1. El cap de l’Executiu ha obert l’acte de presentació de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2023, que recull els principals indicadors d’innovació en salut i dades macroeconòmics del sector
  2. Aragonès subratlla que Catalunya es “un dels hubs de recerca i d’innovació en salut més importants i competitius d’Europa

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat avui que “Catalunya té un talent i un potencial extraordinari” en l’àmbit de la ciència i la recerca i ha instat al sector a “explotar-lo al màxim per poder portar el país més enllà en defensa de la vida”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes afirmacions davant de 600 professionals d’aquest àmbit que han assistit a la presentació del nou Informe de la BioRegió de Catalunya 2023, que recull els principals indicadors d’innovació en salut i dades macroeconòmics del sector. El president ha valorat les dades de l’informe com “molt positives, especialment en un context global canviant, ple de disrupcions, en què el nostre país demostra una resiliència extraordinària”.

Durant la seva intervenció, el president ha posat en valor “la gran concentració d’infraestructures d’altíssim nivell que hi ha a Catalunya “ en l’àmbit de la ciència i la recerca, així com de “projectes, talent i iniciatives que hem de saber aprofitar”. “Fem-nos forts en aquest avantatge competitiu del nostre ecosistema de coneixement i, sobretot, per la proximitat i la facilitat de relacions entre centres que comporta”, ha insistit el president, que també ha fet una crida a “continuar reforçant el treball conjunt, alineant objectius i sumant esforços”.


El president durant la presentació de l'Informe BioRegió 2023
El president durant la presentació de l'Informe BioRegió 2023
{"name":"2024/02/12/12/00/99766297-c5f0-4898-a6ac-a53e8c3e1649.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":75952}

En aquesta mateixa línia, el cap del Govern s’ha referit als “actius extraordinaris” d’aquest sector, que han permès “situar el nostre país en una posició capdavantera a nivell europeu i de lideratge en l'àmbit del Mediterrani en l'àmbit de les ciències de la vida i de la salut”.

Pel president, “Catalunya és un dels hubs de recerca i d’innovació en salut més importants i competitius d’Europa”, fet que ho corroboren les1.400 empreses dedicades al sector, 91 entitats de recerca, que equivalen al 7,9% del PIB, i dona feina a un 6,5% del conjunt de la població activa de Catalunya, ha explicat. Unes dades que, en paraules del president, serveixen per fer balanç i identificar els punts forts i alhora els reptes “d'un sector absolutament estratègic per a la Catalunya d’avui i la Catalunya que estem construint”.

Durant la seva intervenció, el president també s’ha mostrat convençut que “l'any 2023 és el punt d'inflexió cap a la transformació digital del sector”, ja queles companyies de Digital Health han crescut un 102% en els darrers cinc anys i diferents iniciatives en les teràpies avançades i emergents estan avançant, aconseguint “un important salt endavant el desenvolupament clínic i l’accés a aquestes teràpies”.

BioRegió{"name":"2024/02/12/12/01/70529e93-b1f0-475a-b069-409d9121a320.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":130397}

Per Aragonès, l’atractiu de Barcelona i Catalunya a l’hora de captar inversions en l’àmbit de les ciències de la salut “és molt destacable”, aconseguint arribar aquest 2023“a un nou rècord d’inversions estrangeres”, com ho demostra l’aposta d’Astra Zeneca i Alexio, invertint 825 milions, que ha recordat que suposaran la creació de més de 1.100 llocs de treball. “Són apostes que ens han d'impulsar i ens han d'animar a seguir pensant en gran, a seguir fent avançar un sector clau i determinant per a l'economia del país” i, ha afegit, que cal fer-ho “en termes de present, perquè avui l'ecosistema de recerca i innovació en ciències de la vida i de la salut, no és només una porta cap al futur que vindrà, sinó sobretot és una realitat de present que avança de forma imparable”, ha conclòs.

Pel president Aragonès, “no es pot deixar passar cap oportunitat per aconseguir més recursos pel sistema de recerca català” i, en aquest punt, s’ha referit als 150 milions d’euros addicionals que el Govern està negociant amb el Govern de l’Estat, que, ha dit, “aniran destinats a les infraestructures científiques del nostre país”. “El punt de partida és bo, però no ens hem de conformar i no ens podem quedar de braços plegats, sinó que cal seguir-ho potenciant amb grans projectes”, ha insistit, perquè “demostren la inquietud que tenim i que el nostre inconformisme no té fi, que avancem amb el coneixement i la recerca i que, com que el món no s'atura, nosaltres tampoc tenim el privilegi d'aturar-nos”, ha reblat.


Nota: S’adjunta nota de premsa de BioCat sobre l’Informe de la BioRegió 2023

2  

Imatges

Fotografia de l'acte Informe BioRegió2023

Fotografia de l'acte Informe BioRegió2023 918572

Fotografia de l'acte Informe BioRegió2023 2

Fotografia de l'acte Informe BioRegió2023 2 911245

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa de BioCat

Nota de premsa de BioCat
PDF | 660657