AC

President Aragonès: "La llei d'amnistia ens ha de servir per deixar enrere la repressió"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "La llei d'amnistia ens ha de servir per deixar enrere la repressió"

  1. El cap de l’Executiu protagonitza la segona edició del Pregunta al president, un espai de trobada on els ciutadans poden traslladar directament al president les seves inquietuds
  2. Aquesta edició, que també ha comptat amb preguntes fetes a les xarxes socials, s’ha fet en directe des de Bellpuig, complint amb la voluntat de portar el programa arreu de Catalunya


El president de la Generalitat ha afirmat aquest vespre que “la llei d’amnistia és una llei necessària i s’ha d’aprovar el més aviat possible”. Pere Aragonès ha destacat que es tracta d’una llei “que ens ha de servir per deixar enrere la repressió i per obrir una nova etapa en què ningú estigui amenaçat pel seu compromís amb unes idees polítiques”. Precisament, el cap de l’Executiu ha insistit que “és evident que els independentistes no som terroristes ni delinqüents”.

AC
Segona edició del Pregunta al president a Bellpuig | Imatge: Arnau Carbonell
{"name":"2024/02/01/22/22/889aac6d-5ee5-4f07-a2aa-599ee572e38f.jpg","author":"AC","type":"0","location":"0","weight":"133752"}

Durant l’acte, que s’ha fet en directe des del Teatre Cinema Armengol, moderat per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, els participants han preguntat majoritàriament sobre temes socials, com la salut, l’educació o la gent gran; així com temes culturals i relacionats amb l’economia o la transició energètica. També s’han incorporat, com a novetat d’aquest segon programa, diverses preguntes fetes a les xarxes socials.

Els participants d’aquesta edició provenen de l’Associació de Jubilats La Joia d’Envellir, la Comissió de Joves de Bellpuig, les Aules d’Extensió Universitària de Bellpuig, el Club Bàsquet Bellpuig, la Comunitat Islàmica de Bellpuig, l’AFA Col·legi Valeri Serra, l’Agrupació Escolta Ramon Folch i Energies compartides Bellpuig i Seana

En referència a la sequera extrema que pateix Catalunya, el president Aragonès ha reconegut que s’ha hagut de declarar l’estat d’emergència, però també ha recordat que “caldrà prolongar aquest esforç de la ciutadania” i ha volgut remarcar que una de les màximes prioritats del Govern és “fer les inversions necessàries” per lluitar contra aquesta situació.

El president ha fet un agraïment al sector primari "per l'esforç que han fet aquest gairebé 40 mesos que portem de sequera" i ha recordat que el Govern treballarà per "donar continuïtat i enfortir la pagesia catalana, especialment les explotacions de caràcter familiar". Així mateix, en referència a la lluita contra el canvi climàtic, Aragonès ha volgut posar en valor la necessitat d’un canvi de model de consum, ja que “al llarg de l’any no podem tenir sempre disponibilitat de tot” i, a més, “a Catalunya tenim un producte de proximitat excel·lent”.

El cap de l’Executiu ha posat especial èmfasi en la tasca que, des del Govern, es duu a terme "per lluitar contra la disminució de l'ús del català entre els més joves". Aragonès ha reconegut la importància de tenir “accés a productes audiovisuals atractius en la nostra llengua", així com la rellevància "de tenir referents en l'àmbit audiovisual en català".

Pregunta al president a Bellpuig

Pregunta al president és un format audiovisual que vol apropar la figura del cap de l’Executiu a la ciutadania i generar un espai de trobada on ciutadans i ciutadanes puguin traslladar-li en primera persona les seves inquietuds i reflexions.

En aquesta ocasió, el format s’ha traslladat a Lleida, en concret al municipi de Bellpuig, a l’Urgell, complint amb la voluntat de portar el programa arreu del territori. A diferència del primer programa, que es va fer el setembre de 2023 centrat en els joves, en aquesta edició hi ha participat una desena de ciutadans de col·lectius i àmbits diversos, amb la voluntat de generar un debat més transversal i també s’hi ha afegit diverses preguntes fetes a les xarxes socials

Els participants han estat escollits directament per entitats del municipi, de forma autònoma, tot i que han preguntat a títol personal. L’únic requisit que s’ha demanat a les entitats és garantir la màxima diversitat i paritat per representar el millor possible el conjunt de cada col·lectiu. Els participants de Bellpuig provenen d’entitats vinculades a l’educació, l’esport, el jovent, l’economia i la gent gran, entre d’altres.

Pregunta al president s’inspira en diferents formats similars a nivell europeu, entre els quals destaca els Bürgerdialoge (diàlegs civils) que se celebren a Alemanya des de fa anys. Van ser freqüents durant el mandat d’Angela Merkel i també els ha mantingut Olaf Scholz amb els Kanzler Gespräch (Conversa del Canceller).

undefined
undefined
undefined
undefined