Nativitat Yarza

President Aragonès: "La lluita feminista també passa per recuperar la memòria de la generació de Nativitat Yarza i recollir el seu testimoni"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La lluita feminista també passa per recuperar la memòria de la generació de Nativitat Yarza i recollir el seu testimoni"

  1. El president i la consellera Verge han encapçalat aquest migdia l’acte de cloenda de l’any Nativitat Yarza, la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya
  2. Tània Verge ha assegurat que reivindicar la figura de dones com Yarza “és un acte de justícia feminista per fer visible les aportacions i coneixements que el patriarcat ha volgut invisibles”
El president dirigint-se a les alcaldesses presents en l'acte. Autor: Arnau Carbonell
El president dirigint-se a les alcaldesses presents en l'acte. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2023/01/14/13/55/77baccc1-a27c-41ef-b089-98eadfa103cc.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":78049}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat de la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge i Mestre, ha presidit aquest migdia l’acte de cloenda de la commemoració de l’any Nativitat Yarza, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.

Una política que el president ha qualificat com “un referent del feminisme i un referent pel conjunt de la societat catalana” per “obrir camí en base a l’esforç, el compromís i la voluntat transformadora”, amb uns ideals que “ens ajuden a avançar cap a una societat sense discriminacions i amb plenitud de drets”.

Aragonès ha lamentat que “durant massa anys” el nom de moltes dones destacades de l’època republicana, i especialment el de Nativitat Yarza, “ha caigut en l’oblit”, “pels seus ideals republicans, pel seu compromís amb la democràcia i, sobretot, pel fet de ser dona”. I per aquest motiu ha qualificat “d’imprescindible” recuperar la seva memòria i, amb la d’ella, “la de tota una generació que ens va donar una autèntica lliçó de voluntat de progrés i de compromís social”.

“Avui, la lluita feminista també passa per recuperar aquesta memòria, per recollir el seu testimoni i fer possible el país pròsper, just i plenament lliure pel qual tant va treballar la generació de Nativitat Yarza”, ha remarcat Aragonès.

Intervenció de la consellera Verge
Intervenció de la consellera Verge
{"name":"2023/01/14/13/58/95812693-2be9-4128-a58c-bd7afe7bd714.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":78288}

Per la seva part, la consellera Tània Verge, ha declarat que recuperar la memòria de les dones “és un acte de justícia feminista per poder fer visible les aportacions, coneixements i pràctiques que el patriarcat ha volgut invisibles”.

I, en el cas de Nativitat Yarza, ha subratllat que continuar amb el seu llegat “ens posa el deure de feminitzar la política i fer-la molt més diversa”. “El llegat viu de la Nativitat és coeducació, institucions paritàries i diverses i memòria històrica feminista i antifeixista”, ha afegit.

L’acte d’aquest matí ha posat el punt i final a tot un any de reconeixements per part del Govern de la Generalitat amb motiu dels 150 anys del naixement de Yarza i ha volgut ser un reconeixement a la seva tasca política, pionera de la política municipal i referent per a les dones que avui ocupen càrrecs polítics.

L’Institut Català de les Dones, adscrit al Departament d'Igualtat i Feminismes, ha impulsat durant el 2022 diversos actes arreu del país per posar en valor la tasca de Yarza, que va fer importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials. 

Nativitat Yarza Planas (Valladolid, 1872 -Tolosa, 1960), va ser mestra, alcaldessa, republicana, antifeixista, laïcista i miliciana. Va esdevenir alcaldessa de Bellprat el 14 de gener del 1934, encapçalant la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya. Fou alcaldessa fins que va ser substituïda per disposició militar després dels fets d’octubre. Després de l’alçament militar del 18 de juliol de 1936, i ja com a militant del PSUC, es va allistar de miliciana i va realitzar tasques de suport al front d’Aragó fins que, amb la desmobilització de les dones del front republicà, va tornar a la rereguarda, on va fer de mestra. Amb la fi de la Guerra Civil, el 1939, va marxar a l’exili, passant per diversos camps i instal·lant-se definitivament a Tolosa de Llenguadoc, on va morir en l’oblit als 87 anys.

4  

Imatges

Fotografia amb les alcaldesses presents a l'acte

Fotografia amb les alcaldesses presents a l'acte 3662044

Parlament del president

Parlament del president 3089484

Parlament del president (2)

Parlament del president (2) 3199703

Parlament de la consellera Verge

Parlament de la consellera Verge 3106509

undefined
undefined
undefined
undefined