Taula Salut Mental

El president Aragonès anuncia un augment de 30 milions d'euros als pressupostos per Salut Mental

event_note Nota de premsa

El president Aragonès anuncia un augment de 30 milions d'euros als pressupostos per Salut Mental

  1. El cap de l’Executiu ha encapçalat la segona reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental a Pedralbes
  2. La consellera Vilagrà ha celebrat la feina d’un any: “ja tenim un full de ruta clar per elaborar l’estratègia”
El president amb els consellers Cambray i Ubasart
El president amb els consellers Cambray i Ubasart
{"name":"2023/01/18/10/20/7b3b0688-ea15-4643-aa8a-36264a79ff63.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":"1526898"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encapçalat aquest matí la segona reunió de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental. Una taula creada amb l’objectiu d’agrupar en un únic organisme tots els agents implicats en la salut mental. El president ha anunciat un “increment de 30 milions d’euros per a polítiques dedicades a l’atenció de la salut mental i les addiccions” en el projecte de pressupostos de 2023 i ha destacat “que no ens cansarem de dir i demostrar que és una prioritat absoluta del Govern”.

Aragonès ha manifestat que aquest increment pressupostari ha de passar pel “reforç a la xarxa d’atenció i els professionals, el suport a les famílies o la transformació dels espais de sociabilitat o àmbits de política publica relacionats amb la salut mental”.

Una tasca que ha defensat que s’ha de dur a terme, “necessàriament, de manera transversal i prioritària des de tots els departaments”, per tal de poder “identificar els problemes estructures i situar les propostes de millora per poder oferir una atenció integral de la ciutadania”. “Des de tot arreu, per atendre a la persona 24 hores al dia, 7 dies a la setmana si cal, i en totes les etapes de la seva vida”, ha afegit.

Reunió de la Taula al Palau de Pedralbes. Autor: Rubén Moreno
Reunió de la Taula al Palau de Pedralbes. Autor: Rubén Moreno
{"name":"2023/01/18/10/19/0685d0ec-aaba-4912-a679-beeeeea189ca.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":3496402}

A la reunió, que ha tingut lloc al Palau de Pedralbes, també hi han assistit les conselleres i consellers de la Presidència, Laura Vilagrà i Pons; d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; de Salut, Manel Balcells i Díaz; i de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González; així com representants de l’Ajuntament de Barcelona, Unicef, els sindicats UGT i CCOO, les patronals PIMEC i Foment i el Clúster Salut Mental.

El president ha assegurat que el repte en el camp de la salut mental “és enorme”, però que la Taula ha assolit molts avenços que permeten ser “optimistes” i que avui es presenten “propostes concretes que exemplifiquen aquest canvi”. En aquest sentit, Aragonès ha detallat el resultat de dos programes pioners, que s’han treballat de forma conjunta amb l’assessorament de l’Organització Mundial de la Salut i que s’implementaran aquest 2023. Es tracta del Pla de decisions anticipades en salut mental i addiccions, que, com ha remarcat el cap de l’Executiu, servirà perquè les persones que pateixen problemes de salut mental “puguin deixar instruccions específiques perquè l’equip sanitari contacti amb les persones de confiança que esculli el pacient per tal d’ajudar-lo a recuperar l’estabilitat i consensuar i determinar passos a seguir en un moment de crisi per oferir així el millor acompanyament”.

D’altra banda, es farà extensiu el programa Peer to Peer, amb el nom de Suport entre iguals, un programa consolidat a molts països, que “és pioner a l‘Estat espanyol”. “A través d’aquest programa, persones amb experiència viscuda donen suport i acompanyen als equips de Salut Mental per atendre una primera persona en la seva recuperació i en la seva reincorporació en el món laboral, acadèmic i social”, ha manifestat.

Taula SAlut Mental{"name":"2023/01/18/11/42/a9674418-bfe8-486c-9777-fb7cfc6b09bc.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":1858641}

Per la seva banda, la consellera Vilagrà ha recordat que el Govern treballa perquè l’elaboració del Pacte sigui “una tasca participativa i cooperativa”, ha destacat. “Volem escoltar tothom per assolir el millor Pacte possible, des de l’àmbit sanitari però també des dels àmbits social, educatiu, laboral, cultural, judicial”, ha afegit.

Aquesta reunió, la segona des que el pacte es constituís el maig passat, ha deixat també “un full de ruta clar per elaborar l’estratègia”, ha dit la consellera, que ha celebrat la reunió i ha deixat clar que el Govern “anem a una per una a treballar i estar al costat de les primeres persones”.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1526898

Fotografia 2

Fotografia 2 1858641

Fotografia 3

Fotografia 3 3496402

undefined
undefined
undefined
undefined