Parlament

President Aragonès: "El Govern ha aconseguit que s'encamini el traspàs més important dels darrers 25 anys a Catalunya, el traspàs de Rodalies"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Govern ha aconseguit que s'encamini el traspàs més important dels darrers 25 anys a Catalunya, el traspàs de Rodalies"

  1. El cap de l’Executiu s’ha lamentat d’haver-ho hagut de “batallar en solidari” i “no haver estat acompanyats”
  2. El president ha assegurat que “falta un dia menys per tenir un servei de rodalies com el que es mereixen els ciutadans de Catalunya”
  3. En el Ple del Parlament, Aragonès ha demanat “responsabilitat” als grups per “construir majories” que permetin aprovar els pressupostos per al 2024
El president intervenint en el ple. Autor: Jordi Bedmar
El president intervenint en el ple. Autor: Jordi Bedmar
{"name":"2024/02/21/12/02/2834fb02-e9f9-44ba-af2c-2337075cfcd3.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":116082}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha assegurat avui, durant la sessió de control del Parlament, que “aquest Govern ha aconseguit que s’encamini el traspàs més important dels darrers 25 anys a Catalunya, el traspàs de Rodalies”, tot i que s’ha lamentat que, “malgrat el soroll que alguns vulguin generar, i els pals a les rodes, moltes vegades ho hem hagut de batallar en solitari”.

“Ens hauria agradat estar molt ben acompanyats, però no ho hem estat, ho hem hagut de fer en solitari”, ha continuat, però “avui el traspàs de rodalies comença a caminar i, per tant, avui falta un dia menys per tenir un servei de rodalies com el que es mereixen els ciutadans de Catalunya”, ha subratllat. I s’ha mostrat convençut que “aquest Govern, amb el suport de tots els que ens fan costat, ho aconseguirem”.

Per al cap de l’Executiu, “aquest és un govern que es preocupa per les condicions de vida dels ciutadans de Catalunya, especialment en l'àmbit de la mobilitat”. Per això, ha posat com a exemple les incidències que hi ha hagut a la línia 3 en aquests últims dies per demostrar que “és evident que Renfe no funciona des de fa anys”, i ho fa amb “una deixadesa en inversions acumulada” per part de l’Executiu central que ha provocat “fuites per tot arreu”.

Així, ha posat en relleu la feina feta per part del Govern, amb la consellera Capella al capdavant, per “articular tots els àmbits del traspàs”, perquè ha insistit: “la solució és el traspàs integral de Rodalies”.

Tot plegat, ha explicat, implicarà aconseguir el traspàs de l’operadora, que ha dit “és clau”; la distribució dels serveis ferroviaris; el desenvolupament del pla de rodalies, que “comporta totes les inversions de la xarxa que s’han de fer fins al 2030 per posar-la al dia”, i el traspàs d’infraestructures, que “és essencial per poder tenir governança sobre el conjunt del sistema”. I, finalment, per l’acord que, “aquest 2024, l'Estat transferirà a la Generalitat els recursos econòmics associats al dèficit d'explotació del servei de rodalies i també a tots els aspectes jurídics i administratius”, ha subratllat.


Pressupostos per al 2024

Pel que fa a l’aprovació dels pressupostos per al 2024, el president ha demanat “responsabilitat” als grups per poder-los tirar endavant, i ha defensat la predisposició del Govern a negociar amb tots els partits per tal de “construir majories” i trobar “punts d’entesa”. “Necessitarem una majoria per aprovar el pressupost. Un acord que no permeti poder construir aquesta majoria o que quedi molt lluny d'aquesta majoria crec que seria un acord que ens deixaria tranquils de consciència, però no seria efectiu de cara al fet que els comptes siguin aprovats”, ha reblat.

Aragonès ha insistit en la necessitat de tenir nou pressupost per a l’àmbit educatiu, però també per a la lluita contra la sequera, a la qual es destinaran 1.045 milions d’euros; per a la política industrial, que disposarà de més de 600 milions d'euros per desplegar el Pacte Nacional per la Indústria, o per la cultura, on s’haurà passat d'un 1,1% del pressupost des de l'inici de la legislatura a un 1,7%.

El president també ha defensat uns nous comptes per a “seguir treballant en una política d’habitatge ambiciosa”. Un àmbit on ha remarcat el treball dut a terme al llarg de la legislatura en la promoció d’habitatge públic, amb “la construcció de 2.100 habitatges per lloguer assequible, que arribaran a 10.000 en l'horitzó del 2026”.

"De veritat que hem de sacrificar el pressupost més alt de la història per al Departament d'Educació per les diferències legítimes que puguin tenir sobre un projecte molt concret que no és immediat, però que té majories al Parlament? De debò que sacrificarem tot això per un projecte que en aquests moments no té les majories per canviar-lo?”, ha preguntat al grup d’En Comú Podem, en referència al centre recreatiu turístic de Vila-seca i Salou.


Projectes pel Camp de Tarragona

Durant el ple, el president ha reiterat que el model de desenvolupament econòmic que defensa el Govern està centrat en la “reindustralització” i en “una estructura econòmica més equilibrada”. Tot i això, ha afirmat que el projecte del centre recreatiu turístic de Vila-seca i Salou “és un projecte aprovat” i ara s’està tramitant d'acord amb la normativa urbanística, “garantint la sostenibilitat de qualsevol projecte que es faci al nostre país, especialment en un moment com l'actual de canvi climàtic”.

Seguint els criteris de la política econòmica que l’Executiu vol promoure, Aragonès ha defensat que el Govern té “molts altres projectes pel Camp de Tarragona que s'han de posar en valor”. “Hi haurà noves inversions molt rellevants en els propers mesos que espero poder anunciar”, ha subratllat, després de recordar que Tarragona és el territori del país amb “major destinació de noves inversions industrials”, com és el cas de la nova planta de Lotte a Montroig del Camp o la planta de fraccionament de gasos de Messer al polígon petroquímic de Tarragona.

Pel que fa a l’inici del curs escolar, el president ha afirmat que “l’avançament escolar es mantindrà el proper curs” i que la data concreta s’anunciarà en els pròxims dies, un cop s’acordi en el marc del Consell d’Educació de Catalunya.

undefined
undefined
undefined
undefined