Recepció Premis Gaudí

President Aragonès: "Els Premis Gaudí demostren que es pot fer cinema en català i tenir els màxims reconeixements nacionals i internacionals"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Els Premis Gaudí demostren que es pot fer cinema en català i tenir els màxims reconeixements nacionals i internacionals"


  1. El cap del Govern, acompanyat de la consellera de Cultura, ha ofert aquest migdia una recepció als guanyadors del XV Premis Gaudí del cinema català
Recepció Premis Gaudí{"name":"2023/01/23/15/38/ee97ee5c-b45f-4eaf-b4b7-1a5787862322.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":188060}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibàñez, ha ofert avui, al Palau, una recepció als guanyadors dels XV Premis Gaudí. Per al cap de l’Executiu, els premiats són una mostra “del gran talent emergent” que “comença a despuntar amb força” en el cinema català, i un exemple també de que “es pot fer cinema, en un món globalitzat, en una llengua de 10 milions de parlants, i tenir els màxims reconeixements, no només al propi país, sinó també internacionalment”.

“El català ha brillat a les pantalles i als cinemes amb diferents registres i amb diversos accents, i això ens ajuda a redescobrir parts del nostre país que durant molt de temps no han estat al centre del’agenda política en la presa de deicions”, ha afegit Pere Aragonès. El president ha agraït també als guardonats la vessant social de les seves obres, que posen de relleu “realitats doloroses que han passat i continuen passant, i que cal combatre encara avui”.

El president ha assegurat durant la seva intervenció que l’Executiu seguirà “apostant per l’increment de recursos a tot l’àmbit cultural”. I ha explicat que la previsió és que el pressupost del 2023 “incrementi en 100 M€ més que l’any passat” aquests recursos i es potenciïn estructures com el Catalunya Media City, per “crear una gran ciutat de l’audiovisual català.”

El cap del Govern ha fet també un reconeixement a la tasca de l’Acadèmia que està, ha dit, “consolidadíssima”. I ha tingut també unes paraules de record per al director de cinema Agustí Villaronga, traspassat ahir, al qual ha definit vom “una persona de cinema, que a través de les seves pel·lícules ens va explicar part de la història del nostre país, amb els seus moments dolços i també etapes amargues”. Per al president, Villaronga “va construir ponts culturals i lingüístics de Catalunya amb les Illes Balears i el conjunt dels Països Catalans”, i va ser “una persona compromesa, amb una mirada pròpia i característica, irreproduïble, fent cinema de qualitat i en la nostra llengua”.

La consellera de Cultura, per la seva banda, ha felicitat a tots els guardonats i guardonades i ha destacat que "Catalunya és una potència audiovisual, i des del Govern estem decidits a enfortir aquest sector. Això és el que estem fent des de l’inici de la legislatura". "Estem posant més diners en audiovisual, iaixò ha de repercutir en tota la cadena de valor: ho heu de notar tots”, ha afegit Natàlia Garriga. I ha continuat: “el nostre objectiu és també visibilitzar totes les persones que hi treballen, des de les feines més visibles fins a les menys visibles, perquè totes són imprescindibles. I remarcar que tot aquest talent és català i que volem que es pugui guanyar la vida a casa nostra".

La consellera ha tingut també paraules per aAgustí Villaronga, "un dels grans del cinema català". Garriga l ha definit com "un creador lliure, un cineasta desacomplexat en llengua catalana, una persona en diàleg amb la nostra literatura, amb la nostra cultura, i un referent per les generacions actuals i per les que vindran".

3  

Imatges

Foto de grup

Foto de grup 188060

Foto recepció (1)

Foto recepció (1) 152971

Foto recepció (2)

Foto recepció (2) 133535

undefined
undefined
undefined
undefined