El president, durant la signatura de l'acord

President Aragonès: "Estem compromesos a fer créixer l'ecosistema de recerca a Catalunya"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Estem compromesos a fer créixer l'ecosistema de recerca a Catalunya"

  1. El cap de l’Executiu ha encapçalat la signatura del protocol per a l’impuls de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement i la col·locació de la primera pedra del complex de recerca Mercat del Peix
  2. Estarà plenament operatiu l’any 2026, tindrà tres edificis i acollirà més de 1.200 investigadors

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha refermat avui “el compromís del Govern” per fer “créixer” l’ecosistema de recerca de Catalunya, “un dels grans actius que tenim com a país”, i del qual podem “treure pit i sentir-nos orgullosos”, per tot el “talent” que hi ha al darrere, “la capacitat transformadora” acumulada i la “voluntat de progrés” que comporta. Per això, Pere Aragonès ha posat de relleu el suport de l’Executiu al complex de recerca Mercat del Peix, que avui ha començat a fer-se realitat, i “amb el qual hem estat compromesos des del primer moment”, cofinançant-lo “amb una inversió neta d’11 milions i mig d’euros”.

El president, signant l'acord. Autor: Rubén Moreno
El president, signant l'acord. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/01/12/15/36/0e323437-f807-45f1-be32-ac75682c6043.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":1950020}

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions aquest matí en l'acte de signatura del protocol institucional per a l'impuls de l'estratègia de la Ciutadella del Coneixement i de col·locació de la primera pedra del Mercat del Peix, el complex de recerca sobre Benestar Planetari, al Campus de la Ciutadella de la UPF. El Benestar Planetari és l’eix central d’aquest nou pol de recerca destinat a combatre l’emergència climàtica, humana i social.

El projecte Mercat del Peix és una iniciativa que sorgeix dels acords institucionals formalitzats entre la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la UPF, la UB, la UAB, el CSIC, el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la Fundació Pasqual Maragall. El nou recinte és clau per al projecte de la Ciutadella del Coneixement i substituirà espais i equipaments obsolets per esdevenir un dels grans nodes de coneixement científic, d’innovació de recerca i d’ensenyament superior d’Europa.

El cap de l’Executiu ha remarcat durant la seva intervenció que aquest projecte neix amb “l’ambició de sumar esforços per construir respostes als grans reptes globals com el canvi climàtic”.“Gràcies a iniciatives com el complex del Mercat del Peix,Catalunya esdevé un pol de recerca i innovació de referència a escala europea”, ha assegurat el president, qui ha insistit que treballar per consolidar el model propi del sistema de recerca, desenvolupament i innovació de Catalunya és contribuir també a la “creació de prosperitat i benestar pel conjunt de la ciutadania”, com a pol d’atracció d’inversió amb valor afegit i amb capacitat per crear llocs de treball qualificats.

En la mateixa línia del compromís del Govern amb la recerca, el president Aragonès ha recordat la recent aprovació de la Llei de la Ciència, “amb ampli suport parlamentari”. I ha explicat que “permetrà augmentar la inversió pública en recerca i innovació fins un 1% del PIB”, així com “la inversió en el sistema universitari i el nombre d’investigadors”. “En definitiva, consolidar el model propi del sistema de recerca, desenvolupament i innovació de Catalunya”, ha reblat.

En el decurs de l’acte ha intervingut també el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, qui ha posat de relleu que l'objectiu és “transformar un projecte innovador com aquest en una eina i un instrument”. I ha afegit que “la recerca i les universitats de Catalunya formen xarxa, juguen a sumar totes les sinergies i situen el projecte del Mercat del Peix en una frontissa del futur del nostre sistema de recerca i universitats”.


Tres edificis i 46.000 metres quadrats

El complex, ubicat als terrenys de l’antic Mercat del Peix de Barcelona, amb un pressupost d’uns 100 milions d’euros, estarà plenament operatiu el 2026. Disposarà d’una superfície de 46.000 metres quadrats, tindrà tres edificis i acollirà més de 1.200 investigadors. D’una banda, hi haurà l’edifici del BIST, dedicat a la medicina personalitzada, que tindrà 24.700 metres quadrats i acollirà uns 800 investigadors i una seixantena de grups de recerca de quatre centres del BIST (CRG, IBEC, ICN2 i IRB Barcelona).

El segon edifici tindrà 7.300 metres quadrats i acollirà el Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF. Serà un punt de trobada per a investigadors, provinents tant de les ciències experimentals com de les ciències socials i les humanitats, que desenvoluparan projectes interdisciplinaris en àmbits com la salut planetària, els sistemes complexos i la ciència de dades, la intel·ligència artificial, l’economia i la governança del canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat o el dret i la governança globals.

El tercer edifici tindrà 6.500 metres i acollirà la seu de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre de recerca mixt creat el 2008 per la UPF i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). L’IBE aplegarà tot el seu personal investigador a la nova seu del Mercat del Peix, on consolidarà i ampliarà el seu projecte de recerca en evolució i biodiversitat.

Està promogut per la UPF, amb la participació de tres socis estratègics: el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Barcelona, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Recerca i Universitats, cofinança els edificis del BIST i de l’IBE amb una subvenció que suma 11,5 milions d’euros (6 i 5,5, respectivament). Aquest ajut forma part de la resolució de la Convocatòria Projectes Singulars convocada pel Departament de Recerca i Universitats per afavorir infraestructures que impulsin projectes per generar recerca d’excel·lència, atracció de talent i/o desenvolupament d’activitats de transferència de coneixement i valorització.

D’altra banda, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) serà l’encarregat de construir l’edifici de la UPF, així com d’urbanitzar l’àgora central, les zones verdes i els carrers de l’entorn. La inversió prevista s’estima en 18 milions d’euros.

Ciutadella del Coneixement

El projecte del Mercat del Peix és una de les primeres actuacions de la Ciutadella del Coneixement, una iniciativa científica, cultural i urbanística que pretén convertir l'entorn del parc de la Ciutadella, al centre de Barcelona, en un node de coneixement urbà preeminent a la ciutat de Barcelona. És una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

El protocol institucional per a l’impuls de l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement l’han subscrit, a més del president Aragonès, el rector de la UPF, Oriol Amat; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; el ministre d’Universitats, Joan Subirats; el rector de la UB, Joan Guàrdia, el rector de la UAB, Javier Lafuente; la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino; el director general del BIST, Eduard Vallory, i el director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro.

Després de la signatura, han tingut lloc els parlaments institucionals. I, a continuació, s’ha fet l’acte simbòlic de col·locació de la primera pedra del complex del Mercat del Peix, que ha consistit en la creació del lema “Benestar planetari” a partir de les lletres que han posat les persones que hi han participat. En l’acte també han participat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; la consellera d’Economia, Natàlia Mas, i el conseller de Territori, Juli Fernández.

3  

Imatges

Signatura

Signatura 1950020

Intervenció del president

Intervenció del president 1631881

Intervenció del conseller

Intervenció del conseller 1695075

undefined
undefined
undefined
undefined