Delegats

President Aragonès: "Amb una acció exterior encara més forta, podrem respondre millor a les necessitats i interessos de Catalunya al món"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Amb una acció exterior encara més forta, podrem respondre millor a les necessitats i interessos de Catalunya al món"

  1. El cap de l’Executiu ha rebut a Palau els delegats i delegades del Govern a l’exterior, en el marc de la trobada bianual que fan presencialment a Barcelona
El president conversa amb els delegats i delegades durant la recepció. Autor: Rubén Moreno
El president conversa amb els delegats i delegades durant la recepció. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/05/25/12/40/f1d20349-4640-4dc6-b090-496f3f7f3da4.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":177443}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha defensat aquest matí, en la trobada que ha mantingut amb els delegats i delegades del Govern a l’exterior, que “som el Govern d’una nació sense estat amb més presència internacional” i “en tindrem més, perquè, amb una acció exterior encara més forta, podrem respondre millor a les necessitats i interessos de Catalunya al món”.

Aragonès ha rebut a Palau els representants de les 20 delegacions que actualment té Catalunya i que asseguren la presència institucional del país a més de 60 països de tot el món. Una xifra, la de les delegacions, que aviat augmentarà fins a 21, amb l’obertura de la representació a Colòmbia.

Durant la trobada, el cap de l’Executiu ha destacat que “l’acció exterior és una de les grans prioritats” del Govern i que “no té sostre”. “En farem més i la seguirem enfortint quantitativament i qualitativament”, ha afegit, després d’explicar que ja s’està a punt de cobrir gairebé la totalitat del continent americà i també tota la Unió Europea, a més de fer passos per consolidar la presència a l’Àsia i a l’Àfrica. Per aquest motiu, el Departament d’Acció Exterior “està centrat exclusivament en aquesta competència” i aquest 2023 “disposa del pressupost més alt que ha tingut fins ara”.

Malgrat aquesta expansió, el president ha afirmat que “l’objectiu és reforçar la xarxa actual”, i per això ha apuntat que “ara el que toca és agafar velocitat de creuer i dotar les delegacions de recursos per funcionar encara millor”. Per a fer-ho, ha recordat que es disposa de la figura dels enviats del Govern, que “permetran activar de forma molt més àgil la presència institucional del Govern on calgui i quan calgui”.

La finalitat d’aquesta presència exterior és ser “una eina més útil per la defensa dels interessos dels ciutadans de Catalunya”, ha dit Aragonès, que ha destacat que “és positivapel teixit empresarial, per tenir nous mercats i per captar noves inversions”, però també per la comunitat catalana a l’exterior i pel propi país. “És bo per projectar la nostra singularitat, la nostra identitat, la nostra llengua, la nostra cultura, lanostra voluntat de ser i l’aportació que podem fer davant els grans reptes globals”, ha assenyalat.

Delegats{"name":"2023/05/25/12/42/17c69ae3-a6cf-4310-a54b-9f93a853d1bc.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":65082}

Per últim, ha apuntat que tenir presència arreu del món també és útil per als “aliats de Catalunya, els governsamb qui ens relacionem i amb qui tenim interessos compartits”, amb qui es vol “crear relacions estratègiques que ens aportin un benefici mutu”. I ha destacat el paper que aquí desenvolupen els delegats i les delegades, “enfortint confiances i estrenyent relacions perquè es vegi Catalunya com un aliat rigorós, fiable i permanent”.

El president també ha volgut posar en valor “els passos endavant en la ferminització” de l’equip de delegades i delegats a l’exterior, que avui suma 7 dones, fet que fa que “hi hagi més delegades que mai”,

La reunió del president amb els delegats i delegades del Govern a l’exterior s’emmarca en la seva estada a Barcelona per participar a la trobada bianual per coordinar l’acció exterior del Govern, compartir bones pràctiques i rebre sessions formatives. A més de trobar-se amb el president, també estan fent reunions i presentacions amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Biocat, el Departament de Salut, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya o l’Agència Catalana de l’Aigua. L’objectiu és que coneguin de primera mà els àmbits d’actuació prioritaris del Govern i tinguin totes les eines per ser la veu de la Generalitat al món.


Una eina al servei de la societat

La xarxa de delegacions a l’exterior és una eina cabdal de l’acció exterior del Govern de la Generalitat, al servei de tota la societat catalana. El Govern té representació institucional a Brussel·les, a França, al Regne Unit i Irlanda, als Estats Units i el Canadà, a Alemanya, a Itàlia, a Portugal, a Suïssa, als Països Nòrdics i als Països Bàltics, al Sud-est d’Europa, a Europa Central, a Andorra, al Nord d’Àfrica, al Senegal, a l’Àfrica Meridional, al Japó, a Corea del Sud, a Mèxic i l’Amèrica Central, al Brasil i al Con Sud. Properament es crearà una delegació a Colòmbia.

delegats{"name":"2023/05/25/12/49/c3441b8f-b53b-41fb-8f43-ce9d524857bb.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":131115}

Després d’una fase d’expansió, la prioritat del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea és desplegar la xarxa actual, per tal que es consolidi i tingui la solidesa que li permeti la màxima capacitat per treballar per al país.

Les delegacions del Govern a l’exterior responen a tres principis bàsics: utilitat, credibilitat i reputació. Són útils perquè exerceixen la representació, defensa i promoció dels interessos generals de Catalunya al món, ofereixen suport i acompanyament a les entitats, les empreses i la ciutadania catalana que viu a l’estranger i contribueixen a donar resposta de forma coordinada als reptes globals, que són creixents.

Les delegacions del Govern a l’exterior generen credibilitat perquè internacionalitzen Catalunya i tot el seu potencial a l’exterior, i contribueixen a guanyar reputació perquè teixeixen relacions de confiança i de benefici mutu arreu del món.

A més de la representació institucional, moltes de les delegacions compten amb oficines d’agències del Govern, com ACCIÓ, l’Agència Catalana de Turisme, l’ICEC i l’Institut Ramon Llull.

4  

Imatges

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 1)

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 1) 6188587

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 2)

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 2) 5445819

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 3)

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 3) 4939310

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 4)

Trobada bianual per coordinar l'acció exterior del Govern (fotografia 4) 4381530

undefined
undefined
undefined
undefined