El president Aragonès durant la seva visita a les Llars Tere Villagrasa (autor: Rubén Moreno)

President Aragonès: "Estem actuant de manera decidida per donar una resposta a les persones sense llar"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Estem actuant de manera decidida per donar una resposta a les persones sense llar"

  1. El Govern augmentarà el suport a les persones sense sostre per facilitar-los l’accés a l’habitatge, a la Renda Garantida de Ciutadania, a l’Ingrés Mínim Vital i a altres ajuts
  2. Es desenvoluparan projectes específics per a dones, malalts crònics o amb necessitats de cures
  3. El Govern subvenciona el projecte Peers de la Fundació Arrels pel qual persones que han viscut al carrer fan orientació i acompanyament als que ara es troben en aquesta mateixa situació


El president Aragonès durant la seva visita a les Llars Tere Villagrasa (autor: Rubén Moreno)
El president Aragonès durant la seva visita a les Llars Tere Villagrasa (autor: Rubén Moreno)
{"name":"2023/01/03/18/28/58aeb1f3-79dd-427a-a372-97e089a60142.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":70235}


El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadès, han visitat avui el nou equipament de la Fundació Arrels, les Llars Tere Villagrasa, a Barcelona. En el marc d’aquesta visita, han explicat les mesures i nous projectes impulsats pel Govern per atendre la problemàtica del sensellarisme. Tal i com ha assegurat el cap de l’Executiu, “el Govern, des del primer moment, estem implicats en la lluita per abordar la qüestió del sensellarisme, actuant de manera decidida per donar una resposta a les necessitats de les persones sense llar”.

Pel que fa a la Fundació Arrels, la Generalitat atorgarà un ajut de 211.000 euros perquè l’entitat pugui continuar desenvolupant la seva tasca d’atenció i acompanyament a les persones sense llar de la ciutat de Barcelona i, en concret, per l’impuls del projecte Peers. Es tracta d’un programa innovador que es basa en què persones que han viscut al carrer (peers), a partir de la seva experiència, orienten i acompanyen, tant persones que ara es troben ara en situació de sensellarisme, com ciutadania sensibilitzada i municipis interessats a poder atendre aquest col·lectiu.

Pla de xoc social

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha avançat que “la lluita contra les desigualtats és un dels objectius de Govern, també la generació d’oportunitats acompanyant a tothom perquè el país avanci conjuntament”.

El president Aragonès i el conseller Campuzano durant la seva intervenció (autor: Rubén Moreno)
El president Aragonès i el conseller Campuzano durant la seva intervenció (autor: Rubén Moreno)
{"name":"2023/01/03/18/23/e6f87c2a-75eb-41d8-a4ec-86327adc9ba1.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":67487}

Per aquest motiu, “el projecte de pressupost que estem ultimant inclou un Pla de Xoc Social de 555 milions d’euros”, ha afirmat el president.

En concret, es tracta d’un pla específic per pal·liar els efectes de la crisi energètica i la inflació, que se suma a la importància de l’actualització després de 12 anys de l’IRSC, l’índex de referència de les diferents prestacions de la Generalitat, i que augmentem un 8%, beneficiant així a més persones i amb més dotació. En paraules del president de la Generalitat, “serà una de les mesures de més impacte social d’aquest pressupost”.

Per tant, també és el nostre objectiu que el pressupost pugui entrar en vigor el més aviat possible. Per això estic convençut que tothom que hi està involucrat, també els grups parlamentaris, ens ajudaran a fer-ho possible ben aviat”, ha recordat el cap de l’Executiu.


Combatre el sensellarisme

Per la seva banda, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha posat en valor la feina conjunta del Govern amb el Tercer Sector. “Creiem fermament en aquesta gran aliança de l’administració amb les entitats socials”, ha dit.

La Generalitat, mitjançant el Departament de Drets Socials, col·labora de manera habitual amb la Fundació Arrels i ha donat suport a altres programes i serveis com el de suport a la persona i l’allotjament, el de Centre Obert o el de Pis Zero, tots ells per acompanyar les persones sense llar.

D’altra banda, el president Aragonès i el conseller Campuzano han explicat que el Govern destinarà 1 milió d’euros procedent del Fons de Loteries per a la Prosperitat i la Cohesió Social a diversos projectes destinats a atendre el col·lectiu de les persones sense sostre.

Es reforçarà l’acompanyament i el suport social a aquestes persones perquè puguin rebre l’ingrés mínim vital, la renda garantida de ciutadania, ajuts d’habitatge i altres ajuts complementaris de les administracions públiques o d’entitats, per tal de facilitar-ne la sortida de centres d’acollida o del carrer i l'obtenció i el manteniment de solucions residencials autònomes.

El president Aragonès i el conseller Campuzano s'han reunit amb la direcció de la Fundació Arrels (autor: Rubén Moreno)
El president Aragonès i el conseller Campuzano s'han reunit amb la direcció de la Fundació Arrels (autor: Rubén Moreno)
{"name":"2023/01/03/18/24/a8d20857-54f6-4ebd-9442-5ed2d93cf0fd.jpeg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":82968}

A més a més, en el marc del desplegament del Marc d’acció per a l’abordatge del sensellarisme a Catalunya 2022-2025 aprovat pel Govern el passat mes de març, s’impulsaran projectes específics per a l’abordatge del sensellarisme femení i també per al col·lectiu de persones amb malalties cròniques i amb necessitat de cures que es troben en situació de sensellar.

Dins d’aquest paquet de mesures per atendre el sensellarisme, també es farà formació als professionals del sistema de serveis socials i es reforçaran les actuacions basades en els models housing first i housing led per proporcionar habitatge a les persones sense sostre.

A més de les mesures anunciades avui, cal recordar que el contracte programa de 2022-2025 del Departament de Drets Socials inclou per primera vegada finançament específic perquè ajuntaments i consells comarcals puguin atendre el sensellarisme des de les àrees bàsiques de serveis socials.

3  

Imatges

Nou equipament de la Fundació Arrels (fotografia 1)

Nou equipament de la Fundació Arrels (fotografia 1) 1260192

Nou equipament de la Fundació Arrels (fotografia 2)

Nou equipament de la Fundació Arrels (fotografia 2) 1731309

Nou equipament de la Fundació Arrels (fotografia 3)

Nou equipament de la Fundació Arrels (fotografia 3) 1657431

undefined
undefined
undefined
undefined