El president, durant la seva intervenció en la sessió solemne

President Aragonès: "Avui, 90 anys després de la constitució del Parlament, seguim amb el mateix compromís de servir a la ciutadania"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Avui, 90 anys després de la constitució del Parlament, seguim amb el mateix compromís de servir a la ciutadania"

  1. El cap de l’Executiu ha intervingut en la sessió solemne que s’ha fet a la Cambra amb motiu d’aquest aniversari


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha manifestat aquesta tarda durant la sessió solemne amb motiu del 90è aniversari de la constitució del Parlament que “avui, 90 anys després, seguim aquí amb tota la voluntat de ser, de servir a la ciutadania, els seus drets i les seves llibertats”. “Amb el mateix compromís i la mateixa perseverança que fa 90 anys va permetre iniciar el camí de la democràcia i la llibertat de la mà de la Generalitat de Catalunya i d’aquest Parlament”, ha reblat.

El president, durant la seva intervenció en la sessió solemne. Autor: Arnau Carbonell
El president, durant la seva intervenció en la sessió solemne. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2022/12/13/20/25/21045a97-5b2d-433c-8d07-276ffee113ea.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":197500}

En aquesta mateixa línia, el cap de l’Executiu ha posat de relleu que “fa 90 anys vam començar a obrir el camí de la democràcia i la llibertat, un camí que busca que tothom avanci i oferir a tota la ciutadania benestar i prosperitat, una vida millor”. I ha afegit que, per aquest motiu, “mai hem de deixar d’obrir camí, amb decisió, amb convenciment i, sobretot, amb una voluntat inequívoca d’avançar”. “Perquè és així com construirem un país plenament lliure”, ha conclòs.

El president, que ha iniciat el seu discurs rememorant les paraules del president Macià durant la sessió constitutiva, ha assenyalat que “aquests 90 anys no han estat un camí fàcil” i que hi ha hagut “moments d’enorme dificultat i d’amargor, com els 40 anys de persecució i repressió del franquisme”, però ha afegit que “al costat d’aquestes situacions enormement difícils sempre hi ha moments extremadament emocionants, que ens demostren que malgrat les dificultats la llibertat i la democràcia sempre s’acaben obrint pas”.

En acabar la sessió solemne, que s’ha fet a l’hemicicle de la Cambra, ha tingut lloc l’acte d’inauguració de l’exposició 90 anys de la constitució del Parlament de Catalunya, instal·lada al Saló Gris de Passos Perduts, que reprodueix fotografies, documents i articles periodístics que apropen el visitant al context històric previ a l’obertura del Parlament. La mostra es podrà visitar fins al 14 d’abril de l’any que ve.

El Parlament sorgit de les eleccions del 20 de novembre de 1932 es va constituir en una sessió solemne el 6 de desembre, en la qual va participar el president provisional de la Generalitat, Francesc Macià. Durant la sessió, el Parlament va elegir Lluís Companys president de la Mesa interina, càrrec per al qual va ser reelegit definitivament en la sessió del 13 de desembre. L’endemà, el 14 de desembre, el Parlament elegia Francesc Macià com a primer president de la Generalitat, el 20 de desembre es presentava el primer govern de la Generalitat, i pocs dies després s’aprovaven els primers pressupostos.

undefined
undefined
undefined
undefined