Moment de l'acte

El Govern reivindica el feminisme com "la principal força transformadora que pot canviar el món"

event_note Nota de premsa

El Govern reivindica el feminisme com "la principal força transformadora que pot canviar el món"

  1. L’Executiu ha celebrat aquest dilluns l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb el focus en la normalitat feminista
  2. La consellera d’Igualtat i Feminismes ha destacat que “no és cap utopia aconseguir la transformació feminista”


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquesta tarda que “els feminismes són la principal força transformadora que pot canviar el món”, perquè “quan el feminisme qüestiona el patriarcat, també està qüestionant el model del repartiment del poder que tenim, polític, econòmic, de la carrega del treball i de les cures”.

Moment de l'acte{"name":"2023/03/06/19/43/c0b050bd-f71b-408a-91a1-f418ada68565.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":108784}

El cap de l’Executiu i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han encapçalat aquesta tarda l’acte institucional organitzat pel Govern amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemora cada 8 de març. En aquest sentit, Pere Aragonès ha fet una crida a “omplir els carrers i reivindicar conjuntament que volem viure en un món amb drets, llibertats i igualtat d’oportunitats per a tothom”.

Durant la seva intervenció, el president Aragonès també ha reivindicat la “normalitat feminista, dels feminismes del país i de la societat”, que, ha afegit, “no és altra cosa que fer avançar els drets i les llibertats i crear oportunitats arreu, perquè tothom pugui viure la seva vida amb plenitud”. “En aquesta lluita tots i totes hi som cridats”, ha reblat.

En aquest sentit, ha explicat que des del Govern de Catalunya “treballem per avançar en drets i llibertats”, com els drets sexuals i reproductius, o “la implementació dels permisos de dol gestacional i perinatal o les polítiques d’equitat menstrual o accés a anticonceptius”. I ha assenyalat que són “mesures que recullen l’energia transformadora que porten incorporades les idees feministes i que no busquen altra cosa que normalitzar la plena igualtat”.

L’acte, conduït per la periodista Andrea Gumes, ha simulat la gravació d’un pòdcast. S’ha iniciat amb una entrevista a la consellera Verge, durant la qual s’ha presentat la nova campanya de comunicació “Ets Feminista”, impulsada per la conselleria d’Igualtat i Feminismes. En el marc d’aquest 8M, el Govern aprovarà demà un manifest per reivindicar la normalitat de ser feminista.

A l’entrevista, la consellera Verge ha fet un repàs a algunes de les desigualtats i injustícies que afecten les dones i ha recordat, entre altres, que les violències masclistes són el primer problema de seguretat pública del país, que les dones cobren gairebé un 20% menys que els homes i que els drets sexuals i reproductius reben un atac constant per part de grups fonamentalistes i d’extrema dreta.“No pot ser que en el sistema patriarcal les dones ens hi estiguem deixant la vida amb les violències masclistes, que ens estigui costant la salut mental amb la pressió estètica i l’estrès que ens suposa la mal anomenada conciliació, o que ens foradi la butxaca, amb la bretxa salarial i la precarització de les ocupacions més feminitzades. I això no va només amb les dones. També hi ha un nombre creixent de nois joves i d’homes que es rebel·len contra uns patrons de masculinitat que no els deixen tampoc ser lliures”, ha assegurat.

La consellera ha animat a prendre consciència de “la urgència de tombar el patriarcat, en un context en què s’està rearmant, amb una presència creixent arreu del món de partits i governs d’extrema dreta i de discursos antidrets a les xarxes socials que exerceixen diàriament violència política contra qui vol transformar aquest sistema patriarcal”. Per això, ha instat a “construir una amplíssima coalició social feminista per a fer-hi front" i ha assegurat que “no és cap utopia aconseguir la transformació feminista. Ho aconseguirem si ens hi impliquem totes les institucions, amb les estructures i els recursos suficients, i amb la implicació del conjunt de la ciutadania”.

Durant el pòdcast també ha estat entrevistada l’activista i treballadora social Tatiana Font Miguel, vinculada a diverses entitats del moviment gitano (Unió Gitana de Gràcia, Fundació Pere Closa i l’entitat de dones Veus Gitanes), que ha assenyalat que la raça i la classe social de les dones determinen l’opressió i la dominació que reben. La tercera intervenció ha estat a càrrec de la cupletista i vedet Glòria Ribera Gibal i, a continuació, s’ha entrevistat a l’activista iraniana Nilufar Alafar Ziaee, que pertany al moviment “Dona, Vida, Llibertat”. L’activista ha recordat les injustícies, la manca de drets i la violència que pateixen les dones a l’Iran i ha explicat com es treballa, des de la comunitat iraniana de Catalunya, per ser la veu del poble iranià, denunciar la crueltat del règim i reclamar llibertat i justícia en aquest país.

L’acte institucional ha comptat també amb l’assistència de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà Pons; la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu; el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i García; el conseller de Territori, Juli Fernández i Olivares; el de Salut, Manel Balcells Díaz; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez; la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Usabart i Gonzalez; el secretari de Govern, Xavier Bernadí Gil, i la secretària general d’Igualtat i Feminismes, Georgina Oliva i Peña.

4  

Imatges

El president, durant l'acte

El president, durant l'acte 1794158

Moment de l'acte

Moment de l'acte 1832688

Moment de l'acte

Moment de l'acte 1936917

Entrevista a la consellera

Entrevista a la consellera 2191512

undefined
undefined
undefined
undefined