El president Aragonès i la consellera Jordà a l'ACA

President Aragonès: «La situació de sequera ens preocupa i estem actuant en conseqüència»

event_note Nota de premsa

President Aragonès: «La situació de sequera ens preocupa i estem actuant en conseqüència»

  1. El cap de l’Executiu anuncia la convocatòria de la Comissió Interdepartamental de la Sequera per seguir-ne l’evolució i acordar noves mesures si s’escau
El president Aragonès i la consellera Jordà a l'ACA{"name":"2022/07/28/19/01/316f0827-cccc-41eb-9244-7b4f63d12537.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":118429}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha anunciat aquesta tarda la convocatòria de la Comissió Interdepartamental de la Sequera el proper dimarts 2 d’agost al Palau de la Generalitat perquè “la situació de sequera ens preocupa i estem actuant en conseqüència”. El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci després de reunir-se amb la consellera d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació, Teresa Jordà i Roura, i el director general de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, a la seu de l’ACA per conèixer de primera mà l’evolució de la sequera a Catalunya i les previsions per les properes setmanes.

Aquesta comissió implica els Departaments de la Presidència; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Salut; Empresa i Treball; i Interior,i ha de permetre prendre decisions de forma integral i coordinada de forma àgil, comptant amb el territori. “Per estar preparats si la situació segueix amb una evolució desfavorable i la sequera s’agreuja”, ha precisat Aragonès.

El president Aragonès i la consellera Jordà a l'ACA{"name":"2022/07/28/19/02/3f80d4e5-97fd-42bf-8043-3f2412cefbe8.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":147726}

Tal i com ha explicat el president de la Generalitat “en relació a la disponibilitat d’aigua vivim una situació complicada”, que està tenint un impacte molt important en diversos àmbits com l’augment del risc d’incendi i en les reserves d’aigua. En paraules del cap de l’Executiu, “des del Govern portem mesos treballant i prenent mesures en relació a la sequera”. El passat mes d’octubre es va activar el Pla de Sequera, que permet monitoritzar l’evolució de les diferents conques hídriques i prendre decisions oportunes. Seguint aquest pla, s’ha activat l’alerta hidrològica a diferents territoris de Catalunya.

El president de la Generalitat ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a la ciutadania “a fer un ús racional de l’aigua” en la seva vida quotidiana i, especialment, en situacions de sequera. “Cal que tots i totes actuem en conseqüència per evitar que els efectes de la sequera s’agreugin”, ha afegit.


La Comissió Interdepartamental de la Sequera

El president Aragonès i la consellera Jordà a l'ACA{"name":"2022/07/28/19/03/d1076615-e099-46c5-ba4e-92b76c8a9065.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":134887}

Atesa que aquesta setmana s’ha declarat l'alerta hidrològica a les unitats de la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà i l'Anoia Gaià -arran de la sequera pluviomètrica que s'està acumulant en els darrer mesos- i que juntament amb els de la unitat Carme-Capellades, s’ha activat també la constitució de la Comissió Interdepartamental de la Sequera, tal com preveu el Pla Especial de Sequera en el moment en què l’estat d’alerta afecta com a més del 20% dels municipis (613) o de la població del Districte de Conca Fluvial de Catalunya.o de la població del Districte de la Conca Fluvial de Catalunya (conques internes), on el Govern té plenes competències.

La Comissió Interdepartamental de la Sequera, està presidida i s’activa per la persona titular del Departament d’adscripció de l’Agència Catalana de l’Aigua i està integrada per les persones titulars dels Departaments de la Generalitat competents en matèria de govern local, d’agricultura, de salut, de indústria, d’energia i d’interior (tots ells/elles amb dret de veu i vot)i per la persona titular de la Direcció de l’Agència Catalana de l’Aigua, que assisteix a les seves reunions amb veu però sense vot.

La Comissió Interdepartamental de la Sequera té la funció principal de realitzar el seguiment de l’evolució dels diferents estats de sequera i d’acordar les mesures necessàries, incloses les de caràcter normatiu, que el considerin més adients per minimitzar-ne l’impacte associat a l’agreujament de la sequera i/o al risc de desabastament per a la població.

La Comissió Interdepartamental de la Sequera es reuneix quan així ho decideixi la seva presidència, a iniciativa pròpia o per petició d’algun dels seus membres i deixa d’exercir les seves funcions quan així ho decideixi la seva presidència atesa l’evolució dels recursos hídrics.

El proper dimarts, 2 d’agost, està prevista la convocatòria de la primera reunió de la Comissió a fi de poder-los informar abastament de l’estat i evolució de la sequera i de les mesures que s’estan duent a terme en cada unitat del territori en funció dels escenaris previstos pel Pla Especial de Sequera.

Més informació sobre el Pla Especial de Sequera i l’estat de la sequera al web https://sequera.gencat.cat/ca/inici

undefined
undefined
undefined
undefined