1. En una entrevista a Ràdio Nacional, el cap de l’Executiu assegura que serà “molt exigent amb el compliment dels acords firmats” amb el Govern espanyol perquè la legislatura espanyola continua
  2. Aragonès lamenta que “per interessos partidistes no s’hagin pogut aprovar els pressupostos” i assegura “compartir i entendre” el malestar dels ciutadans
El president durant l'entrevista a Ràdio Nacional.
El president durant l'entrevista a Ràdio Nacional.
{"name":"2024/03/15/11/44/c544e2d6-9d94-47d3-ab67-3762af765401.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":119711}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reclamat aquest matí al president del Govern espanyol que “els acords d’investidura ja firmats es compleixin”, tenint en compte que “la legislatura a Espanya continua”. I, en aquest sentit, ha subratllat que “la condonació del FLA no necessita els pressupostos generals de l’Estat per dur-se a terme”, de manera que “ha de ser aprovada a través de qualsevol altra iniciativa legislativa”. “Nosaltres no renunciem a res. Serem molt exigents amb el compliment d’allò firmat”, ha reblat.

En una entrevista a ‘Las Mañanas de RNE’, el cap de l’Executiu ha defensat que, encara que no hi hagi pressupostos, “hi ha moltes formes de canalitzar el FLA”, i ha subratllat que “cada dia que passa sense que s’aprovi és un dia que els ciutadans de Catalunya estem pagant interessos per aquest deute del Govern de l’Estat”. Per això, ha insistit que la mesura “ha d’estar llesta com més aviat millor”.

Aragonès ha recordat que, a més de la condonació d’una part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica, el Govern també s’ha compromès amb el traspàs de Rodalies, “que està en procés”, així com amb l’obertura de negociacions pel finançament de Catalunya, i en l’aportació de recursos en diferents àmbits. “De moment hi ha un compliment parcial”, ha assenyalat el president, perquè, “sense els pressupostos de l’Estat, alguns d’aquests temes ja estan qüestionats”. “Esperem que en una situació de pròrroga pressupostària, que ha decidit el president del Govern, l’Executiu ens digui com es compliran els compromisos. Per poder discutir nous acords primer hi ha d’haver el compliment dels anteriors”, ha apuntat.

El cap de l’Executiu ha tornat a lamentar que “per interessos partidistes no s’hagin pogut aprovar els pressupostos més alts de tota la història de la Generalitat” i ha assegurat “compatir i comprendre perfectament” el malestar dels ciutadans per un "no" que deixa Catalunya sense més de 2.400 milions d’euros respecte del pressupost anterior.

Compromís amb la via de la negociació

Durant la conversa amb el periodista Íñigo Alfonso, el cap de l’Executiu també ha celebrat l’aprovació de la Llei d’Amnistia al Congrés dels Diputats, que “implica una renúncia de l’Estat a la repressió política que va aplicar contra l’independentisme”. I ha destacat que aquesta llei “és el pas imprescindible per poder negociar en igualtat de condicions quina ha de ser la relació entre Catalunya i Espanya”. “De la mateixa manera que aquest ha estat el camí per acabar amb la repressió, ha de ser també el camí per aconseguir el referèndum en què els ciutadans de Catalunya es puguin pronunciar sobre la independència”, ha declarat.

En aquesta línia, ha afirmat que el seu compromís és “la via de la negociació i l’acord” perquè és l'única per fer possible un referèndum acordat i reconegut. Aragonès s’ha mostrat disposat a debatre les condicions de la legitimitat d’un referèndum amb el govern espanyol, però ha demanat que hi hagi “reciprocitat” i que ells també posin “una proposta sobre de la taula”.