Assemblea

President Aragonès: "El Govern treballa per implantar un model energètic democràtic, participatiu i socialment inclusiu"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El Govern treballa per implantar un model energètic democràtic, participatiu i socialment inclusiu"

  1. El cap de l’Executiu ha intervingut aquesta nit, a Nova York, en una de les sessions de l’Assemblea General de l’Under 2 Coalition, una xarxa de governs de tot el món compromesos amb la reducció de les emissions
Intervenció del president a l'Assemblea General de l’Under 2 Coalition. Autor: Arnau Carbonell
Intervenció del president a l'Assemblea General de l’Under 2 Coalition. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2022/09/20/08/47/e00e1b36-d0ab-4068-bcc2-67e5d8705a5f.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"121902"}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha intervingut aquesta nit a Nova York en una de les sessions de l’Assemblea General de l’Under 2 Coalition -una xarxa de governs de tot el món compromesos amb la reducció de les emissions-, entorn d’“El finançament de la transició d’una manera justa i equitativa”.

El cap de l’Executiu ha defensat que, donada la urgència de la lluita contra la pobresa energètica i la crisi de subministrament, el Govern de la Generalitat treballa per implantar un model energètic democràtic, descentralitzat, sostenible, participatiu i socialment inclusiu”, que garanteixi el dret a l’abastament d’energia “de tota la població, amb suficiència, eficiència i qualitat”. Així, ha citat les Comunitats Ciutadanes d’Energia, un model basat en l’apoderament dels ciutadans i les empreses, o l’impuls de la transició energètica, fent arribar les renovables a tot el territori, com a exemples d’aquesta política integradora.

“Les persones són al centre de totes les nostres polítiques, especialment les més vulnerables”, ha declarat Aragonès, que ha subratllat que “la sostenibilitat del model energètic al que estem transitat passa per atendre i cobrir les necessitats energètiques bàsiques de totes les persones”.

Imatge assemblea{"name":"2022/09/20/08/49/d4010730-a0d4-47b9-8332-3e5571bcda07.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":148297}

En aquest sentit, el president ha remarcat la necessitat que la transició energètica “no deixi a ningú enrere” i, alhora, “impliqui a tothom”. “La transició de model comporta canvis en el desenvolupament econòmic i social, i cal fer-los amb la complicitat, la implicació i el compromís de tothom: de totes les empreses i de tota la ciutadania com a autèntics protagonistes de la transformació”, ha afirmat.

En coherència amb aquesta idea, Aragonès ha assenyalat que el Govern ha introduït l’obligatorietat de comptar amb la població i l’administració en els nous projectes d’infraestructures per produir energia renovable, “perquè creiem en la democràcia i en l’empoderament de la ciutadania”. “Treballem incansablement per assolir un ampli compromís polític i social a través d’un debat social, extens, inclusiu, serè i rigorós”, ha apuntat.

Per tal de finançar aquesta transició, el president ha explicat en la seva intervenció que Catalunya s’ha dotat de diverses figures impositives, com l’impost de les emissions de CO2 als vehicles, l’impost sobre les instal·lacions que incideixen al medi ambient o l’impost a les emissions de gasos amb efecte hivernacle a les activitats econòmiques. Unes actuacions, ha apuntat, que doten el Fons Climàtic amb 80 milions d’euros i el Fons del Patrimoni Natural amb 80 milions d’euros més.

El president ha estat acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, amb la qual també ha participat a la cerimònia d’inauguració de la Climate Week. Juntament amb la Conferència de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic,la Setmana del Clima és l’esdeveniment més important del món sobre la crisi climàtica i aplega líders mundials, empresaris, activistes i altres actors influents.

Trobades bilaterals

El president conversa amb la ministra escocesa pel Medi Ambient, Màiri McAlla
El president conversa amb la ministra escocesa pel Medi Ambient, Màiri McAlla
{"name":"2022/09/20/08/50/a734a11c-052c-43b4-bb4d-dedfdd8d3995.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":102491}

En el marc de l’Assemblea General de l’Under 2 Coalition, el president ha mantingut una trobada bilateral amb el governador de la regió sud-coreana de Chungcheongnam-do, Kim Tae-heum. El president i el governador han abordat les creixents relacions comercials entre els dos països. Fa pocs mesos, l’empresa sud-coreana de components de bateries ILJIN va anunciar una inversió de 600 milions d’euros per obrir la seva primera fàbrica a Europa, a Mont-roig del Camp (Baix Camp).

Aragonès, acompanyat de la consellera Jordà, també s’ha reunit amb la ministra escocesa pel Medi Ambient, Màiri McAllan. Els dos països mantenen relacions fluides i canals de cooperació oberts en reptes comuns com la transició energètica. El president i la ministra han pogut intercanviar punts de vista i experiències sobre el projecte d’energètica pública catalana que el Govern aprovarà d’aquí dues setmanes, i sobre altres projectes que el Govern té previst posar en marxa en les properes setmanes. També han analitzat plegats el futur de l’agricultura i la ramaderia sostenible. Tots dos països estan d’acord en què la transició energètica ha de ser justa i per això cal posar el ciutadà al centre. Els dos executius estan compromesos en democratitzar les polítiques relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic.

undefined
undefined
undefined
undefined