1. Aquesta xifra representa un increment del 40% respecte als 85 milions que es van destinar l’any passat
 2. Es programaran uns 3.000 cursos i es formaran més de 40.000 persones, un 60% de les quals es preveu que siguin dones
 3. Els cursos es focalitzaran en formacions especialment demandades pel mercat de treball


El president durant la visita a Eurecat. Autor: Jordi Bedmar
El president durant la visita a Eurecat. Autor: Jordi Bedmar
{"name":"2023/09/07/13/48/76f52dcc-6030-42e3-9183-5026bf7d468b.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":133852}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest matí “una inversió record en Formació Professional, destinant 120 milions d’euros al programa de Formació d’Oferta en Àrees Prioritàries (FOAP)”. Aquesta xifra suposa “la inversió més gran feta mai pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i servirà “per posar en marxa 3.000 cursos i formar prop de 40.000 persones”.

L’objectiu d’aquest increment, tal i com ha remarcat el president, és, d’una banda, “oferir noves oportunitats laborals a les persones aturades o que volen canviar de feina” i, al mateix temps, “oferir a les empreses catalanes el personal tècnic qualificat que necessiten”. “Per tant, dos objectius: benestar i economia; feina per la gent i capacitat de guanyar més competitivitat a les empreses catalanes”, ha destacat el cap de l’Executiu.

El pressupost de 120 milions és la convocatòria de subvencions per a Formació Professional amb més dotació mai feta pel SOC i representa un increment de 34 milions (40%) respecte als 85 milions destinats l’any passat. La inversió d’enguany permetrà programar uns 3.000 cursos i formar més de 40.000 persones, el 60% de les quals s’espera que siguin dones. També es preveu que prop d’un 40%, unes 16.000 tinguin més de 45 anys, unes 12.000 (un 30%) menys de 30 anys i, en conjunt, gairebé 24.000 (un 60%) sense estudis post-obligatoris.

Eurecat{"name":"2023/09/07/13/49/67c4e835-f60e-4ca5-9342-cf3cc3f2a8bb.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":89182}

El programa, com ha explicat Aragonès, “busca atendre especialment aquells col·lectius que tenen més dificultats per trobar feina”, com són dones, joves, majors de 45 anys, persones sense estudis post-obligatoris i aturats de llarga durada. “Col·lectius que pateixen els problemes estructurals del nostre mercat de treball i que, si volem millorar les xifres d’ocupació i continuar reduint l’atur, hem de poder oferir-los oportunitats”, ha reblat el cap de l’Executiu.

El FOAP ofereix formació personalitzada per millorar les seves capacitats laborals, tot adequant-les a les demandes del teixit empresarial de cada comarca. La idea és acostar la formació a les persones que busquen feina, perquè “és la millor manera d’incorporar-les al món laboral”.

“Busquem enllaçar les necessitats de les empreses, les necessitats de la ciutadania i contribuir a l’agenda transformadora de la Generalitat en àmbits com la reindustrialització, la digitalització i la transició energètica”, ha declarat.

El programa s’ha presentat a la seu d’Eurecat a Cerdanyola, que és un dels centres que ofereix formació ocupacional en àrees prioritàries. Durant el seu discurs, Aragonès ha destacat que els grans reptes en aquest àmbit compten amb “la col·laboració i la bona feina feta pel conjunt d’entitat de formació del país”, com Eurecat, que serà “determinant” per donar forma als cursos del FOAP.

El conseller Torrent, per la seva part, ha explicat que, malgrat “tenim les millors dades d’ocupació dels darrers 15 anys”, encara “hi ha més de 300.000 persones en situació d’atur”. Per això, ha dit, “el Govern treballa per impulsar polítiques actives d’ocupació que facilitin la inserció al món laboral, especialment als col·lectius més vulnerables”. “Oferir oportunitats de futur passa per la formació”, ha conclòs.


