El president i la consellera, fent declaracions als mitjans. Autor: Arnau Carbonell

El president Aragonès anuncia a Nova York la creació de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya

event_note Nota de premsa

El president Aragonès anuncia a Nova York la creació de l'Assemblea Ciutadana pel Clima de Catalunya

  1. La conformaran entre 100 i 150 persones escollides per sorteiga partir d’una mostra representativa de tota la població 
  2. El cap de l’Executiu ha subratllat que serà un “mecanisme de participació ciutadana per afavorir el consens en la lluita contra el canvi climàtic”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts a Nova York que el Govern aprovarà la creació de l’Assemblea Ciutadana pel Clima per debatre els reptes de Catalunya davant el canvi climàtic i formular propostes per afrontar-los. El cap de l’Executiu ha explicat que serà un “mecanisme de participació ciutadana”, que segueix l’exemple de països com Escòcia, Àustria, Irlanda, Alemanya, França o el Regne Unit.

El president i la consellera, fent declaracions als mitjans. Autor: Arnau Carbonell
El president i la consellera, fent declaracions als mitjans. Autor: Arnau Carbonell
{"name":"2022/09/20/18/38/6c544724-dccd-41d1-aabf-3dc240a84183.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":"145116"}

Segons ha explicat Pere Aragonès en declaracions als mitjans de comunicació, l’Assemblea Ciutadana pel Clima tindrà per objectiu “afavorir el consens amb la ciutadania en la gestió i la lluita conta el canvi climàtic a Catalunya, tenint present que comportarà canvis en tots els àmbits, econòmic, ambiental, paisatgístic, educatiu, social, i que necessita de la màxima participació”.

Pere Aragonès ha explicat que l’Assemblea “servirà per debatre els reptes de Catalunya davant del canvi climàtic i formular propostes conjuntes per afrontar-los”. Estarà integrada per entre 100 i 150 persones, escollides de forma aleatòria per sorteig “i conformaran una mostra representativa de tota la població catalana”.

El president Aragonès ha fet l’anunci durant la seva participació en la Climate Week de Nova York, el principal esdeveniment mundial de l’any en matèria climàtica previ a la COP-27, la Conferència del Clima de les Nacions Unides, que se celebrarà el proper mes de novembre a la ciutat egípcia de Sharm al-Sheikh. Juntament amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, el president està prenent part en els actes que organitza The Climate Group i en l’Assemblea General de la coalició Under2, conformada per estats i regions d’arreu del món que treballen per a unes emissions zero per a l’any 2050. Aquest dimarts Aragonès i Jordà s’han reunit amb l’economista i professor de la Universitat de Columbia Jeffrey Sachs, internacionalment reconegut pels seus treballs relacionats amb el desenvolupament sostenible, assessor de Nacions Unides i ex-director de The Earth Institute de la Universitat de Columbia. 

Un cop aprovada pel Govern la creació de l’Assemblea, s’iniciaran els treballs previs i l’elecció dels integrants per poder dur a terme l’Assemblea durant el primer semestre de 2023. Els treballs de l’Assemblea seran públics, executats a través de sessions que s’organitzaran en una fase de presa de contacte i facilitació als seus membres de la informació i formació de base perquè puguin deliberar, una fase de debat i discussió i una darrera de conclusions i propostes. 

Un grup motor vetllarà perquè els treballs es desenvolupin de forma imparcial i independent, aquest grup el constituiran persones expertes de l’àmbit acadèmic, professional, empresarial i de la societat civil, tant de l’àmbit del canvi climàtic com de l’àmbit de la governança i incloure una suficient diversitat de visions i posicionaments sobre l’àmbit de debat.

Les propostes finalment acordades quedaran detallades en un informe que s’elevarà al Govern, es trametrà al Parlament, i es publicarà per al coneixement de tota la ciutadania a través del portal de participació de la Generalitat. El Govern avaluarà, estudiarà i determinarà com incorpora les propostes en les iniciatives governamentals, si s’escau, donarà compte sobre els criteris seguits, motivant-ne l’exclusió en cas de no acceptació, i informarà periòdicament el Parlament sobre la seva implementació.


undefined
undefined
undefined
undefined