1. El cap de l’Executiu ha inaugurat aquesta tarda a Barcelona el 1r Congrés Català del Treball, que organitza la Generalitat de Catalunya fins dimecres
  2. Sota el lema “El treball en una nova economia per a la vida”, el Congrés debatrà sobre el futur del món laboral amb la participació d’una cinquantena de ponents nacionals i internacionals


El president Aragonès i els consellers Torrent i Mas amb J. Rifkin (foto: Jordi Bedmar)
El president Aragonès i els consellers Torrent i Mas amb J. Rifkin (foto: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/04/24/18/05/b6d2f597-8769-4393-8638-2b5e944f2523.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":114054}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat de relleu aquesta tarda l’evolució de les xifres d’ocupació dels darrers mesos al país. Ha destacat que “Catalunya lidera de forma sistemàtica la creació d’ocupació” i ha fet notar que les darreres dades d’afiliació de la Seguretat Social són “les millors en un mes de març dels darrers 15 anys”. “Són xifres històriques, rècord, que ens diuen que en termes d’ocupació estem avançant en la bona direcció”, ha reblat.

En aquest context, Pere Aragonès ha recordat que, segons aquestes dades, hi ha més de 3,6 milions d’afiliacions a la Seguretat Social i menys de 350.000 persones en situació d’atur. Aquestes xifres, ha dit, “han d’alimentar la nostra confiança i optimisme, perquè s’estan fent bé les coses”. I ha assenyalat que “malgrat la pandèmia, la guerra d’Ucraïna i la inflació,hem aconseguit situar-nos en xifres d’ocupació prèvies a la gran crisi del 2008” i ha afegit que això, “a part de ser una clara mostra del potencial de l’economia catalana, també és un clar exemple que creem ocupació amb solidesa i amb capacitat de resistir situacions complicades”.

El president Aragonès durant l'acte (foto: Jordi Bedmar)
El president Aragonès durant l'acte (foto: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/04/24/18/07/648751aa-0ccf-40c0-976c-a589afc5a8fd.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":96130}

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la inauguració del 1r Congrés Català del Treball, que se celebra des d’avui i fins al dimecres 26 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). La conferència inaugural ha anat a càrrec del teòric social i econòmic Jeremy Rifkin. A l’acte també hi ha assistit el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, i el secretari de Treball, Enric Vinaixa.

Durant la seva intervenció en la inauguració del Congrés, el president Aragonès ha afirmat que des del Govern “vivim la transformació del món laboral com una gran oportunitat perquè tothom es vegi beneficiat de la prosperitat que genera la nostra economia”. I s’ha referit en aquest sentit a l’Estratègia Catalana del Treball 2030, que està impulsant el Govern, a través del Departament d’Empresa i Treball, com un instrument per fer front als reptes que es presenten en el nostre país en l’àmbit laboral durant els propers anys.

El 1r Congrés Català del Treball, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Empresa i Treball, s’ha inaugurat amb un programa que busca obrir el debat sobre els canvis globals que viu el món productiu i els seus possibles impactes sobre el futur del món del treball al nostre país. Durant els tres dies comptarà amb referents acadèmics, socials, polítics i econòmics nacionals i internacionals, que convertiran Barcelona en l’epicentre de la reflexió sobre el futur del món laboral.

El president Aragonès i J. Rifkin (foto: Jordi Bedmar)
El president Aragonès i J. Rifkin (foto: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/04/24/18/08/00f240bb-ce1f-44f9-b143-25d6d1bae9ef.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":89683}

En la seva ponència Jeremy Rifkin ha reflexionat sobre els nous oficis del futur i les noves oportunitats empresarials que es basaran en la intercooperació i que ajudaran a canviar la perspectiva sobre el planeta amb un nou entorn ecològic. Rifkin ha destacat que Catalunya té capacitat per liderar i tenir un paper capdavanter en aquest canvi en l'àrea Euromediterrània.


Un Congrés amb més de 1.500 participants inscrits

Les xifres confirmen l’èxit de la primera edició d’aquest congrés. En total comptarà amb la participació d’una cinquantena de ponents i experts, tant nacionals com internacionals, i més de 1.500 persones s’han inscrit per assistir a alguna de les sessions programades perl’esdeveniment.

Entre els ponents que hi participen es troben Genís Roca Verard, especialista en processos de transformació empresarial i social, desenvolupament de negoci i cultura digital, i president de la Fundació PuntCat; Albert Cañigueral Bagó, enginyer multimèdia, consultor tecnològic i autor del llibre El trabajo ya no es lo que era; Laura Hospido Quintana, economista de recerca al Banc d’Espanya; Joan Sanchis Muñoz, economista, professor associat a la Universitat de València i autor del llibre Quatre dies; Maravillas Rojo Torrecilla, presidenta d’Abacus Cooperativa; Samuel Bentolila Chocrón, doctor en Economia pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) i professor d’Economia al Centre d'Estudis Monetaris i Financers, o Adrián Todolí Signes, professor de Dret del Treball i la Seguretat Social a la Universitat de València. La conferència de cloenda serà a càrrec de Daniel Susskind, catedràtic d’Economia al King’s College de Londres i investigador associat a l’Institut d’Ètica de la Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Oxford.

Jeremy Rifkin durant l'acte (foto: Jordi Bedmar)
Jeremy Rifkin durant l'acte (foto: Jordi Bedmar)
{"name":"2023/04/24/18/10/eb478213-2d99-465d-935c-764834d039ef.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":76024}

Durant els tres dies es duran a terme més de 12 sessions dividides en 8 blocs temàtics:: Passat, present i futur dels treballs; La implicació dels estats en els treballs; Condicions de treball per a una societat justa i diversa; L’organització del temps de treball i el debat sobre la jornada laboral; Els treballs en una economia social i solidària; Diàleg social i representació col·lectiva al segle XXI; Transició justa i Objectius de Desenvolupament Sostenible; i La formació com a factor clau del futur dels treballs.

Per a l’organització del Congrés, el Govern de la Generalitat ha comptat amb l’assessorament d’un comitè científic multidisciplinar integrat per Albert Carreras de Odriozola, Judit Vall Castelló, Anna Ginès Fabrellas, Sara Moreno Colom, Guillem Llorens Gragera, Ignasi Beltran de Heredia, Sandra Nieto Viramontes, Dolors Bassa Coll i Andreu Mas-Colell, i la col·laboració dels agents socials més representatius del país (Foment Nacional del Treball, Pimec, CCOO de Catalunya i UGT de Catalunya), que també oferiran la seva visió en diferents taules.

4  

Imatges

1r Congrés Català del Treball (fotografia 1)

1r Congrés Català del Treball (fotografia 1) 1469048

1r Congrés Català del Treball (fotografia 2)

1r Congrés Català del Treball (fotografia 2) 998589

1r Congrés Català del Treball (fotografia 3)

1r Congrés Català del Treball (fotografia 3) 1413664

1r Congrés Català del Treball (fotografia 4)

1r Congrés Català del Treball (fotografia 4) 1234148