El president Aragonès saluda el president Macron

President Aragonès: "A Catalunya segueix existint una majoria sòlida i àmplia que vol decidir lliurement el futur del país"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "A Catalunya segueix existint una majoria sòlida i àmplia que vol decidir lliurement el futur del país"

  1. El cap de l’Executiu assegura que mentre l’Estat espanyol obviï aquesta realitat, “hi haurà conflicte polític” i demana que ofereixi “una resposta democràtica” que doni a la ciutadania “la capacitat real de decidir”
  2. Aragonès reivindica “la necessitat de tenir en compte la Generalitat” en les trobades de treball que es desprenguin de la cimera hispano-francesa que se celebra avui a Barcelona per oferir una resposta “el màxim d’útil pels interessos de Catalunya”
El president Aragonès, saludant el president Macron. Autor: Arnau Carbonell
El president Aragonès, saludant el president Macron. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/01/19/12/26/aa5e2f20-f4b1-4589-917b-8c404b03f467.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":3134609}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit aquest migdia que a Catalunya segueix existint una majoria sòlida, àmplia i transversal de la societat que vol decidir democràticament, pacíficament i lliurement el futur polític del país”. I que, “mentre l’Estat ignori aquesta realitat, hi haurà conflicte polític”, perquè “la voluntat de la majoria no es pot aturar”.

Així s’ha expressat Aragonès després de participar en la salutació institucional prèvia a la XXVII cimera hispano-francesa que avui se celebra a Barcelona, encapçalada pels presidents espanyol i francès.

Rebutjant l’intent d’alguns d’utilitzar la cimera per assegurar que el conflicte entre l’Estat i Catalunya ja no existeix, el cap de l’Executiu ha remarcat que “la realitat és tossuda” i que l’única manera de resoldre’l és que l’Estat espanyol “ofereixi una resposta democràtica” a la voluntat de la ciutadania de decidir el futur del país. En aquest sentit, el president ha assegurat que no renunciarà a “empoderar la ciutadania catalana” i per aquest motiu ha insistit a “avançar a partir del diàleg i la negociació, construint conjuntament una resposta democràtica el màxim d’inclusiva”, on totes les parts es puguin defensar i que compti amb “l’acompanyament de la comunitat internacional”. “És així com les democràcies avançades afronten i resolen els conflictes de naturalesa política i és així com hem de resoldre el conflicte entre l’Estat i Catalunya”, ha reblat.

Cimera hispano-francesa

En referència a la cimera hispano-francesa que avui se celebra al MNAC, el president ha explicat que en la salutació prèvia a la reunió ha pogut traslladar al president de França, Emmanuel Macron, la importància que té aquesta trobada pels interessos de Catalunya i, al mateix temps, constatar “la bona relació” que hi ha entre el govern català i el francès i la “voluntat de seguir construint una Europa més forta, on considerem que Catalunya també hi ha de formar part”. Aragonès ha subratllat que el Govern defensa “la participació en plenitud de Catalunya a les institucions europees”, amb “veu pròpia i com un estat més”.

Pel que fa a la cimera en sí, Aragonès ha recordat els temes que va enviar per carta al president Sánchez per tal que es tractessin a la reunió. Ha assegurat que és “imprescindible” que avui els dos governs abordin “qüestions de governança, com l’ús del català com a llengua de treball a les institucions europees o l’impuls de laMacroregió Mediterrània”, així com infraestructures clau com “el Corredor Mediterrani, el projecte H2Med o la interconnexió energètica”. També ha demanat que es tracti el rol de l’hospital transfronterer de la Cerdanya i l’obertura tots els passos transfronterers entre el sud i el nord de la frontera del Pirineus que encara resten tancats.

Per últim, ha mostrat tota la “predisposició” del Govern a col·laborar en totes aquestes qüestions i ha demanat que “estingui en compte la Generalitaten totes les trobades de treball que es desprenguin de la cimera d’avui” per oferir una resposta que sigui “el màxim d’útil pels interessos de la ciutadania de Catalunya”.


2  

Imatges

Salutació amb el president Macron

Salutació amb el president Macron 4027176

Salutació

Salutació 3134609

undefined
undefined
undefined
undefined