Reunió amb Breton

President Aragonès: "El nou corredor verd entre Barcelona i Marsella és una magnífica oportunitat que arriba en un moment en què Catalunya ha fet els deures"

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "El nou corredor verd entre Barcelona i Marsella és una magnífica oportunitat que arriba en un moment en què Catalunya ha fet els deures"

  1. El cap de l’Executiu i la consellera d’Economia s’han reunit aquest matí a Brussel·les amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton
  2. El president trasllada al comissari Breton “l’aposta clara” de Catalunya per formar part de la cadena de valor del xip europeu i ser un “soci prioritari” en aquest projecte
El president i el comissari Breton
El president i el comissari Breton
{"name":"2022/10/21/13/15/1449266e-2c34-49fa-84b2-dbfb3fb63886.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":87319}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat avui, des de Brussel·les, que l’impuls del nou corredor d’hidrogen verd entre Barcelona i Marsella que ahir es va anunciar “és una magnífica oportunitat que arriba en un moment en què Catalunya ha fet els deures”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha recordat que “Catalunya fa molts anys que treballant en projectes d’aquest àmbit”, amb iniciatives com la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que es va constituir l’any passat, o les aliances amb territoris com l’Aragó, Navarra o el País Basc. Aragonès ha constatat que el projecte pot permetre a Catalunya “convertir-se en un hub estratègic de l’hidrogen a Europa” i, alhora, tenir un paper clau en el “desenvolupament de totes les indústries associades i de tota la cadena de valor, des de la part de recerca fins a tots els serveis auxiliars, passant per la pròpia fabricació d’elements”.

El president conversa amb la consellera Mas a la sortida de la reunió
El president conversa amb la consellera Mas a la sortida de la reunió
{"name":"2022/10/21/13/23/7a282539-b6ac-4ad6-9b68-c3b31e060c7c.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":129598}

Pel que fa a la concreció del BarMar, el president ha assegurat que el Govern de la Generalitat està disposat a “participar en la seva definició”, ja que és qui té les competències de molts àmbits que són necessaris per tancar un projecte d’aquestes característiques, tant a escala ambiental, urbanística com d’infraestructures. “Trobaran tota la nostra complicitat i suport i estarem amb la voluntat de col·laborar tant amb el govern de l’Estat, com amb el de França, perquè creiem que és una gran oportunitat”, ha afegit. Pel que fa al finançament, que encara no s’ha concretat, el cap de l’Executiu ha subratllat que “una infraestructura estratègica com aquesta hauria de ser candidata a rebre fons europeus”.

L’hidrogen ha estat un dels temes centrals en la reunió amb el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, que el president ha mantingut aquest matí, acompanyat de la consellera d’Economia, Natàlia Mas. Una trobada que Aragonès ha qualificat de “molt positiva” perquè s’han pogut “treballar conjuntament tres aspectes en els quals anem completament alineats”. Així, a més de l’hidrogen verd, també s’ha tractat el paper de Catalunya en el xip europeu i la política industrial del Govern. “Agraïm al comissari la seva disponibilitat i sobretot la visió estratègica de cap on ha d’anar el futur industrial i econòmic d’Europa, que coincideix plenament amb el que estem proposant des del Govern de Catalunya, ha afirmat a la sortida.

El paper de Catalunya en el xip europeu

Declaracions davant els mitjans de comunicació
Declaracions davant els mitjans de comunicació
{"name":"2022/10/21/13/21/e13fc72b-6f26-4913-861a-11ad72432a3e.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":137329}

El president ha traslladat al comissari europeu Breton “l’aposta clara” de Catalunya per “jugar un paper fonamental en el disseny, la fabricació i tota la cadena de valor del xip europeu”, en “aliança amb altres territoris”. Per a Aragonès “Catalunya està preparada per acollir una fàbrica de xips”, i, tot i que “encara resta molta feina a fer, Catalunya ha fet els deures” i “serà un soci prioritari” en aquest repte compartit amb la Comissió Europea per assolir la sobirania tecnològica d’Europa.

En aquest sentit, Pere Aragonès ha recordat que Catalunya disposa “d’una gran capacitat en l’àmbit del disseny”, i compta amb un “gran actiu com és el Supercomputing Center”, que ja ha anunciat aliances amb empreses multinacionals per començar una part del disseny del xip. El president, però, ha demanat ser encara “més ambiciosos i anar més enllà” i “formar part també de la fabricació del xip”.

Pel president, aquesta aposta arriba en un moment en què Catalunya ha aconseguit inversions per una part de la investigació pel desenvolupament de xips amb el Supercomputador, però també quan s’està duent a terme “un treball continuat amb inversors per localitzar part de la cadena de producció a Catalunya”. Per tot això, Aragonès ha reiterat que “estem absolutament alineats amb la Comissió Europea” i “el que ens demana el comissari és que accelerem els projectes que ja estem treballant i els puguem compartir i tenir tot l’acompanyament de les institucions europees”.

undefined
undefined
undefined
undefined