Detalls del programa FOAP

La formació està especialment destinada a persones que tenen baixa qualificació, tant joves que no tenen una formació professionalitzadora, com col·lectius vulnerables, dones o persones en situació d’atur de llarga durada. Un col·lectiu que es pot veure especialment afavorit per aquesta oferta són totes les persones que han de fer formació associada al nou arrelament per formació. Tanmateix també contindrà formació especialitzada per oferir millora en la qualificació i facilitar reorientacions professionals a sectors amb alta demanda.

En aquest sentit, els col·lectius que es prioritzaran per la formació prevista al programa FOAP són els següents:

 1. Persones amb especials dificultats d’inserció al món del treball i/o en situació de vulnerabilitat social (persones amb discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, persones més grans de 45 anys,)
 2. Persones que no cobren prestació per desocupació o que no hi tenen dret
 3. Persones amb baixa qualificació professional
 4. Joves menors de 30 anys
 5. Persones que hagin de completar la formació per obtenir un certificat de professionalitat.
 6. Persones beneficiàries dels programes que comportin l’obligació o compromís de participar en cursos de formació per a l’ocupació, dins de les polítiques actives d’ocupació, com ara el Subsidi per Desocupació, la Renda Activa d'Inserció, el Subsidi Extraordinari per Desocupació, el Subsidi per Cotització Insuficient o la Renda Garantida de Ciutadania.
 7. Persones sol·licitants de protecció internacional i d’altres col·lectius vulnerables sotmesos a persecució.

Pel que fa a la formació que s’impartirà, dels 120 milions programats, 115 corresponen a formacions per a l’obtenció de Certificats de Professionalitat i 5 milions més per a especialitats formatives de catàleg. El SOC ha prioritzat els àmbits que estan alineats amb l’estratègia transformadora del Govern així com les necessitats empresarials. En aquest sentit destaquen:

Eurecat{"name":"2023/09/07/13/50/44ba92ba-6907-4399-83ce-23231a331c20.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":156923}
 1. Especialitats que donen resposta a necessitats de sectors productius i amb alta demanda: (Operacions d’instal·lacions i manteniment industrial;; soldadura i fabricació mecànic; atenció sociosanitària; Formació per a permisos de conducció de classe D i C)
 2. Especialitats d’alt nivell, nivells de qualificació 4 i 5 en àmbit digital, ambiental, transports i social: (Front End Web developer; Rehabilitació energètica en sistemes passiu d’edificis; Atenció terapèutica ocupacional domiciliària i en centres)
 3. Especialitats alineades amb els àmbits de transformació del Govern: (Ecològic / Sistemes fotovoltaics: nous dissenys, amidaments i materials; Vehicles elèctrics / Digital: Implantació i gestió de la ciberseguretat) i
 4. Especialitats alineades amb els criteris del Pacte Nacional per la Indústria: (Muntatge i manteniment d'infraestructures de telecomunicacions en edificis; Gestió administrativa i financera del comerç internacional i desenes de formacions de tots els sectors industrials).


Accés a la convocatòria

Per a la realització i programació dels cursos, el SOC ha obert la convocatòria a les entitats de formació catalanes inscrites o acreditades en el Registre de centres i entitats de formació del SOC. Les sol·licituds ja es poden presentar a través de l’espai Tràmits de la Seu electrònica de la Generalitat (http://web.gencat.cat/ca/tramits) fins el proper 18 de setembre.

La derivació de les persones estiguin interessades en aquest tipus de formació es farà principalment a través dels equips d’orientadors i orientadores de les Oficines de Treball del SOC, que les assessoraran segons els seus interessos i perfil professional; així com a través del cercador de cursos del SOC en el cas que tinguin clars els seus interessos.

Altres aspectes destacats de la convocatòria del FOAP és que la formació orientada a l’obtenció de Certificats de Professionalitat sempre inclou un període de pràctiques en empreses que ofereixen una molt bona oportunitat per posar el peu a l’empresa. També destacable és que enguany els centres de formació veuran incrementat en més d’un 12% els mòduls de subvenció, un fet que es venia reclamant des de fa anys per part del sistema de FP vinculat al SOC.