1. Durant la seva intervenció abans de la sessió de control, el cap de l’Executiu assegura que els resultats de l’informe PISA evidencien una “realitat que no per coneguda deixa de ser dolorosa”
  2. El president anuncia la convocatòria d’una reunió de treball amb tots els grups parlamentaris per poder “avançar en aquests acords i en aquests compromisos”, ja que “hi ha un amplíssim consens que ens ha de servir per posar-nos a treballar”

El cap de l’Executiu ha reconegut que els resultats de les proves PISA “són uns resultats que no ens agraden”, alhora que ha volgut ressaltar “l’evidència d’una realitat que no per coneguda deixa de ser dolorosa”. “Ens correspon al Govern, però també al Parlament de Catalunya i al conjunt de la comunitat educativa i de la societat, analitzar bé les causes que hi ha darrere d'aquests resultats”, ha afegit.

RM
El president Aragonès a la sessió de control del Parlament | Foto: Rubén Moreno
{"name":"2023/12/13/20/03/ad9edf60-c9d3-425b-8537-44f24c62e4f2.jpg","author":"Ruben Moreno","type":"0","location":"0","weight":"116242"}

El president Aragonès s’ha adreçat als grups parlamentaris abans de la sessió de control i ha remarcat que soc aquí no per posar excuses, sinó per assumir el compromís de revertir la situació del nostre sistema educatiu”.

En una intervenció en què ha remarcat el compromís de “treballar amb evidència, amb rigor i amb voluntat d'acords”, Aragonès ha destacat, però, que “és un debat que no ens agafa de nou”. En aquest sentit, s’ha referit al ple monogràfic sobre educació que es va celebrar el passat mes de juny a la Cambra, on es va arribar a acords consensuats entre les diverses forces polítiques, “aquest és un element positiu, ja que tenim feina feta per revertir aquesta situació”, ha dit. El president ha recordat que ja es va tractar conjuntament la necessitat “d'un pacte de país per abordar la qualitat, l'equitat i la gratuïtat de l'educació”, així com les mesures per “prestigiar i millorar la formació docent, com abordar la millora de les competències lingüístiques o la defensa de la llengua catalana”, entre d’altres. També ha fet esment als acords per “enfortir l'educació sexual, la salut mental i combatre l'assetjament escolar”, i també per el “reforç de l'educació inclusiva, la lluita contra la segregació i l'abandonament escolar”.

Pel que fa a les condicions laborals del personal docent i del conjunt del personal que intervé en el sistema educatiu, Aragonès ha volgut posar en valor l’adopció de diverses mesures i l’increment del pressupost del departament d'Educació, el qual, segons ha remarcat “ha augmentat més d'un 20%”, però ha insistit amb la necessitat de fer “canvis que han de tenir solidesa” i, per tant, “han d'anar acompanyats del màxim suport polític i parlamentari”. Concretament, s’ha referit a la necessitat d’incrementar la plantilla docent, a les mesures per a l'estabilització, a la baixada de ràtios, al nou calendari escolar, així com a l'impuls de la gratuïtat en l’educació de zero a tres anys.


Convocatòria de reunió de treball per abordar consensos

El president ha anunciat la convocatòria d’una reunió de treball amb tots els grups parlamentaris per poder “avançar en aquests acords i en aquests compromisos”, ja que “hi ha un amplíssim consens que ens han de servir de posar-nos a treballar”, ha afegit.

Aragonès ha apel·lat als acords de país i a fer política educativa sense partidismes, “discutim, contraposem idees, models, projectes, però posem-nos d'acord amb un gran consens”. “Els convido a treballar conjuntament des de l'exigència cap al Govern, des de l'assumpció de responsabilitat, però des de la voluntat d'acords amb el conjunt de la Cambra. No per diluir la responsabilitat política, sinó perquè creiem que els resultats seran millors, més estables i més consolidats”, ha conclòs.


Defensa de l’amnistia, compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i mà estesa per l’aprovació dels pressupostos

En resposta a les preguntes dels grups parlamentaris en la sessió de control al Parlament, el president de la Generalitat ha recordat la importància de la llei d’amnistia, ja que “és necessària”, així com també s’ha refermat en la petició de realització d’un referèndum per decidir el futur del país. El cap de l’Executiu ha remarcat que “quan demanes poder votar, hi ha trencament de la divisió de poders i persecució política”.

El president Aragonès també ha respost a les preguntes sobre les mesures que el Govern ha posat en marxa per lluitar contra el canvi climàtic. Concretament, ha destacat que el Govern està plenament compromès i ha adoptat mesures per fer front a la sequera. També ha volgut recordar les accions que ja s’han posat en marxa i ha dit que “seguirem desplegant la Llei del Canvi Climàtic i esperem portar la Llei de Residus aviat al Parlament”, ja que “aquest Govern està plenament compromès amb la lluita contra el canvi climàtic”, ha afegit.

Com a conclusió, el cap de l’Executiu ha apel·lat a la responsabilitat dels partits polítics per treballar en l’aprovació dels nous pressupostos. Tal i com ha volgut ressaltar, “el Govern preveu un increment de la despesa i el departament d’Educació és una prioritat que creixerà per sobre d’altres”. Per aquest motiu, ha fet una crida a totes les forces polítiques per poder “construir acords que permetin reforçar els serveis públics i donar resposta a totes les qüestions abordades”.