1. En el segon dia del Debat de Política General, el cap de l’Executiu apunta que “l’Estat és el límit del potencial de Catalunya” i demana eliminar un dèficit fiscal que “el nostre país no mereix”
  2. Reitera “l’oportunitat històrica” que Catalunya té al davant per avançar en la resolució del conflicte i insisteix que “en la capacitat negociadora hi ha de ser tothom qui vulgui contribuir”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reiterat avui, en el segon dia del Debat de Política General que se celebra al Parlament, el seu “compromís amb el diàleg i la negociació” i ha assegurat que, com a president de la Generalitat, “la meva causa és resoldre el conflicte polític amb l’Estat i aprofitar tots els espais de negociació per fer avançar Catalunya i perquè es resolgui aquest conflicte des del punt de vista democràtic”.

“El que no faré com a president de Catalunya és inhibir-me d’una negociació on es tracten temes cabdals pel país, no només en termes d’amnistia o autodeterminació, sinó també en qüestions relatives a benestar, dèficit fiscal o finançament”, ha reiterat en resposta a la presidenta del grup parlamentari d’En Comú Podem.

Al llarg del segon dia del debat, i en resposta a les intervencions dels diferents grups, el cap de l’Executiu ha insistit en el “moment històric” que el país té davant per tal d’avançar en la resolució del conflicte polític amb l’Estat, i ha assegurat que “en la capacitat negociadora de Catalunya hi ha de ser tothom qui vulgui contribuir”.

El president Aragonès durant la seva intervenció en el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno)
El president Aragonès durant la seva intervenció en el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2023/09/27/14/00/737b2ace-1ced-43fd-8f17-b4316bee35bd.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":115487}

En la rèplica al president del grup parlamentari de JxCat, ha apuntat que el conflicte actual és de naturalesa política i que, per tant, “tothom ha de participar en la resolució”. En aquest sentit, ha demanat no mirar el passat i “centrar-nos en les oportunitats de present i de futur”. “Si estem d'acord en el què, defensar l’amnistia i un referèndum, i en el com, aprofitant la força que tenen 7 més 7 diputats al Congrés, no ens encallem en el qui. No val la pena, perquè el qui és Catalunya”, ha remarcat. I s’ha mostrat compromès a aprofitar aquesta oportunitat històrica i a fer-ho “amb ambició, unitat, generositat i replantejant els instruments que tenim”.

“El Govern vol estar acompanyat. En aquesta nova fase hem de poder dibuixar una nova etapa en què els que coincideixin en el què i el com puguem compartir espai i bàndol a la taula de negociació", ha afegit.

En resposta a la intervenció de la CUP, Aragonès també ha reiterat el seu “compromís” en posar al servei dels objectius estratègics d'amnistia i referèndum “totes les eines polítiques que tinguem a l'abast” i ha assenyalat que els instruments parlamentaris en són una.


L’Estat limita el potencial de Catalunya

Durant el debat, el cap de l’Executiu ha defensat que Catalunya és “un país que funciona”, amb actius en molts àmbits, que avui es veuen frenats per l’Estat espanyol. “En aquests moments l’Estat és el límit pel potencial de Catalunya”, ha declarat, perquè “no podem disposar dels nostres recursos” ni “defensar els nostres interessos directament a nivell global”. “L’Estat se'ns posa com a intermediari, quan no com a opositor”, ha lamentat, i “ens ha de deixar de veure com un enemic” en àmbits com la recerca científica, l’acció exterior o la cooperació. Una realitat a la qual Aragonès ha defensat “reconèixer, no per conformar-nos, sinó per superar-la”.

En aquest sentit, i per tal d’aprofitar tot el potencial del país, el president ha demanat tenir “un país sense límits” i disposar de les mateixes eines que tenen tots els estats. “Ho volem tot per aquest país, volem tenir totes les responsabilitats i, per tenir totes les responsabilitats, la ciutadania de Catalunya ha de decidir”, ha reblat. I ha demanat al líder socialista “no frivolitzar” amb el dèficit fiscal i abordar el debat sobre el finançament perquè “la manca de recursos és una de les limitacions clares del país”.

El president Aragonès intervé a la segona sessió del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno)
El president Aragonès intervé a la segona sessió del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno)
{"name":"2023/09/27/14/18/2e0e6d30-fc88-4ed9-b81c-deb2ea3f713b.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":104696}

Aragonès ha titllat el dèficit fiscal que pateix Catalunya comuna llosa sobre l’economia catalana i l’Estat del benestar” i ha qualificat d’”imprescindible eliminar-lo i començar a reduir-lo” perquè si no “estem sotmetent el nostre país a una situació que no es mereix”.

En les diferents rèpliques del matí, Aragonès ha defensat els avenços que ha experimentat el país, remarcant dades com la millora de la taxa d’atur o de les persones afiliades a la Seguretat Social, l’augment de recursos destinats a la política industrial, les inversions fetes per fer front a la sequera, l’aposta clara per la política lingüística o la inversió per revertir les retallades en l’àmbit dels professionals de la Salut i de l’ensenyament. “Una nació també es mesura per la qualitat de vida que és capaç de donar cada dia a tots els ciutadans del seu país, i per això confiem en la nació, perquè la nació és la gent. Aquest és el patriotisme que jo defenso”, ha apuntat.

Per aquest motiu, ha fet una crida a “confiar en aquest país extraordinari que tenim” i deixar que “la ciutadania decideixi quin és l’horitzó de Catalunya”. I ha insistit que ell acceptarà el resultat que se’n derivi. “Vull el millor per a aquest país. I el millor per a aquest país passa per davant de tot, per davant dels interessos personals, de partit o de qualsevol altra consideració que no sigui el benestar dels ciutadans de Catalunya”, ha conclòs.

3  

Imatges

Fotografia de la intervenció del president Aragonès durant el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno)

Fotografia de la intervenció del president Aragonès durant el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno) 115487

Fotografia de la intervenció del president Aragonès durant el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno) 2

Fotografia de la intervenció del president Aragonès durant el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno) 2 104696

Fotografia de la intervenció del president Aragonès durant el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno) 3

Fotografia de la intervenció del president Aragonès durant el segon dia del Debat de Política General (Fotografia: Rubén Moreno) 3 187374