Acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)

President Aragonès al nous residents del Siscat: "Sou un orgull de país i us volem donar les gràcies"

event_note Nota de premsa

President Aragonès al nous residents del Siscat: "Sou un orgull de país i us volem donar les gràcies"

  1. Prop de 1.700 nous professionals s’incorporen al Sistema de Salut de Catalunya com a residents
  2. Per primera vegada, Salut ha fet un acte de benvinguda als residents de primer any de tot Catalunya, que ha comptat amb la participació de reconeguts professionals sanitaris
  3. El 96% dels residents que es formen a Catalunya estan molt satisfets amb l’aprenentatge assolit i gairebé un 84,5% s’inclinarien per repetir la formació al mateix lloc, segons una enquesta del Departament


El president a l'acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
El president a l'acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/05/23/20/55/b52c6299-4707-429a-a89e-45256b44da0f.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":343528}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, han participat a l’acte de benvinguda als nous residents de tot Catalunya, a l’Institut Nacional d’Educació de Física de Catalunya (INEFC) a Barcelona, que ha aplegat més de mil residents de totes les especialitats sanitàries i més d’un centenar de tutors.


El president Aragonès ha assegurat durant l’acte que els nous residents són “un orgull de país perquè avui us incorporeu al Sistema de Salut de Catalunya, i us volem donar les gràcies”. Tal i com ha explicat el cap de l’Executiu,el sistema públic de salut és un dels pilars més essencials del nostre estat del benestar perquè ofereix a tothom amb independència del seu poder adquisitiu de la seva posició social o del lloc on visqui una atenció sanitària d’excel·lència”. “La importància del sistema públic de salut delnostre país és el que ens fa ciutadans iguals en drets”, ha afegit.


El conseller Balcells a l'acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
El conseller Balcells a l'acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/05/23/21/00/54e93d26-eb4f-472b-ae1b-8ddf7c3229cb.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":245444}

El president de la Generalitat ha recordat durant la seva intervenció que“esteu sobradament preparats, heu fet molt esforç per arribar fins aquí” i “nosaltres hem fet un gran esforç perquè la residència que inicieu tingui les millors condicions, tot i que ens queda camí per recórrer”. “Hi hagut esforç col·lectiu a Catalunya per posar el sistema sanitari al dia”, ha precisat.



Per la seva banda, el conseller Balcells ha volgut donar la benvinguda a totes i tots els prop de 1.700 residents que comencen la seva formació “al Sistema Nacional de Salut de Catalunya: un sistema que és públic, universal i d’alta qualitat. I que és pioner en recerca i dels millors del món, d’Europa segur”, ha dit. Un Sistema de Salut que disposa d’ “una xarxa hospitalària de primeríssim nivell, una atenció primària i comunitària de primera qualitat, i amb una salut mental també de primera qualitat”, com ha explicat el conseller.


Acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
Acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/05/23/21/00/8bbcb8d9-523f-4383-9e1d-c035ea984d7b.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":541626}

El conseller no ha perdut l’oportunitat per orientar als nous residents, des de la seva experiència professional com a metge, sobre el fet que “l’empatia que haureu de posar com a professionals sanitaris és tan important com la formació i tècniques que rebreu. Aprengueu de tothom, aprengueu dels tutors, dels vostres companys, dels pacients... No deixeu d’aprendre tota la vida”. I finalment ha conclòs la seva intervenció dient: “Gràcies per haver triat el nostre país per formar-vos i quan acabeu, si és possible, volem que us hi quedeu! Perquè Catalunya és un país que acull. I ara, sortiu, apreneu i gaudiu”.


L’acte multitudinari ha començat amb un monòleg de la periodista i humorista Ana Polo i ha comptat també amb la participació de reconeguts professionals de referència de les diverses especialitats mèdiques i infermeres, que han aportat les claus de la seva experiència als nous residents. L’actuació del grup de música catalana de més èxit del moment, The Tyets, format pels mataronins Oriol Ramon i Xavier Coca, ha posat el punt final a la gran trobada de benvinguda als residents.


Acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
Acte de benvinguda als nous residents del Siscat (foto: Arnau Carbonell)
{"name":"2023/05/23/21/01/097f3645-7661-48a4-a032-8791714d2ed5.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":306094}

Aquest 2023 Catalunya ha superat les xifres d’incorporacions de residents especialistes de la salut de l’any passat: enguany s’ha arribat a un total de 1.692 noves incorporacions de residents de primer any (R1), respecte les 1.601 incorporacions de 2022.


Les 1.692 incorporacions d’enguany s’han repartit entre totes les regions sanitàries i abracen totes les professions i especialitats (56 en total): Medicina, Infermeria, Psicologia Clínica, Farmàcia i altres especialitats multidisciplinars en Ciències de la Salut (trobareu els quadres de dades al final de la nota i / o adjunts).


Cal destacar també que la distribució de les places per a la formació dels futurs especialistes abasta des d'hospitals comarcals, amb perfil generalista, fins els grans hospitals terciaris i des d’unitats docents multiprofessionals d’atenció familiar i comunitària de caire urbà a d'altres de perfil més territorial i rural. Una varietat, en definitiva, que dona resposta a molts perfils professionals.

