Lluçanès

President Aragonès: "Quan es confia en la força de la democràcia i la ciutadania, com ha passat al Lluçanès, els impossibles poden ser possibles"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Quan es confia en la força de la democràcia i la ciutadania, com ha passat al Lluçanès, els impossibles poden ser possibles"

  1. El cap de l’Executiu ha signat aquest matí al monestir de Santa Maria de Lluçà la llei de constitució del Lluçanès, que esdevé la 43a comarca de Catalunya
  2. La consellera de la Presidència ha remarcat que la creació de la comarca s'ha fet "des del consens i l'entesa comuna" i a través de "l'empoderament del món local"
El president signant la llei de constitució del Lluçanès. Autor: Rubén Moreno
El president signant la llei de constitució del Lluçanès. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/05/10/14/13/87eca244-45c4-44fb-a725-b56ea465b7e3.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":68515}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat aquest matí, després de signar la llei de constitució del Lluçanès com a nova comarca de Catalunya, que avui es demostra que “quan es confia en la força de la democràcia i la ciutadania els impossibles poden ser possibles”. Després de dues dècades de reivindicació i mobilització ciutadana, la comarca del Lluçanès esdevé la 43a comarca del país i ho fa per voluntat de la ciutadania”, ha destacat Aragonès, que ha reivindicat que avui “és un dia històric”.

Des del monestir de Santa Maria de Lluçà, on 21 anys enrere es va presentar el manifest que reivindicava el Lluçanès com a comarca, el cap de l’Executiu ha afirmat que la comarca “no existeix a partir de l’aprovació del Parlament, sinó que ha existit durant molt de temps i ara se’n fa el reconeixement oficial”. En aquest sentit, ha assegurat que aquesta constitució dona resposta “a una necessitat d’acostar les administracions a la ciutadania per governar des de la màxima proximitat” i, sobretot, “és un fruit inequívoc d’un inqüestionable sentiment de pertinença a un territori”.

En aquest sentit, Aragonès s’ha mostrat convençut que potenciar el sentiment de pertinença “contribueix al progrés i a la cohesió social”, perquè sentir-se part d’un lloc “genera vincles i referents compartits; enforteix els llaços comunitaris i fa ciutadania”. Així, ha insistit que aquest sentiment no surt del no-res, sinó que respon a realitats històriques, geogràfiques, socials, econòmiques i culturals, “dinàmiques de la ciutadania que, des de les administracions, s’han d’entendre”. “I això és el que s’ha fet amb la comarca del Lluçanès: entendre la reivindicació de la ciutadania i atendre la seva voluntat, respectant també aquells municipis que encara no s’han sumat a la comarca, però que hi tenen les portes obertes”, ha declarat.

Aragonès també ha subratllat en el seu discurs que aquest pas aporta “noves oportunitats” per als pobles que formen part de la nova comarca, perquè disposaran d’“institucions molt més properes, amb més capacitat d’actuació, més recursos i més eines”.

El president saludant alcaldes i alcaldesses
El president saludant alcaldes i alcaldesses
{"name":"2023/05/10/14/14/83627c2c-0f8d-4c89-bfd1-d0829ae53011.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":181201}

El president ha signat la llei de constitució del Lluçanès després que així ho aprovés la setmana passada el Parlament de Catalunya. Els municipis que formen part de la nova comarca constituiran el Consell Comarcal del Lluçanès després de les eleccions municipals del 2027. Mentre aquest consell no es creï, els municipis que l'haurien d'integrar hauran de formar, de forma transitòria i abans del 31 de desembre d'enguany, la Mancomunitat de Municipis del Lluçanès, que rebrà un finançament transitori.

A l’acte també hi ha intervingut la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; l’alcalde d’Oristà i president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats; i la portaveu de la Plataforma El Lluçanès és comarca, Eva Boixadé. També hi ha assistit la delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central i alcaldessa d’Alpens, Montse Barniol Carcasona.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha recordat que aquest projecte de llei tenia per objectiu "donar resposta a les demandes democràtiques i una reivindicació històrica del Lluçanès" i que també "respecta i dona opcions als municipis on va guanyar el “no" a la consulta popular del 2015”. La consellera Vilagrà ha posat de manifest que “el Govern està al costat dels municipis" i que la creació de la comarca s'ha fet "des del consens i l'entesa comuna" i a través de "l'empoderament del món local".

La titular de la Presidència també ha agraït la feina que al llarg de tots aquests anys que s'ha fet des dels municipis implicats, ajuntaments i societat civil: "No hauria estat possible sense la voluntat de consens i treball intens per trobar una sortida que posés en comú els interessos comuns", ha reivindicat, deixant clar que el Lluçanès és "exemple de tenacitat i perseverança". La consellera ha finalitzat dient que la 43a comarca catalana "comença a caminar amb l'objectiu de millorar i facilitar la vida de la ciutadania lluçanenca".

Abans de la signatura, el cap de l’Executiu ha visitat l’Ajuntament de Prats de Lluçanès i s’ha reunit amb diversos alcaldes i alcaldesses de la nova comarca.

undefined
undefined
undefined
undefined