1. L’Executiu ha celebrat aquest dimecres l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb el focus en la llibertat sexual i reproductiva
  2. La consellera d’Igualtat i Feminismes ha destacat que “el dret al propi cos és el dret més essencial de tots per a l’emancipació de les dones”

The President of the Government of Catalonia, Pere Aragonès, claimed this afternoon that there is a need for “every day to be 8 March”, reiterating that the purpose of this day is “to visualise the feminist struggle” and rights “for all women”.

The head of the Executive and the Catalan Minister for Equality and Feminisms, Tània Verge, led the institutional act organised by the Government of Catalonia on the occasion of International Women’s Day, commemorated on 8 March. In this sense, Pere Aragonès stated that “our country has consolidated itself, in many other areas too, but as a global leader in the sphere of feminism and feminist policies” while also recognising that “there is still a great deal of work to be done".

In this regard, he explained that the Catalan Government created the Ministry of Equality and Feminisms three years ago, and that “its objective is not to concentrate all equality and women’s rights policies in a single ministry, but rather to exercise collective leadership through one ministry, making it a commitment of all government ministries and departments”.

President Aragonès noted that the campaign La meva regla, les meves regles (My period, my rules) makes Catalonia “a pioneering country worldwide by ensuring free, reusable menstrual products”, an initiative whose success, according to the head of the Executive, “demonstrates that it was absolutely necessary”.

Aragonès reiterated the advances made in recent years in Catalonia, such as granting leave for perinatal bereavement and menstrual pain, “ensuring the right to voluntary termination of pregnancy throughout Catalonia and the Plan against Obstetric Violence”, without forgetting the fight against gender-based violence, in which he announced “an increase in the number of people, in this case psychologists, working in the care of victims of gender-based violence”.

The head of the executive noted that “in the face of hate speech against feminism, more rights and freedoms for all”. “Feminism today in Catalonia and throughout the world helps us make a better country and a better world, free of inequality, free of racism, free of injustice, free of discrimination, free of violence” he concluded.

During the event, the Minister Verge stressed the importance of the victories achieved by feminist mobilisations, “such as recognition by the international community in the 1990s that sexual and reproductive rights are human rights”. In this regard, Verge reiterated the central role of sexual and reproductive rights “in the struggle to free ourselves from the patriarchy in all areas of our lives”, given that “the right to one’s own body is the most essential right of all for women’s emancipation”


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat aquesta tarda, en l'acte de conmemoració del Dia Internacional de les Dones que organitza cada 8 de març el Govern, que avui "Catalunya s'ha consolidat com un país referent a nivell global del feminisme i de les polítiques feministes”.

El president Aragonès  l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones

El president Aragonès l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones. (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/03/06/21/42/b1110f45-d962-4d73-878d-c915156a4fef.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":110550}

Acompanyat de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, el president ha destacat que "Catalunya està obrint camí a l'hora d'impulsar nous drets per a les dones i noves polítiques encaminades a erradicar tota forma de desigualtat". Entre les mesures impulsades per l'Executiu, Aragonès ha subratllat la recent campanya La meva regla, les meves regles, amb la qual ha assegurat que Catalunya “és un país pioner a escala mundial assegurant la gratuïtat dels productes menstruals reutilitzables”. Una iniciativa d’èxit que, segons el cap de l’Executiu, “demostra que era absolutament necessària i que arriba per continuar”.

També ha destacat que Catalunya és avui pionera en l’obtenció dels permisos per dol perinatal i per dolor menstrual, que s'està aplicant en l'àmbit de la Funció Pública, i que s'està treballant per ser referents també a l'hora de garantir els drets sexuals i reproductius, amb mesures com les que s'han impulsat des del Govern per assegurar el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs en el conjunt del territori de Catalunya, a través del Pla contra la Violència Obstètrica.

En l'àmbit de la lluita contra la violència masclista, Aragonès ha insistit que "cal seguir centrant-hi tota l'atenció" i ha remarcat l'increment de psicòlogues dedicades a l'atenció de les víctimes de violència masclista. "Estem fent un salt endavant que no ens ha de conformar, sinó situar-nos en la demostració que el camí recorregut és la millor mostra que el camí que queda per fer és possible", ha afirmat el president, "i el continuarem fent".

“Davant dels discursos d'odi contra el feminisme, més drets i llibertats per a tothom; davant dels que volen frenar, més lluita i més convicció; davant dels que volen recloure determinades polítiques públiques, aliances que siguin compartides i assumides per tothom”, ha remarcat. I ha afegit que "el feminisme, a Catalunya i arreu del món, "ens ajuda a fer un país millor i un món millor, lliure de desigualtat, lliure de racisme, lliure d'injustícies, lliure de discriminacions i lliure de violència”.

L’Executiu ha celebrat aquest dimecres l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb el focus a la llibertat sexual i reproductiva
L’Executiu ha celebrat aquest dimecres l’acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb el focus a la llibertat sexual i reproductiva. Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/03/06/21/39/a7f89d3d-aaca-4d8c-b1d9-7635e3befe5b.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":119718}

Per la seva banda, la consellera Verge ha remarcat la importància de les victòries de les mobilitzacions feministes, “com el reconeixement per part de la comunitat internacional als anys noranta que els drets sexuals i reproductius són drets humans”. En aquest sentit, Verge ha recordat la centralitat dels drets sexuals i reproductius “en la lluita per alliberar-nos del patriarcat en tots els àmbits de les nostres vides”, atès que “el dret al propi cos és el dret més essencial de tots per a l’emancipació de les dones”. “I ho és perquè el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre’ns”, ha continuat Verge, que ha reivindicat que “precisament perquè el dret al propi cos és tant personal com polític, avui els drets sexuals i reproductius estan al centre de l’agenda política i són un element clau de la transformació feminista del país”.

Verge ha volgut agrair i reconèixer totes les activistes feministes que han lluitat i lluiten per garantir els drets sexuals i reproductius, des de les activistes que acompanyaven a les dones quan l’avortament estava penat i practicaven avortaments clandestins, a les que es van mobilitzar als anys 70 i 80 i de nou als 2000 per canviar la legislació i evitar retrocessos en el dret a l’avortament. També a les entitats feministes que sensibilitzen, formen i acompanyen joves en els seus drets sexuals i reproductius, o que treballen per la salut de les dones. “Aquest 8 de març, Dia Internacional de les Dones, reconeixem la vostra lluita i reivindiquem els avenços assolits en els drets sexuals i reproductius gràcies a la força dels feminismes”, ha conclòs Verge al final del seu discurs.

Durant l’acte, que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat, s’ha fet un col·loqui conduït per la Montse Virgili Treig, on hi han participat també Oyirum i Denise Duncan Villalobo, i s’ha plantejat un diàleg ampli sobre els Drets Sexuals i Reproductius. També hi ha hagut l'actuació musical de Les Isabeles.

L’acte institucional ha comptat amb l’assistència de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons; la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu; la consellera d'Educació, Anna Simó i Castelló, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena i García; el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Usabart i Gonzalez; el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés i també la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra i Solà.

3  

Imatges

El president Aragonès i la consellera Verge amb les participants de l'acte

El president Aragonès i la consellera Verge amb les participants de l'acte 169184

L¿Executiu ha celebrat aquest dimecres l¿acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb el focus a la llibertat sexual i reproductiva

L¿Executiu ha celebrat aquest dimecres l¿acte institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, amb el focus a la llibertat sexual i reproductiva 119718

El president Aragonès a l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones

El president Aragonès a l'acte institucional del Dia Internacional de les Dones 110550