1. El cap de l’Executiu exigeix “valentia” al govern de l’Estat “per acabar amb els dèficits que limiten la capacitat de progrés de Catalunya, acabar amb la repressió i avançar en la resolució del conflicte”
  2. El president insisteix que el conflicte entre Catalunya i Espanya “es resoldrà votant, amb un referèndum”



El president Aragonès durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern (foto: Arnau Carbonell)
El president Aragonès durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/08/01/16/51/ea4e7115-4108-4f6f-8c26-5015cd171de4.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":76600}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest migdia que, davant l’escenari que han deixat els darrers resultats electorals, “qui vulgui seguir governant a l’Estats’haurà de moure i atendre l’agenda catalana”. Una agenda, ha assenyalat, que implica “atendre les necessitats de la ciutadania de Catalunya, complir amb els compromisos establerts i acabar amb els dèficits que limiten la capacitat de progrés de Catalunya” i, alhora, “acabar amb la repressió i tenir una solució política sobre la taula que permeti a Catalunya decidir el futur del país”.


Així s’ha expressat el cap del Govern en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, on ha insistit que els resultats que ha sortit de les urnes “són una oportunitat” que “s’ha d’aprofitar per donar un nou impuls a la negociació”, amb la finalitat que Catalunya voti el seu futur. “Catalunya ha frenat un govern de dreta i d'extrema dreta i, per tant, ara, cal defensar Catalunya”, ha remarcat. I, en aquest sentit, ha destacat que Pedro Sánchez “s’haurà de moure i haurà de complir amb la ciutadania de Catalunya”, abordant dèficits com el fiscal o el d’infraestructures, “que ens obliguen a competir amb una mà lligada a l'esquena”, i sobretot atenent la resolució del conflicte “sense por al que pugui dir la dreta i l'extrema dreta”. “En els darrers quatre anys hem avançat, els hem fet moure i ara s'han de moure”, ha reblat.


“El camí que hem d'emprendre a partir d'ara és reforçar els espais de negociació que tenim oberts entre Catalunya i Espanya i ho hem de fer amb la màxima valentia”, ha declarat. Amb el convenciment que “el conflicte es resoldrà votant, es resoldrà amb un referèndum”.



Treballant per fer de Catalunya un país millor

A l’inici de la roda de premsa, el president ha volgut remarcar quatre grans àmbits on el Govern ha estat treballat intensament al llarg d’aquest curs polític amb la voluntat última que “Catalunya sigui un país on tothom pugui tenir una vida el més pròspera possible” i esdevingui “referent de la Mediterrània i del sud d'Europa”.

En primer lloc, l’àmbit econòmic, on ha constatat que “Catalunya té una economia sòlida, estable, que crea llocs de treball de qualitat en un context molt difícil”. Aragonès ha celebrat les bones xifres d’ocupació, ja que “mai abans hi havia hagut tantes persones treballant a Catalunya com ara”, i també la taxa d’atur del 8,4%, “la més baixa dels darrers 15 anys”. “Aquestes dades ens han de fer despertar tota la confiança en l'economia productiva del país, en tot el potencial i la capacitat emprenedora de la nostra societat catalana, i també han d'enfortir la confiança en com, des de les institucions, acompanyem el teixit productiu del país”, ha remarcat.

Respecte als serveis públics, Aragonès ha insistit en el reforç de nous serveis com la gratuïtat de l’I2 , la reducció de ràtios i, especialment, la incorporació de nous professionals. “Davant d'una situació de guerra, d'alta inflació i d’increment del cost de la vida, no retallem, sinó que ampliem drets i ampliem serveis públics”, ha subratllat. Des de la pandèmia, s’han incorporat 20.000 professionals al sistema de salut, 7.000 mestres i professors als centres educatius d'aquesta legislatura i 1.200 Mossos d'Esquadra.

En el camp de la transició energètica, el cap de l’Executiu ha afirmat que el país ja ha fet el punt d'inflexió i “està portant a terme un salt endavant sense precedents en l'impuls de les energies renovables”.

Per últim, el cap del Govern ha insistit en la necessitat de “seguir treballant en defensar l’escola en català”, enfortint el consens que existeix a Catalunya.