Podeu descarregar imatges de l'acte al següent enllaç: https://we.tl/t-gbBSFbrW0V

Declaracions per ordre d'aparició després d'imatges en brut: President / Conseller, //Emma Pérez, València, 22, Resident d'infermeria // Isabel Marín, Madrid, 30, Resident de psicologia // Albert Fernández, Barcelona, 24, Resident de farmàcia // Mª Magdalena Garcia, Mallorca, 23 resident bioquímica.


Incentius per als nous residents

D’altra banda, i per segon any consecutiu, el Departament de Salut ha impulsat un programa d'incentius de fins a 9.000 euros l'any per els nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d'Infermeria de Salut Mental que hagin triat una unitat docent de Catalunya, amb l’objectiu de promocionar aquestes dues especialitats i fomentar l'equitat territorial, la captació i fidelització de talent.


Aquest curs 2023-2024, Salut incentivarà econòmicament prop de 800 professionals que es formaran a Catalunya. Concretament, s’incentivaran 326 R2 (residents de segon any) i 373 R1 de Medicina Familiar i Comunitària, i 43 R2 i 56 R1 d’Infermeria de Salut Mental.


A més, aquest any el Departament de Salut ha incorporat un canvi ens els incentius destinats a la Regió Sanitària Catalunya Central, que significa un increment. Els R1 de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) i els d’Infermeria de Salut Mental (ISM), així com els R2 de les citades especialitats docents que s’ubiquen a la Catalunya Central passaran a percebre la quantia que correspon a la Corona 3, és a dir, 9.000 euros, tot i pertànyer a la 2.


Pla per atraure i fidelitzar professionals

A més, amb l’objectiude donar una millor resposta a la disponibilitat de professionals en tots els àmbits d’atenció i arreu del territori, el Departament de Salut va presentar aquest mes de març passat un Pla d’acció per atraure i fidelitzar els professionals al sistema sanitari. Dotat amb més de 40 M€, aquest pla incorpora 49 accions a curt i mig termini que van des de la formació en el grau o la formació sanitària especialitzada i el desenvolupament professional, passant per actuacions en l’àmbit de les organitzacionals, fins a les condicions en la prestació de serveis, per afavorir aquesta captació i fidelització de professionals.


Satisfacció entre els residents que es formen a Catalunya

Un altre aspecte destacat és que gairebé el 96% dels residents que es formen a Catalunya estan satisfets i molt satisfets amb l’aprenentatge assolit i gairebé un 84,5% s’inclinarien per repetir la formació al mateix lloc. Així mateix, el 87,16% el recomanarien a futurs residents, segons indiquen els resultats d’una enquesta de satisfacció que el Departament de Salut fa anualment a tutors i residents que es formen a Catalunya.



NOVES INCORPORACIONS DE RESIDENTS

PER REGIÓ SANITÀRIA

TOTAL TERRES DE L'EBRE

28

TOTAL CATALUNYA CENTRAL

76

TOTAL BARCELONA - METROPOLITANA SUD

298

TOTAL LLEIDA

78

TOTAL TARRAGONA

124

TOTAL BARCELONA – METROPOLITANA NORD

393

TOTAL BARCELONA CIUTAT

580

TOTAL GIRONA

115

TOTAL INCORPORACIONS

1.692


NOVES INCORPORACIONS DE RESIDENTS PER ESPECIALITAT

Al·lergologia

8

Anàlisi Clínica

10

Anatomia Patològica

18

Anestesiologia i reanimació

71

Angiologia i Cirurgia Vascular

9

Aparell Digestiu

27

Bioquímica Clínica

10

Cardiologia

25

Cirurgia Cardiovascular

4

Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu

41

Cirurgia Oral i Maxil·lofacial

4

Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

50

Cirurgia Pediàtrica

5

Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora

8

Cirurgia Toràcica

6

Dermatologia Mèdico-quirúrgica i V.

18

Endocrinologia i Nutrició

13

Farmàcia Hospitalària

26

Farmacologia Clínica

7

Geriatria

36

Hematologia i Hemoteràpia

22

Immunologia

5

Infermeria de Salut Mental

50

Infermeria del Treball

4

Infermeria Familiar i Comunitària

138

Infermeria Geriàtrica

16

Infermeria Obstètrico-Ginecològica

71

Infermeria Pediàtrica

39

Medicina del Treball

8

Medicina Familiar i Comunitària

332

Medicina Física i Rehabilitació

16

Medicina Intensiva

38

Medicina Interna

66

Medicina Legal i Forense

1

Medicina Nuclear

9

Medicina Preventiva i Salut Pública

10

Microbiologia i Parasitologia

11

Nefrologia

16

Neurocirurgia

7

Neurofisiologia Clínica

5

Neurologia

23

Obstetrícia i Ginecologia

50

Oftalmologia

34

Oncologia Mèdica

26

Oncologia Radioteràpica

11

Otorinolaringologia

11

Pediatria i Àrees Específiques

77

Pneumologia

21

Psicologia Clínica

46

Psiquiatria

56

Psiquiatria Infantil i de l'Adolescència

3

Radiodiagnòstic

36

Radiofarmàcia

2

Radiofísica Hospitalària

5

Reumatologia

13

Urologia

18

6  

Imatges

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 1)

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 1) 3134978

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 2)

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 2) 3469656

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 3)

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 3) 3304667

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 4)

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 4) 3659795

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 5)

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 5) 3194704

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 6)

Benvinguda als nous residents al Sistema Sanitari de Catalunya (fotografia 6) 4074083

undefined
undefined
undefined
undefined