1. El cap de l’Executiu ha presidit aquest vespre a València la 52a edició dels Premis Octubre, on ha reivindicat la llengua i la cultura catalana “davant d’aquells que intenten acabar amb ella”
El president saluda Eliseu Climent (Fotografia: Rubén Moreno)
El president saluda Eliseu Climent (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2023/10/29/10/55/eeb64d6b-b97d-492e-8e55-bda63d50534f.JPG","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":1880894}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest vespre des de València, en l’acte de lliurament dels Premis Octubre, que, “en un moment en què l'extrema dreta, a tot arreu del món, i també als nostres països, ens intenta trencar i sembrar l'odi, més que mai hem de defensar la fraternitat entre tots els territoris que compartim la llengua i la cultura catalana”.

Aragonès ha reclamat aquesta fraternitat entre els Països Catalans que, tot i les peculiaritats de cadascú, tenen “elements comuns que fan que 300 anys després, continuem sent aquí”. “Avui és un dia per reivindicar una vegada més la nostra llengua i la nostra cultura davant d'aquells que intenten acabar amb ella i que intenten reduir-la a un reducte folklòric”, ha destacat.

Enfront d’aquestes amenaces, el cap de l’Executiu ha fet una crida a “utilitzar sempre” el català i a “defensar-lo en tots els àmbits” per tal que “estigui present a tot arreu”, a escoles, biblioteques, cases i carrers, però també “als llocs de poder democràtic”, com els parlaments catalans i estatals i “ben aviat esperem que també a les institucions europees”. I en aquesta tasca ha lloat especialment “el combat persistent” del món cultural valencià, quant a creació literària i musical.

Els guardonats de la nit
Els guardonats de la nit
{"name":"2023/10/28/22/17/bdc7d52c-d04c-4111-915c-9ce573b93c5e.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":152349}

El president ha acabat el seu discurs fent un agraïment a tots els guardonats dels Premis d’Octubre, així com a Eliseu Climent, fundador de l’editorial Tres i Quatre que organitza aquests premis, per “tot el seu compromís amb la cultura, la llengua, el País Valencià i els Països Catalans”.

També ha volgut reconèixer el paper dels batlles de la Catalunya del Nord en la defensa del català, destacant que, “davant de la repressió i els atacs a la llengua, la Catalunya del Nord sempre hi ha estat”.

Per últim, ha subratllat que la música d’Al Tall, grup homenatjat en la cerimònia d’avui, “és la banda sonora d'aquest compromís compartit i d'aquesta lluita per la llengua, per la cultura i per la llibertat”.

4  

Imatges

Parlament del president

Parlament del president 869812

Salutació a Eliseu Climent

Salutació a Eliseu Climent 1880894

Grup Al Tall

Grup Al Tall 1057731

Guardonats

Guardonats 1103317