” que impulsa la Comissió Europea i que Catalunya comparteix.

“La mirada, la veu i l’acció de la joventut, si realment volem avançar, si realment volem progressar, ha de jugar un paper molt més protagonista en les nostres societats”, ha afegit. “I això val per la política europea i per la política catalana”.

Per la seva part, la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha assenyalat que, “enguany, la commemoració del Dia d’Europa en el context de la guerra a Ucraïna demostra que la pau continua sent el fonament essencial de la Unió Europea”. Alsina ha posat en valor les sancions d'Europa a Rússia, però també “que hagi estat solidària amb els ciutadans ucraïnesos”.

També ha estat crítica en la seva intervenció sobre el projecte europeu, que “cal que abordi la seva crisi de legitimitat amb una defensa sense fissures d'un futur basat en els drets humans i la democràcia”. I recordat l'escàndol d'espionatge massiu de l'anomenat Catalan Gate i ha reivindicat un futur europeu “on softwares com Pegasus siguin dràsticament prohibits”.

En aquest sentit, malgrat que el compromís europeista de Catalunya és “inqüestionable”, la consellera considera que “la millor manera de ser europeistes és mirant la UE amb ulls crítics”. “Volem que la nostra veu sigui escoltada i reconeguda, perquè Catalunya també és Europa, i Europa la fem entre totes i tots”, ha insistit.

L’acte commemoratiu del Dia d’Europa ha comptat també amb la participació de la consellera d’Acció Exterior i Govern obert, Victòria Alsina; el cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera; el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manuel Szapiro, i el consol general de França, Olivier Ramadour. També hi ha assistit el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; i el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el consol general d’Ucraïna, Artem Vorobyov, entre d’altres autoritats.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 4606

Fotografia 2

Fotografia 2 4174

undefined
undefined
undefined
undefined